Obavijesti

News

Komentari 24

Nakon 68 godina: Legendarni dvoglavi orao opet čuva Rijeku

Nakon 68 godina: Legendarni dvoglavi orao opet čuva Rijeku
8

Skulptura ima 270 kilograma, visoka je 255 centimetara, a raspon krila je 300 centimetara. Nakon što je 1949. uklonjena, skulptura je na kupolu Gradskog tornja na Korzu vraćena u srijedu

VIDEO

Skulptura dvoglavog orla, jednog od simbola Rijeke, postavljena je u srijedu na kupolu Gradskog tornja na Korzu, odakle je uklonjena 1949. godine. 

Skulptura, djelo kipara Hrvoja Urumovića, replika je izvornoga dvoglavog orla, postavljenog na toranj 1906. godine. Izrađena je prema dostupnim fotografijama i dokumentaciji te odlivena u ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Materijal je aluminijska legura silumin, skulptura ima 270 kilograma, visoka je 255 centimetara, a raspon krila je 300 centimetara. Prikazuje orla s dvjema glavama okrenutim u istome smjeru, koji stoji na stijeni te jednom nogom pridržava posudu iz koje teče voda, kao prikaz Rječine koja se ulijeva u more u Rijeci, a pod orlom je natpis na latinskom jeziku na vrpci "Indeficienter", što znači nepresušan.

Skulpturu su na vrh tornja, na visini od 30 metara, postavili radnici riječke tvrtke "Oktopus" uz pomoć dizalice tvrtke "Trans-Trade".

U Gradskoj vijećnici prigodno su predstavljena tri izdanja vezana uz simbol dvoglavog orla, a to su studiozno djelo "Riječki orao u povijesno-umjetničkome kontekstu" Damira Tulića te dva stripa koja na zaigraniji i veseliji način govore o toj temi - "Let iznad orlovskog gnijezda" Envera Krivca i "Legenda o dvoglavom orlu" Damira Steinfla. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je tijekom predstavljanja publikacija kako bi želio da ta skulptura zauvijek ostane na Gradskom tornju te da više ne bude inicijativa za njezinim skidanjem. "Ova skulptura je godinama bila dio kontroverzne priče, kao što je to i riječka povijest, s tim da su jedni gorljivo željeli njezin povratak na toranj, a drugi se tome iz svojih razloga protivili", rekao je Obersnel te dodao da je ona dio povijesti Rijeke i to ne mogu zaboraviti. 

Podsjetio je da je na Gradskom tornju jednoglavi orao prvi put postavljen 1754. godine, a uklonjen je pri obnovi tornja. Godine 1906. postavljen je dvoglavi orao inicijativom tadašnje udruge žena Rijeke kao dar svojem gradu. D'Annnuzijevi arditi 1919. godine otpilili su orlu jednu glavu jer su smatrali da je dvoglavi orao austrijski simbol, a jednoglavi rimski. Konačno, skulptura je 1949. godine uklonjena s tornja i gubi joj se trag. 

Obersnel je naveo da su u Rijeci 2009. godine pokrenute aktivnosti da se skulptura vrati, nakon čega je trebalo dobiti dopuštenje Konzervatorskog odjela u Rijeci, obaviti statička mjerenja i proračune te izraditi novu skulpturu po uzoru na negdašnju.

Nenad Labus iz Konzervatorskog odjela u Rijeci istaknuo je da je ideja o vraćanju skulpture utemeljena na tome da je to simbol Rijeke, da više nema veze s Austro-Ugarskom Monarhijom te da danas više nema težnje ni želje za povratkom tog sustava. 

Dvoglavi orao je bio simbol i dio grba Svetoga Rimskog Carstva, čiji je car i hrvatski kralj Leopold I. Habsburg 1659. godine Rijeci dodijelio grb na kojem je dvoglavi orao, ali s posebnošću - s objema glavama okrenutim u istome smjeru. Od 1998. godine taj grb je ponovno službeni grad Rijeke, a nalazi se i na službenoj, trobojnoj zastavi s karmin-crvenom, zlatnom i kobaltno-plavom bojom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto