Obavijesti

News

Komentari 17

Nakon pobjede, Johnsona čeka povratak u realnost Brexita

Nakon pobjede, Johnsona čeka povratak u realnost Brexita
3

Europski diplomati i dužnosnici ističu da će sljedeća pitanja biti sporna i mogla bi naposljetku ipak dovesti do Brexita bez sporazuma.

VIDEO

Britanski premijer Boris Johnson odnio je uvjerljivu pobjedu na izvanrednim izborima 12. prosinca na valu obećanja da će "provesti Brexit", ali birače koji su se nadali da će složeni razvod od EU-a napokon biti završen očekuje povratak u realnost. 

Izbori su, naime, tek početak.

Johnson bi sada trebao moći provesti ratifikaciju sporazuma o razdruživanju koji je dogovorio s EU-om u listopadu kako bi se Brexit dogodio do 31. siječnja.

Pogledajte video

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:15

Tada počinje teći prijelazno razdoblje koje traje do kraja 2020. i do tada bi trebao dogovoriti nove odnose s EU-om, uključujući na području trgovine.

No europski diplomati i dužnosnici ističu da će sljedeća pitanja biti sporna i mogla bi naposljetku ipak dovesti do Brexita bez sporazuma.

Vrijeme

EU se nada da će do ožujka početi pregovore o trgovini s Londonom pa bi za dogovor i njegovu ratifikaciju ostalo samo deset mjeseci, uključujući Europski parlament i nacionalne parlamente.

S obzirom na to da za sklapanje sporazuma o trgovini s EU-om obično trebaju godine, rijetki u Bruxellesu vjeruju da će prijelazno razdoblje biti dovoljno dugo za to.

Prijelazno razdoblje može se produljiti za godinu ili dvije, ali London to mora zatražiti do kraja lipnja.

Johnson treba hitno početi s EU-om pregovarati o trgovini
Johnson treba hitno početi s EU-om pregovarati o trgovini

Produljenje prijelaznog razdoblja?

Johnson, koji sada ima veliku većinu u parlamentu, mogao bi manje uvažavati stajališta zagovornika tvrdog Brexita u svojoj stranci i odustati od svojeg predizbornog obećanja da neće produljiti prijelazno razdoblje nakon 2020.

"Johnsonov uspjeh umanjuje vjerojatnost da će se iduće godine dogoditi Brexit bez sporazuma, jer čini vjerojatnijim da će produljiti prijelazno razdoblje nakon prosinca 2020. ako bude morao", rekao je Mujtaba Rahman iz think tanka Eurasia.

Europski dužnosnici ističu da rok za produljenje prijelaznog razdoblja određen za kraj lipnja neće biti lako pomaknuti.

Kada bi Britanija ostala u prijelaznom razdoblju i poslije 2020., za to bi trebalo postići dogovor o financijskim pitanjima jer u Uniji počinje vrijediti novi višegodišnji proračun od 2021. do 2017. London zasigurno neće htjeti i dalje uplaćivati u zajedničku europsku blagajnu pa će ti pregovori biti teški.

Ravnopravna tržišna utakmica

Predsjednik vijeća i čelnici EU čestitali Johnsonu na pobjedi
Predsjednik vijeća i čelnici EU čestitali Johnsonu na pobjedi

EU inzistira da neće sklopiti sporazum o trgovini s velikim i ekonomski snažnim susjedom bez čvrstih jamstava da će tržišno natjecanje biti ravnopravno.

Zahtjevi EU-a fokusirat će se na zaštitu okoliša i standarda na tržištu rada, kao i pravila o državnim potporama kako bi se osiguralo da Britanija ne može nuditi proizvode na zajedničkom europskom tržištu po nepravedno niskim cijenama.

Uz to što Johnson želi trgovinski sporazum po načelu "nulte carine, nulte kvote", EU želi da se zajamči "nulti dumping".

"Ako Ujedinjeno Kraljevstvo postane nešto između casina i Singapura na Temzi, bit ćemo jako fokusirani na ravnopravnost", rekao je visoki europski dužnosnik.

Britanija će se naći pred teškim izborom jer će biti pod pritiskom da ublaži pravila o standardima u poljoprivredi i prehrambenoj industriji kako bi sklopila bilateralni trgovinski sporazum sa SAD-om, ali to bi za Europsku uniju bila 'crvena linija' i morala bi ograničiti pristup svojem tržištu kako bi zaštitila vlastite proizvođače.

Ribarstvo

Ribarstvo je također jako osjetljivo pitanje jer članice EU-a više neće moći loviti ribu u britanskim vodama kako mogu sada.

Dvije strane vjerojatno će dogovoriti nove kvote za ribolov, kao što EU ima aranžman s Norveškom, po kojem se ukupni dopušteni ulov dijeli između država članica. Europski dužnosnici upozoravaju da bi to mogao biti dug i težak proces.

Britain

Pravila o podrijetlu

Teško će se postići i dogovor o pravilima o podrijetlu proizvoda.

Sigurnost i razmjena podataka

EU i Britanija obećali su da će usko surađivati na području sigurnosti, uključujući razmjenu osjetljivih podataka u kaznenim pitanjima. No, dogovor o takvim procedurama s trećim zemljama u prošlosti se pokazao složenim i dugotrajnim.

Očekivati neočekivano?

Europski diplomati kazali su da će zagovornici tvrdog Brexita biti u slabijoj poziciji zbog Johnsonove velike parlamentarne većine pa bi on mogao ići na tješnju integraciju s EU-om u pregovorima o budućim odnosima.

Mogao bi osjećati i manji pritisak da ispuni svoje predizborno obećanje da neće produljiti prijelazno razdoblje.

Ali ako ne postigne dogovor s EU-om do kraja iduće godine i ako odbije pregovarati nakon isteka svojeg vlastitog roka, tada bi po zakonu automatski nastupio razlaz bez sporazuma. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...