Obavijesti

News

Komentari 1

Nakon 95 godina pronašli su remorker američke mornarice

Nakon 95 godina pronašli su  remorker američke mornarice
2

Brod je 25. ožujka 1921. isplovio iz Zaljeva San Francisca prema luci Pearl Harbour u Pacifiku što je tada bio američki teritorij Havaja. Ušao je u oluju i od tada se smatra nestalim

VIDEO

Gotovo stotinu godina nakon tajanstvenog nestanka remorkera Conestoga američke mornarice i njegove 56-člane posade, vlasti su olupinu pronašle u oceanu 50 kilometara od mosta Golden Gate u San Franciscu.

"Zahvaljujući modernoj znanosti i suradnji među agencijama, sudbina Conestoge više nije tajna", rekao je pomoćnik ministra pomorstva Dennis McGinn.

Brod je 25. ožujka 1921., isplovio iz Zaljeva San Francsica prema luci Pearl Harbour u Pacifiku što je tada bio američki teritorij Havaja. 

Snažna oluja s vjetrovima jačim od 60 kilometara na sat zahvatila je Conestogu koji je radiovezom obavijestio drugi brod da se bori s olujom. Bilo je to zadnja poruka s Conestoge.

Kada je u travnju te godine istekao rok za uplovljavanje remokera na Havaje, mornarica je pokrenula veliku potragu, ali bezuspješno.

Tek 2009. Nacionalna uprava za oceane i atmosferu pronašla je blizu otočja Farallon u vodama San Francisca olupinu 57 metara ispod površine mora i pretpostavila da je riječ o Conestogi. Trebalo je pričekati listopad 2015. da mornarica pošalje arheologa i časnike u misiju kako bi potvrditi pretpostavku. 

Videosnimke pokazuju da je brod uglavnom netaknut, osim drvene palube koja se urušila u trup. Ronioci zasad nisu pronašli ljudskih ostataka. Nakon gotovo stoljeća pod morem, olupina je napučena morugzvama i ribama i nitko nije narušio njegov mir u skladu s američkim zakonom prema kojemu su potonula vojna plovila vlasništvo vlade Sjedinjenih Država. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.