Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nakon 'afere Ibiza': Prisegnula nova privremena vlada Austrije

None Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ministri koji su prisegli u ponedjeljak su državni službenici, no mnogi od njih su na svojim funkcijama upravo zbog dogovora stranaka koje desetljećima dijele položaje prema političkom ključu

Privremena austrijska vlada koja će voditi državu do izbora koji se očekuju u rujnu, prisegnula je u ponedjeljak, obećavši da će poboljšati ugled države nakon neugodnog političkog skandala. 

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen prošli je tjedan proglasio predsjednicu Ustavnog suda Brigitte Bierlein za novu kancelarku nakon što je vlada Sebastiana Kurza pala zbog video skandala Heinza-Christiana Strachea, čelnika krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), koalicijskog partnera Kurzove Narodne stranke. 

Van der Bellen je rekao kako će nova vlada prvenstveno obavljati administrativne poslove te da neće donositi važnije odluke, a Bierlein je kao cilj istaknula vraćanje mira u austrijsku politiku nakon turbulentnih tjedana. 

"Pola Europe i pola svijeta nas promatra nakon nedavnih događaja", rekao je Van der Bellen na ceremoniji prisege. 

ZBOG NJE PALA VLADA U AUSTRIJI Djevojka sa snimke je iz BiH, plaćali su ju 7000 € po danu?

"Pokažimo našu najbolju stranu", poručio je novim ministrima, od kojih su pola žene. 

Nakon napuštanja koalicije s FPÖ-om, zbog videosnimke u kojoj Strache raspravlja o potencijalnom namještanju ugovora sa ženom koja se predstavila kao nećakinja ruskog oligarha, Kurz je isprva zabilježio pobjedu kad je primorao tog ministra unutarnjih poslova da napusti funkciju, nakon čega su to učinili i drugi ministri njegove stranke.

FPÖ se ubrzo osvetio, podržavši prošli tjedan izglasavanje nepovjerenja Kurzovoj vladi koje su zatražili oporbeni socijaldemokrati. Strache je odstupio s čela stranke iako tvrdi da nije učinio ništa ilegalno. 

Kurz će na izborima koji će se najvjerojatnije održati u rujnu tražiti novi mandat na čelu Austrije. Usprkos skandalu njegova je stranka na izborima za Europski parlament krajem svibnja izašla kao pobjednik s 34,6 posto glasova. 

Ministri koji su prisegli u ponedjeljak su državni službenici, no mnogi od njih su na svojim funkcijama upravo zbog dogovora stranaka koje desetljećima dijele položaje prema političkom ključu.

Hahnenkamm Race 2018 in Kitzbuehel IZBORI U AUSTRIJI Video skandal mu nije štetio: Strache ulazi u EU parlament?

I sama Bierlein je tako imenovana prvo potpredsjednicom, a potom predsjednicom Ustavnog suda, u vrijeme koalicije Narodne stranke i FPÖ-a.

Novi ministar vanjskih poslova je Alexander Schallenberg, karijerni diplomat toliko blizak Kurzu da je 2017. sudjelovao u koalicijskim pregovorima. Novi ministar pravosuđa Clemens Jabloner je sudac koji je radio u uredu kancelara u vrijeme socijaldemokratskih vlada. Ministar financija Eduard Mueller također je blizak s Narodnom strankom. 

Komentari (3)
  • U politici često neznamo što nas čeka, što sutra dolazi, te stoga postoje pravila,mjerila i principi, na koje bi se svi i uvijek trebali moći osloniti. Također i kada su nam mišljenja politički različinih stanovišta, opet moraju postojati regule, zakoni koji zu za sve isti i regulirani visoko moralno i bez pramca. Ne bi trebalo biti iznenađenje, da je postojanje i pravilno pridržavanje Ustava jedna od početnih točaka današnjega demokratskoga l modernoga društva , što se u Austriji zadnjih tjedana itekako potvrdilo. U Ustavu su, neovisno o situaciji u kojoj se država našla i čak ako, situacije kao ova.m Austrija od kako je postala druga republika nije imala, predviđeni svi eventualiteti i baze, odnosno osnovi i pravila igre demokratskih načela na osnovu čega se može slobodno reći, Ustavom je nažalost predviđeno i ovakovo neugodno iznenađenje i konfrontacija. Degutantno i u biti deprimirajuće , ali se dogodilo. Impresionira me k tome, ono što nije kroz zakonske tekstove i paragrafe ili judikaturu exaktno moguće postići kao definiciju, a to je ona čuvena rečenica na kojoj se gradi sve, " tipično austrijski".Ostati u dijalogu i sa stavom;" Ok, uradimo to, moramo, biti će sve ok. Sve se treba imati u grifu, drugačije nas nema, idemo raditi! Bilo je i sad što? Idemo dalje!" A razgovor spašava. Ekipa je ok, premda su kompetencije više i strogo birokratske, ali sa stručnim kadrom i ljudima koji su već tu i bili u ministerijima, premostiti će vrijeme do..ka im je sretno!

    4. 6. 2019,   06:44
  • Zagreb je ljepsi od Beca

    3. 6. 2019,   13:50