Obavijesti

News

Komentari 45

'Najviše volim biti u šumi': Ona je jedina lovočuvarica u Istri...

'Najviše volim biti u šumi': Ona je jedina lovočuvarica u Istri...
7

Promatramo životinje, pazimo da imaju hrane u hranilicama, mičemo zamke koje postave krivolovci i, najbolje od svega, stalno smo u prirodi, kaže Ines koja pazi na područje od 11.000 hektara

VIDEO

Ines Jerman (34) iz Buzeta jedina je lovočuvarica u Istri, a ima i dvogodišnji lovački staž.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:06

Nošenje puške na “čeki” i čekanje satima po svakakvim vremenskim neprilikama da divljač naiđe za nju ne predstavljaju nikakav problem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

ines jerman 01:18

- Jesam li jedina lovočuvarica u Hrvatskoj, ne znam, ali sam jedina u Istri. Lovkinja u Istri ima. U tom poslu našla sam se slučajno. Zapravo, cijeli svoj život šetam i boravim u prirodi. Kad je otvoren natječaj u Lovačkom društvu “Mirna” Buzet za radno mjesto tajnika i lovočuvara, javila sam se odmah. Inače sam diplomirana inženjerka agronomije. Osim mene, moj brat se bavi lovom. Lovim srne, divlje svinje, fazane..., evo baš sam se vratila iz lova.

Kako je biti jedina u muškom društvu lovaca, Ines kaže da je odlično i da se svi međusobno poštuju.

- Tajnica sam u lovačkom društvu od početka 2016.godine, odmah sam položila lovački ispit, a zatim i ispit za lovočuvara. Imam svoje dvije puške, koje nosim u lov. Prvi put kad sam pucala, od trzaja puške ostala mi je masnica na ramenu, a nakon toga sam naučila kako se puca i kako se pravilno drži puška.

- Uvjet da netko bude lovočuvar je da položi lovački ispit i da ima svoju pušku. Ja imam sačmaricu i karabinu. Moj opis posla nije samo odstrel, to je samo dio slagalice. Bavim se predivnim poslom koji vam omogućava da stalno budete u prirodi. Promatramo i životinje, gdje su, kakvo je kretanje, migracije, sprečavamo krivolov, mičemo zamke koje su protuzakonite, kontroliramo lovce, koji moraju imati valjane dokumente - objasnila je lovočuvarica. Kaže da je starijim lovcima ona kao lovočuvarica malo čudna, ali mlađi lovci su je odlično prihvatili.

Dodaje da joj je najbolji dio lova upravo onaj kad je sama u šumi i osluškuje zvukove. Ne ide uvijek s puškom na teren jer posao uključuje i zapisivanje, primjerice kad je došla srna, kad je došao srndać, a kad su stigle divlje svinje...

- Tek nakon toga idem zadovoljna kući. Odstrel divljači je dio lova, ali lov nije samo pucanje. Tu je i kontrola ima li divljač dovoljno hrane u hranilicama, soli u solištima, promatranje njihovih kretanja - objašnjava Ines.

Ovaj posao ne bi mijenjala, sretna je što je tijekom rada upoznala puno novih prijatelja.

- Svi me pitaju kako žena može raditi kao lovočuvar. Ima žena koje su pilotkinje, koje upravljaju prekooceanskim brodovima, pa mi je i ovaj posao normalan za ženu, a ne nešto što se smatra ‘muškom profesijom’ - kaže za kraj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1