Obavijesti

News

Komentari 14

Nakon 6 mjeseci lutanja serval Johnny se vraća vlasnicima...

Nakon 6 mjeseci lutanja serval Johnny se vraća vlasnicima...
5

Divlje mačke poput ove, ako im je sudbina da budu kućni ljubimci, od majke se odvajaju već kada su dva ili tri tjedna stari. Nauči ih se da naviknu na ljudsku prisustnost, objasnio nam je veteriran Reindle

VIDEO

Afrički serval Johnny, zagrebačkom veterinaru Branimiru Reindlu, bez ikakvog straha jede direktno iz ruke, iako se poznaju malo više od jednog dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Jako je miran i pitom. Samo nekoliko sati nakon što smo ga ulovili, probao sam ga nahraniti rukom i bez problema je pristao - rekao nam je Reindl. 

Očekivao je kako će serval nakon gotovo šest mjeseci provedenih u divljini biti divlji, no zapravo mu je falila okolina u kojoj je odrastao. 

- Divlje mačke poput ove, ako im je sudbina da budu kućni ljubimci, od majke se odvajaju već kada su dva ili tri tjedna stari. Nauči ih se da naviknu na ljudsku prisustnost i stalni izvor hrane, pa je servalu zapravo bio stres preživjeti samostalno u divljini - kaže.

Serval je pobjegao svojim vlasnicima iz Novog Mesta u Slovenji u Turopolje, gdje su ga 30. studenog uočili mještani. U manje od 45 dana došao je u Križevčec, mjesto kod Svete Helene i tako prošao velik put i rijeku Savu.

Prve fotke turopoljske 'zvijeri': Kod mene je doma, jede iz ruke
Prve fotke turopoljske 'zvijeri': Kod mene je doma, jede iz ruke

Od nestanka je tako dva puta prešao rijeku Savu, autocestu i žilet žicu na hrvatsko - slovenskoj granici.

- Zbog toga smo očekivali da će biti puno više divlji i u puno većem stresu, pa sam pozitivno iznenađen što to nije slučaj - ispričao nam je Reindl.

Kada se sretne s vlasnicima, koji će po njega iz Slovenije doći već večeras, Reindl smatra kako će Johnny bez problema s njima uspostaviti kontakt.

- Sigurno neće odmah biti onakav kakav je bio, ali postepeno će se opustiti i vjerujem da će im odnos doći na svoje - kaže.

Upustio se u lov jer poznaje vlasnika

- Gospodin Blaž, koji je vlasnik servala, je dobar prijatelj mog jako dobrog prijatelja. Kada je u vijestima izašla informacija da je Johnny u Turopolju, kontakirali su me i pitali ako bih im htio pomoći. No serval se nigdje nije pojavljivao danima - kaže.

Inače, Branimir se bavi divljim životinjama i projektima njihovog hvatanja, obilježavanja ili vraćanja u prirodna staništa, pa je bio odlična osoba za ovaj podhvat.

Mislim da vidim micu macu: 'Ovo je prilično ugojen serval'
Mislim da vidim micu macu: 'Ovo je prilično ugojen serval'

Od kad su utvrdili da se seval nalazi u Svetoj Heleni, počeli su ga promatrati kako bi utvrdili da se stvarno radi o Johnny-u. Obilježili su teritoriji i postavili fotokamere kako bi što bolje mogli utvrditi mikroteritoriji u kojem se serval kreće. Također su htjeli vidjeti kreće li se serval više po danu ili po noći, te ih je ugodno iznenadilo vidjeti da je Johnny dnevna mačka, što im je olakšalo posao.

- Iako su mačke noćne životinje, on je odrastao s ljudima i prilagodio se njihovom bioritmu - kaže Branimir.

Zaključili su da mu je nemoguće prići s puškom za uspavljivanje jer se radi o jako maloj meti, pa su se odlučili postaviti mu klopku.

Tako su ga počeli hraniti.

- Danima smo mu ostavljali hranu na istom mjestu, a on bi došao jesti čim bi se mi makli. Nekih 45 minuta do sat i pol nakon što bi mi otišli, on je obilazio mjesta na kojima smo mi bili i to ga je zainteresiralo - objašnjava Branimir.

Servalovo krzno vrlo brzo se izgubi u šumi te ga je teško za pronaći. 

- Možete ga gledati dalekozorom ili fotoobjektivom, a čim ode u šumu, potpuno se utopi u boje i jako ga je teško locirati - kaže.

Deveti dan hranjenja postavili su mu lovku u koju je ušao u manje od sat vremena nakon što su je postavili. Sve je prihvatio vrlo mirno. 

Ovaj tip mačke ne može samostalno preživjeti u divljini

- Johnny-u je jako pomoglo što su uvjeti zadnjih šest mjeseci bili topli. Nije bilo one prave zime niti snijega, što mu je omogućilo da preživi i da lovi mali pljen kojim se hranio - objašnjava Reindle.

Serval ima tanke i dugačke ekstremitete: duge uši, dugačak rep i duge noge, koje bi se smrznule od velike zime. 

- Serval je tip životinje koji živi u Africi i vrućim krajevima. Iako risevi kod nas mogu prezimiti našu zimu, servali ipak ne mogu i sreća je da smo ga ulovili. Da smo ga ostavili u divljini, uginuo bi - kaže Branimir.

Johnny na sebi ima GPS ogrlicu, no ona je radila samo mjesec dana, nakon čega se ispraznila.

- U tih mjesec dana vlasnici su se zaista trudili uloviti ga, no bezuspješno. Serval im nije htio prići na više od 15 metara blizine, jer je bio u velikom stresu - kaže nam Branimir.

Johnny je od svojih vlasnika pobjegao zbog pasa. Napali su ga psi drugih vlasnika koji ih nisu zaustavili kada su napali servala. Iako je mlad mačak, star samo godinu i pol, neće više rasti.

- Ovisno o prehrani dobit će nešto težine, ali što se tiče veličine, ostat će ovakav - objašnjava nam veterinar Branimir.

Kupljen je u Belgiji, uredno sa svim papirima, a u Sloveniji je cijepljen.

Što bi bilo da se serval u šumu sreo s djecom ili drugim životinjama?

- Za okolinu je potpuno bezopasan, a hrani se sitnim glodavcima i malim pticama. Nema velike očnjake, dapače, malo su veći od obične kućne mačke, nisu kao kod risa - kaže Reindle.

Johnny će se večeras nakon dugih šest mjeseci sresti sa svojim vlasnicima, a već ujutro će biti natrag u svom domu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori