Obavijesti

News

Komentari 42

Afera 'bankomat': Odbacili dio optužnice, dio ide na doradu

Afera 'bankomat': Odbacili dio optužnice, dio ide na doradu
1

Optužno vijeće odbacilo je dio optužnice koji se odnosi na udruživanje u zločinački pothvat, dok je preostali dio vratilo na doradu zbog manjka obrazloženja i dokaza

VIDEO

Nakon što je u ponedjeljak odgođena odluka o utemeljenosti USKOK-ove optužnice u slučaju 'bankomat' jer se dvojica optuženih nisu pojavila na sudu, Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odluku je donijelo u utorak.

Zamjenica glasnogovornika Županijskog suda, sutkinja Ivana Čalić, kazala je kako je Optužno vijeće odbacilo dio optužnice, tj. prvu točku, koja se odnosi na udruživanje u zločinački pothvat, dok je preostali dio optužnice vraćen Uskoku na doradu zbog nedostatka u obrazloženju i dokaznim prijedlozima. U odnosu na prvu točku, Uskok ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, što će i učiniti, a u odnosu na ostatak optužnice imaju rok od osam dana da donesu nalog o dopuni istrage. Vijeće je odbilo prigovore obrane po pitanju rokova uz obrazloženje da su vraćanjem optužnice prvi put rokovi počeli ponovno.

Odvjetnik Ivana Sladonje rekao je da je to apsolutno dobra vijest i kaže da je upitno kako su se daljnja kaznena djela mogla izvršiti ako nema udruživanja u zločinački pothvat. Ustvrdio je kako će se ponovno pokazati "tresla se brda, rodio se miš". Odvjetnik Mate Matić rekao je da je sudac prigovorio kako je u šest mjeseci istrage provedeno 200 dokaza, a nakon dorade samo dva.  Matić ističe kako se sve shvaća previše neozbiljno zbog čega njihovi klijenti trpe veliku štetu. 

Odvjetnica Jadranka Sloković koja brani Josipa Protegu rekla je da sada treba vidjeti što će odlučiti Vrhovni sud i hoće li Uskok uopće uspjeti doraditi optužnicu u drugom dijelu.

Odvjetnik Mato Matić rekao je ranije kako Uskok u dopuni optužnice nije napravio ništa od onoga što je optužno vijeće od njega tražilo. Dodao je kako su tek ponovno ispitali jednog od svjedoka koji se branio šutnjom, a obrana im je dostavila i dokumentaciju od 2185 stranica novih dokaza te su predložili da dokumente daju na vještačenje. 

Uskok to nije prihvatio, jer smatraju da je riječ o subjektivnim dokazima koji idu u korist okrivljenika. Odvjetnik je istaknuo kako bi Uskok u istrazi trebao obuhvatiti sve dokaze. Kaže da se ne bi smjeli optužnicu vratiti na doradu, jer da su svi rokovi probijeni. Istragu mogu najduže voditi 18 mjeseci i da očekuju da bi se postupak mogao obustaviti. Obrana je optimistična, a kažu i kako očekuju da bi se postupak mogao čak i obustaviti. Odluka se očekuje u 13 sati.

Podsjetimo, optužnica tereti trojicu bivših čelnika Hrvatske poštanske banke (HPB) - direktora Josipa Protegu, člana uprave Ivana Sladonju, financijskog direktora Marija Kirinića te osmorica povlaštenih klijenata banke da su HPB oštetili za najmanje 255 milijuna kuna. Uz to, trojicu bivših čelnika banke sumnjiči se da su sebi nezakonito isplatili više od 13 milijuna kuna menadžerskog bonusa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.