Obavijesti

News

Komentari 4

'Nakon 10 godina sramoćenja dokazalo se da sam nevin...'

'Nakon 10 godina sramoćenja dokazalo se da sam nevin...'
1

Šimića se teretilo da je nakon oslobađanja vojarne, 29. rujna 1991. godine počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. U srijedu ga je sud oslobodio svih optužbi...

VIDEO

- Nakon gotovo deset godina sramoćenja mene osobno, obitelji, prijatelja i poznanika u srijedu je skinuta svaka sumnja i potvrdilo se ono što sam govorio zadnjih 28 godina da sam nevin – kazao nam je, 67-godišnji Jure Šimić, kojeg je u srijedu sutkinja Županijskog suda u Rijeci, Jasenka Kovačić, nepravomoćno oslobodila optužbe da je počinio ratni zločin.

Podsjećamo da je mr. dr. Jure Šimić, nakon prvih višestranačkih izbora 1990. godine postao predsjednik Izvršnog vijeća Općine Bjelovar i predsjednik ratnog kriznog štaba.

Šimića se teretilo da je nakon oslobađanja vojarne, 29. rujna 1991. godine počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. U optužnici se navodi da je on izdvojio zapovjednika bjelovarskog Garnizona tadašnje JNA, pukovnika Rajka Kovačevića, potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića i naredio na se njih trojica odvedu na stranu i likvidiraju.

Odvjetnik Zorislav Krivačić koji je zajedno s kolegom Daliborom Divićem brani Šimića, koji je neko vrijeme proveo i u istražnom zatvoru nakon presude, nam je u kraćem telefonskom razgovoru rekao, da ni izmijenjenom optužnicom se nije dokazala Šimićeva krivnja.

- Gotovo svi svjedoci su tvrdili da Šimić, kao zapovjednik Kriznog štaba, kritičnog dana nije bio ni blizu vojarne. Oni koji su ga teretili nisu bili vjerodostojni jer su mijenjali iskaze. Pored toga sedam eminentnih vještaka što medicinske, što balističke struke su utvrdili da je navedena trojka visokih oficira u vojarni poginula od rasprskavajućih sredstava – pojasnio je Krivačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.