Obavijesti

News

Komentari 114

Nakon dvije godine skinuli su skelu kad ono - nema fasade

Nakon dvije godine skinuli su skelu kad ono - nema fasade
3

Gradonačelnik Milan Bandić 2017. postavio je skele na Britanskom trgu kako bi obnovio derutne fasade tamošnjih zgrada. Danas, dvije godine kasnije, skele je maknuo, a fasade su ostale neobnovljene.

VIDEO

Ma to je tipična hrvatska priča! Sigurno je netko tu oprao novce. Bandić je skele postavio kada se ovdje otvorio novi rotor. Dok je gradio rotor, često smo ga viđali,a kada je stavio skele, niti jednom. Sramota, šteta da centar grada izgleda ovako, priča nam to jedna od stanarki na Britanskom trgu. Ogorčena je postupkom zagrebačkog gradonačelnika koji je u doba predizbornih obećanja rekao da će obnoviti fasade na zgradama. Danas, dvije godine kasnije, skele je maknuo, a zgrade su i dalje neuređene.

- Mislim da je obnova nužna jer je ovo centar grada. Ne bih voljela da se skele opet postave, ako se ništa neće napraviti - istaknula je još jedna susjeda. Kako nam pričaju tamošnji stanari, za obnovu zgrada raspisana su četiri natječaja. Prvi je, kažu, poništen, a na ostale se javila jedna te ista firma.

- Stavili su skele bez da je nas stanare itko išta pitao. Nakon toga su krenuli s papirologijom. Dobili smo izračun. Vanjska fasada, dakle bez toplinske izolacije, samo žbuka, stajala bi 700.000 kuna, pri čemu bi 80 posto platio Grad Zagreb, a 20 posto mi stanari - priča nam Siniša Bobić koji živi u jednoj od zgrada gdje su bile skele.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje da su im iz Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva rekli kako skele na zgradama stoje zbog sigurnosti jer je žbuka opadala.

- Ali to nije istina jer smo prije postavljanja skela sami sanirali opadajuću fasadu - ističe Siniša. 

Skele je postavila tvrtka Matić plus.

- Mi smo isključivo izvoditelj skelarskih radova. Nismo radili direktno s Gradom. Tvrtka Berač obrt od nas je iznajmila skele. Zvali su nas i stanari i pitali zašto to stoji, ali mi nismo odgovorni - kažu u firmi Matić plus. Otkrili su nam da je cijena mjesečnog najma skela u prosjeku 7 kuna po kvadratu.

Iz Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva odgovorili su nam kako su, sukladno pravovaljanim dozvolama, skele na vlastiti trošak, ostavili na zgradama cijelo ovo vrijeme. 

- Završetkom radova na obnovi gornjeg dijela Britanskog trga, potaknuti Odlukom Gradske skupštine o prihvaćanju Programa obnove pročelja uz sufinanciranje grada, željeli smo kao upravitelj većine zgrada koje obrubljuju Britanski trg, potaknuti suvlasnike da se što prije uključe u obnovu svojih pročelja. Utvrdili smo kako bi obnova pročelja zgrade u Nazorovoj 1 i 2 bila prioritetna, kako zbog izgleda pročelja i opadanja žbuke, tako i zbog želje da se u novouređeni dio trga uklope i novouređena pročelja. Takvim pristupom mogli bismo u cijelosti obnoviti trg. U suradnji s predstavnicima suvlasnika spomenutih zgrada, postavili smo zaštitne skele, te istovremeno naručili i izradu projektne dokumentacije. Poticali smo suvlasnike da što prije donesu odluku o obnovi pročelja kako bi njihova zgrada promovirala i sam Program obnove. Zgrade u Nazorovoj 1 i 2 nalaze se na listi prioriteta u prvih 30 zgrada u Gradu koje trebaju obnovu - kažu u GSKG. 

- Umjesto obnovljenih fasada ostale su nam još starija i zapuštenija pročelja. Od velikog zagrebačkog “New Deala”, nastao je “Zero Deal” i sramota za gradonačelnika! Očito je sada, a upozoravali smo to od samoga početka “projekta” prije tri godine, da je to bilo samo isprazni predizborni pamflet Milana Bandića - kaže nam HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak koji je uputio i gradonačelniku Bandiću zastupničko pitanje u kojem traži pojašnjenje zašto su skele skinute, a fasade ostale neobnovljene te koliko je njihovo postavljanje i skidanje koštalo. Odgovor od Bandića još nije dobio. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag