Obavijesti

News

Komentari 75

Nepravomoćno: 'Za smrt Nike Deković odgovorni su policajci'

Nepravomoćno: 'Za smrt Nike Deković odgovorni su policajci'
7

Niku je ubio rastrojeni zaštitar 6. listopada 2008. Njezina obitelj tužila je državu jer mu policajci nisu oduzeli pištolj, a trebali su, te bolnicu Rebro, gdje se zaštitar liječio

VIDEO

Meni je tog dana život stao. Ako se zbog ovoga samo jedna žena spasi na vrijeme, znači da smo nešto postigli, da smo uspjeli, kazao je Krešo Deković (55), otac Nike Deković (17).

Nika je ubijena na zagrebačkom Srebrnjaku 6. listopada 2008. godine, istog dana kad i Ivana Hodak (26). Iz pištolja, kojeg mu je policija trebala oduzeti, ubio ju je zaštitar Andrija Jauk (25). Nakon što je ubio Niku, pucao je sebi u glavu. Preminuo je od ozljeda u bolnici Rebro.

Obitelji traže pravdu za Niku i Ivanu: 'Sve je ovo sramota...'
Obitelji traže pravdu za Niku i Ivanu: 'Sve je ovo sramota...'

Godinu dana kasnije Nikina obitelj tužila je Republiku Hrvatsku te KBC Zagreb zbog propusta koji su, smatraju, doveli do njezine smrti. Naime, u danima prije ubojstva, 19. rujna 2008. Andrijina psihijatrica Marina Bolanča s Rebra šalje dopis Odjelu za upravne poslove PU zagrebačke da Jauku hitno treba oduzeti pištolj i dozvolu za njega koju je dobio tri dana ranije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tri dana nakon dopisa, 22. rujna, policajci iz postaje Črnomerec na čijem je području živio kreću u potragu za Jaukom. Nisu ga uspjeli naći čak 14 dana, a na poslu u Nami na Kvatriću gdje je radio kao zaštitar, nisu ga ni tražili.

Deset godina nakon tužbe i jedanaest od ubojstva obitelj je dobila prvu prvostupanjsku presudu. Sutkinja je zaključila da je za Nikinu smrt odgovorna Republika Hrvatska, odnosno policajci jer nisu na vrijeme oduzeli pištolj Jauku iako su imali dva tjedna i trebali su postupati žurno. S druge strane, smatra da je psihijatrica učinila sve da upozori na promjene Jaukova psihičkog stanja zbog čega je odbila odštetni zahtjev u odnosu na bolnicu. Za duševne boli država će Nikinim roditeljima morati platiti odštetu u iznosu od 225.000 kuna, sestri, bratu i baki, koja stanuje na istoj adresi i s Nikom je bila jako bliska, 75.000 kuna, a morat će pokriti i materijalne troškove pogreba te sudskog postupka. Na presudu stranke imaju pravo žalbe.

'Tražimo pravdu za našu Niku, bez nje sam sjena od čovjeka'
'Tražimo pravdu za našu Niku, bez nje sam sjena od čovjeka'

Krešo je od Nikine smrti izgubio 50 kilograma. Ima nekoliko dijagnoza, između ostalog, njemu i supruzi dijagnosticiran je PTSP zbog traumatičnog događaja s kojim se ni danas ne mogu nositi. Kako bi koliko toliko normalno funkcionirao dnevno pije 30-ak tableta, zbog čega više ne vozi taksi. Iako je, priznaje, danas sjena čovjeka koji je nekad bio, uspio je dočekati kakvu takvu pravdu za Niku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1