Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nakon napada na Golan, Izrael gađao Siriju: Ubili tri vojnika

Sirijska televizija izvijestila je o snažnim eksplozijama nedaleko Damaska prije zore i prenijela da se sirijska protuzračna obrana "sukobila s neprijateljem".

Izraelska vojska objavila je da su njezini zrakoplovi u nedjelju gađali vojne ciljeve u Siriji nakon što su rakete ispaljene na Golansku visoravan a sirijski državni mediji objavili su da su tri vojnika ubijena.

To je drugi puta u proteklih tjedan dana da je došlo do jačanja vojnih napetosti između dvije zemlje.

Sirijska televizija izvijestila je o snažnim eksplozijama nedaleko Damaska prije zore i prenijela da se sirijska protuzračna obrana "sukobila s neprijateljem".

jj 15692c.jpg TERORISTI SE SNIMALI 'Amerikanci i Britanci, meci će biti u vašim tijelima. Tu smo...'

Izraelska vojska potvrdila je da je gađala sirijsko topništvo i jedinice protuzračne obrane u odmazdu za subotnje ispaljivanje dvije rakete na Golansku visoravan koja je pod izraelskom okupacijom.

Glasnogovornica izraelske vojske rekla je da je još uvijek nejasno tko je ispalio te rakete no Izrael smatra sirijsku vojsku odgovornu za svaki napad koji potječe sa sirijskog teritorija.

"Nećemo tolerirati nijedan napad na naš teritorij i odgovorit ćemo velikom silom na bilo kakvu agresiju na nas", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u priopćenju.

U ponedjeljak izraelska vojska objavila je da je napala sirijske protuzračne položaje koji su gađali izraelske borbene zrakoplove a sirijski mediji prenijeli su da je tada ubijen jedan sirijski vojnik.

FILE PHOTO: Missile fire is seen from Damascus NISU JAVILI O ŽRTVAMA Sirijci tvrde da je Damask bombardiran iz smjera Izraela

Proteklih godina Izrael je izveo stotine napada u Siriji na neprijateljske snage Irana i libanonskog Hezbolaha koje smatra najvećom prijetnjom vlastitim granicama.

Iran i Hezbolah bore se na strani sirijskog predsjednika Bašara al Asada u sirijskom ratu i Izrael kaže da pokušavaju pretvoriti Siriju u novi front protiv Izraela.

Sirija je izgubila Golansku visoravan 1967. u ratu u kojemu je Izrael okupirao taj teritorij.

Izrael je kasnije anektirao to područje što je potez koji ne priznaje većina međunarodne zajednice osim Sjedinjenih Država.

Predsjednik Donald Trump objavio je u ožujku da SAD priznaje izraelski suverenitet nad Golanom.

Komentari (12)
  • Ne smije se zaboraviti da su Izraelci okupirali Golan kao rezultat rata koji započeli ujedinjeni Arapi agresijom na Izrael. I, kao i obično, izgubili ga.

    2. 6. 2019,   16:19
  • Jedan od najgenocidnijih naroda.Sada izlazi na vidjelo da je kancelar bio veliki vizionar.

    2. 6. 2019,   10:24
  • I nikome ništa. To je bio legitimni napad na agresora, zar ne?

    2. 6. 2019,   17:36