Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vučić bijesan: Izjava premijera Albanije je čista provokacija

None Foto: REUTERS 4

Vučić i Rama sastali su se u 11 sati, nakon čega su se zajednički obratili medijima. Srpski premijer je poludio kada je Rama u govoru spomenuo 'neovisno Kosovo'

Predsjednik albanske vlade Edi Rama doputovao je u službeni posjet Srbiji, prvi posjet jednog predsjednika albanske vlade Beogradu nakon 68 godina. 

Vučić i Rama sastali su se u 11 sati, a prema jučerašnjem priopćenju iz ureda srbijanskog premijera, taj susret trajao je samo 20 minuta. Potom su se susrela državna izaslanstava i potpisivanje sporazuma, a potom i zajednička konferencija za novinare na kojoj je bilo vrlo napeto. 

Vučić bijesni: 'Spominjanje neovisnog Kosova  je provokacija'

Srpski premijer Aleksandar Vučić kazao je kako je spominjanje 'neovisnog Kosova' na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim premijerom Edijem Ramom provokacija. 

- Neću nikome dozvoliti da nas ponižava u Beogradu, Kosovo i Metohija su bili i ostali dio Srbije i nikada nisu imali veze s Albanijom - rekao je Vučić pred Ramom i dodao kako je realnost da je Kosovo u sastavu Srbije, ali da je dobro što 'jedni drugima u lice govorimo što mislimo'. 

- Međutim, žao mi je što je gospodin Rama iskoristio naše gostoprimstvo za provokaciju svojih domaćina - zaključio je Vučić. 

Rama je na to odgovorio kako će biti dobrodošao ako dođe u Tiranu. 

- Naravno da ću otići u Tiranu, trudit ću se da budem gost koji neće provocirati svog domaćina, ali ću svakako doći sa istom porukom,  a to je da je Kosovo dio Srbije - rekao je Vučić. 

Ipak kazao je kako će unatoč incidentu nastaviti razgovore s albanskim premijerom. 

Susret dogovorili telefonom

Albanski i kosovski mediji tvrde da će Rama posjetiti i većinsku albansku zajednicu na jugu Sbije, u tzv. Preševskoj dolini, ali u Beogradu još nema službenih potvrda tog posjeta. Neizvjesno je i da li će se tijekom boravka u Beogradu albanski premijer sastati s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem Rama se telefonski dogovorio o datumu posjeta nakon što je prethodni, najavljen za  22. listopada, odgođen zbog incidenata na utakmici u Beogradu 14. listopada.

Premijer Albanije ranije je poručio da je njegov posjet Srbiji novi početak za cijeli Balkan, javlja Al Jazeera.

Balkan je, istaknuo je tada Rama, područje koje je na početku svoje novije povijesti bez sukoba među državama i "posjeduje veliki potencijal za ekonomski razvoj, pod uvjetom da se taj potencijal posebno iskoristi kroz regionalnu suradnju".

Komentari (245)
  • srbima je sve neovisno provokativno, neovisna hrvatska ili bih ili kosovo, prica ide dalje...

    10. 11. 2014,   15:05
  • 2:0 za Albaniju!

    10. 11. 2014,   14:53
  • što se službenog zagreba tiče, a i građana je Kosovo neovisno, jer smo ih priznali, i imamo svoju ambasadu tamo, a i Kosovska ambasada je u centru zagreba, tako da mi Hrvati nemamo kaj o tom raspravljat.. to jedino Srpski političari moraju izmišiljat i mazat svojima oči, da je to dio Srbije.. ako misle imalo napredovat i približit se Zapadu i EU, ce morat priznat Kosovo.. što i vrlo vjerojatno budu, samo je pitanje vremena

    10. 11. 2014,   15:21