Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nakon kratke i teške bolesti preminuo novinar Denis Kuljiš

None Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Radio je kao urednik i novinar Starta, Danasa i Studija. Sudjelovao je u osnivanju Globusa. Osim novinarstvom bavio se i publicistikom

Nakon kratke i teške bolesti u 68. godini u Zagrebu preminuo je novinar, urednik i publicist Denis Kuljiš, javio je danas Jutarnji list.

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao lingvistiku i sociologiju. Redovno je pisao u novinama od 1972. godine, zaposlio se 1979. u Poletu i 1980. u Vjesniku.

Radio je kao urednik i novinar Starta, Danasa i Studija. Godine 1989. je osnovao s partnerima poduzeće Media Press, koje je sudjelovalo u pokretanju političkog tjednika Globus.

Denis Kuljis | Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Bio je prvi glavni urednik Globusa, ostavši na toj funkciji punih pet godina, a tvrtka koju je pokrenuo u međuvremenu je narasla u Europapress Holding (EPH), najveću novinsko izdavačku tvrtku u Hrvatskoj, koja se danas zove Hanza media. U EPH Kuljiš je pokrenuo još i magazin Gloria kao i tjednik OK!.

Napustio je EPH i s ostalim dioničarima tvrtke Media Press pokrenuo tjednik Nacional koji je vodio dvije godine. Njegov prvi samostalni projekt, dvotjednik Ultra, nije zaživio, nakon čega je Kuljiš počeo surađivati sa Slobodnom Dalmacijom pokrenuvši magazin Penthouse, a nedugo nakon toga vratio se u EPH na mjesto savjetnika Uprave. Unatoč visokoj funkciji, obavljao je i uredničke poslove, pa je svojevremeno bio zamjenik glavnog urednika Globusa, glavni urednik Playboya, supervizor izdanja Playboya za Srbiju i Crnu Goru, a imao je ulogu i u pokretanju Jutarnjeg lista...

Sudjelovao je i kao urednik u ponovnom pokretanju kulturnog magazina Gordogan. 1990. je pokrenuo i prvi hrvatski politički talk show 'Kult ličnosti', emitiran te godine na 23 nezavisne televizijske postaje.

Krajem 2012. bio je među pokretačima još jednog hrvatskog dnevnika '21. stoljeće', kojem je prva glavna urednica bila njegova supruga Nada Mirković.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Osim novinarskim i kolumnističkim radom, intenzivno se bavio i publicistikom.

Objavio je: Majmuni, gangsteri i heroji, novinski tekstovi i feljtoni (Zagreb, 2001; Beograd, 2002). Dva pamfleta protiv Tuđmana (Naklada Jesenski i Turk, Zagreb, 2005.) Majmuni, gangsteri,heroji, geniji, lupeži & papci; satirične biografije poznatih Hrvata; Zagreb 2005. - Ad hominem, 2006., politički roman 'Hrvatski Bog Merkur' (2010.) i zbirku eseja 'Wahrheit Macht Frei' (2011.), podnaslovljenu 'pet-šest priča o ustaša i partizanima, od Luburića do Karamarka'.

Zajedno s povjesničarom Williamom Klingerom potpisuje knjigu 'Tito: Neispričane priče' (2013.), a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga 'Titov tajni imperij'.

Iza Denisa Kuljiša ostaju njegova supruga i dvoje djece.

Tema: Hrvatska