Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nakić: Dopunsko od 150 kuna? To je izmišljotina, sramota...

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kad netko izmišlja podatke i dokument koji ne postoje mislim da on sramoti svoju struku. Nas nitko nije upitao da li postoji takav dokument - rekao je Nakić...

Povećanje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih usluga pitanja je na koja je ministar zdravlja Dario Nakić odgovarao prije sjednice Vlade. 

Poručio je da njegovo ministarstvo radi na tome da se održi kvaliteta i razina zdravstvene zaštite i suprotno od privatizacije radimo na tome da održimo razinu javnog zdravstva i omogućimo da svi ljudi, bez obzira na razinu primanja, mogu dobiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. 

- Prekinuo sam nedavno ugovor s jedom privatnom kompanijom za određene dijagnostičke pretrage u vrijednosti od 16,5 milijuna kuna za prošlu godinu i to sam dao da rade ustanove u vlasništvu države. Je li to ukazuje na privatizaciju?

Sve što radimo, radimo da povećamo sigurnost pacijenata i da im bude dostupna zdravstven zaštita- poručio je.

Naveo je da je planirano povećanje police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna nije popularna mjera.

- Naravno da to nije nešto što bi itko želio. Bilo bi mi draže da sam mogao spustiti cijenu sa 70 na 50 kuna no nakon toga bi bio odgovoran što ako dođemo u priliku da ne možemo pružiti zdravstvenu zaštitu stanovništvu. To bi bila katastrofa - poručio je. 

Upitan planira li povećati cijenu na 150 kuna i je li dokument koji su objavili pojedini mediji, prema kojem nas čeka privatizacija zdravstva, Nakić je kazao kako njega nitko nije upitao postoji li takav dokument.

- Kad netko izmišlja podatke i dokument koji ne postoje mislim da on sramoti svoju struku. Mediji bi trebali progovoriti o tome. Nas nitko nije upitao da li postoji takav dokument. Taj dokument nisam vidio, niti sam ga ikad prezentirao niti znam da postoji niti čiji bi bio. To nije dokument Vlade - poručio je Nakić.

Kada je riječ o zdravstvenim uslugama kazao je kako su to veliki troškovi te da svugdje postoji participacija odnosno snošenje dijela troškova.

- U Hrvatskoj oko milijun i 600.000 stanovnika u tome participira no međutim jedan dio ne. Oko 700.000 ljudi ne plaća dopunsko zdravstveno osiguranje i to je svačiji izbor. Međutim tada ukoliko završe u bolnici u napravi se niz pretraga i terapijskih postupaka tada ta visina participacije koju on mora platiti može iznositi i do 3000 kuna. Do sada je bilo 2000 kuna, ranije je bilo 3000. Mi ćemo vratiti na 3000 kuna. Zapravo ćemo potaknuti ljude da je bolje da plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje. Sa tom dodatnom količinom novca mi nećemo moći pokriti sve manjkove u zdravstvenom sustavu, no to će biti jedan dio. Uz to ćemo krenuti u reformske mjere s jedinim ciljem da bi omogućili da svaki građanin bez obzira na primanja može dobiti sve ono što mu je potrebno. Ni mrvicu manje - zaključio je.

Komentari (21)
  • Rijetko iritantan lik ovaj ministar!!Kao da su birali između goreg i najgoreg...

    6. 4. 2016,   12:07
  • Mengeleu ništa ne vjerujem.

    6. 4. 2016,   12:10
  • Dragi svekoliki pučani i još draže pučanke koji ste još u domaji, i koji ste, iz raznoraznih razloga prisiljeni u njoj ostati!! Jeste li se kad zapitali zašto je hr zdravstvo, bez obzira na vladajuče stranke i ministre, među najgorima u Europi? Uz bok albanskom, moldavskom, bugarskom i ukrajinskom?? Pa more onda mala anketica ?? A) Zato što se u u istraživanjima tendenciozno ocjenjuju gluposti kao poštivanje prava pacijenata i pristojan odnos zdravstvenog osoblja prema njima. B) Zato kaj razmaženi Europljani misle da se na hitnu operaciju treba iči odmah, bez čekanja. C) Jer Europljani nisu u stanju shvatiti da je andol univerzalni lijek D) Zato što češnjak, obični luk, lozovača ili šljivovica ipak ne liječe sve bolesti. E) Zato kaj travari i astrolozi,,, ovi drugi radi predviđanja ishoda bolesti,,, još uvijek nisu dio službenog zdravstvenog sistema. F) Zato što su flaše viskija, francuskog konjaka, Skenderbega,,, pršut ili šunka, obrađeno janje ili odojak,,,,, ili jednostavno koverte raznih boja,,,, ocijenjeni kao mito a ne kao tradicionalni pokloni. G) Jer oni koji prave ovakva istraživanja nikad nisu probali praksiten ili normanbel. H) Jer nema Daria Nakića ili kojeg drugog političara da tvrdi suprotno.

    6. 4. 2016,   12:06