Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nakon rata Plenki na kavici na špici, a Maras otišao u šoping

None Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL 4

IMIDŽ Iako je dobio zadnje bitke, Plenki se osjetio slab pa se malo pokazao na špici. Otpisane se nije usudio prozvati, a Kovač mu je otvoreno bacio rukavicu u lice

U petak je Andrej Plenković potvrdio svoje nove ministre s 82 ruke - mnoge pripadaju bivšim esdepeovcima - a u subotu ujutro, kao premijer osvježene vlade, sportski odjeven, otišao je kod Charlieja na jutarnju kavicu.

Za stolom su sjedili njegovi “špicenpolitičari” - novi ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, savjetnik Mario Kapulica i samozatajni Frka Petešić. Oko Charlieja se vrzmao i Aco Petrović, s kojim je premijer proćakulao o košarci.

- Slučajno smo se sreli, rekao nam je slavni košarkaš, pa dodao:

- Gospodin Plenković je oduvijek veliki obožavatelj hrvatske košarkaške reprezentacije. Dugo smo već prijatelji. Ugodno smo popričali 15-tak minuta o košarci i popili espresso zajedno, rekao je Petrović, zbog sigurne ruke i precizna hica zvan Aco trica.

Nekad su ga zvali 'Šurjak' 

U mladosti, i Andrej Plenković je bio fanatični košarkaš, pa je čak i u stanu imao improviziran koš. Bavio se i nogometom, a s prijateljima je imao momčad koja je oponašala Hajduk. Nosio je nadimak “Šurjak”.

Saborski Odbor za ustav raspravlja o povjerenju novim potpredsjednicima Vlade SVAĐA U SABORU Plenković: Maras, vi ste jedan plačko, Maras: A vi bahatlija...

Dan prije kavice kod Charlieja, Plenković i Gordan Maras međusobno su si “zakucavali” verbalne dosjetke, često puta na razini koju viđamo na tribinama, a ne u parlamentu. No, na koncu se Maras povukao u oporbu - subotu je proveo u šopingu kupujući špeceraj da bi navečer, kako nam je rekao, odšetao do Ribnjaka na neki koncert - a Plenković je ostao premijer, pa bi se reklo da je meč dobio.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U sabornici su ga štitili “bodyguardi” a i oko Charlieja je sve, kažu naši izvori, “vrvjelo policajcima”. U jednom filmu s Clintom Eastwoodom kaže se kako tolika garda ide uz predsjednika ne zbog zaštite, nego zato da bi predsjednik izgledao “predsjedničkije”. Teško je, naime, vjerovati da bi Plenković sa svojih 193 centimetra trebao zaštitu od Marasa. No, možda su zaštitari bili tu da zaštite Marasa ili brzonogog Grmoju, ili pak da Plenkija učine naizgled malo moćnijim.

VARGA, OPAČIĆ I RONKO Bivši SDP-ovci podržali su Plenkovićevu rekonstrukciju

Njegovi najljući protivnici ionako su u stranci, a ne van nje i napadat će ga samo politički. Miro Kovač otvoreno mu je bacio rukavicu u lice, usput izrečenom tvrdnjom da nakon vlade i HDZ treba rekonstrukciju. Kovačeva rečenica odmah je odjeknula poput bombe.

Protivnici čekaju izbore 

Politička zajednica počela se pitati o motivima i smislu njegova izazova. Kovač je, čini se, odlučio nadoknaditi zaostatak za Davorom Ivom Stierom, koji je kandidaturu za predsjednika HDZ-a (izbori će se održati za godinu dana po načelu jedan čovjek jedan glas) najavio prije njega.

Ovo novo izborno pravilo značit će revoluciju u HDZ-u. Više, naime, neće biti “šalabahtera” (papirića na kojima vođe stranke delegatima daju instrukcije) niti dogovora patrijarha o novom predsjedniku. Uspjeh na stranačkim izborima izravno će ovisiti o popularnosti kandidata, iako će nekog inženjeringa biti.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Davor Ivo Stier već dugo obrađuje teren, Miro Kovač dobio je silno velik broj preferencijalnih glasova i u bazi uživa dobru reputaciju, dok je Plenković žrtva vlastitog ega. Njegovo japajakanje (“moja vlada”, “ja ću odlučiti”, “ne podnosim ultimatume”, “nije prineseno mojoj pozornosti”) ozbiljno iritira i naciju i stranku, koju je već razjario Istanbulskom konvencijom i Marakeš kompaktom. Natjecanje za šefa stranke i vlade nije izbor za Miss simpatičnosti, ali nije osobito pametno niti sam sebi govoriti “vi” u znak poštovanja, a jedina umjetnička remek-djela vidjeti jedino u ogledalu. Kako god bilo, Plenković je i na Kovačev izgovor odgovorio samouvjereno: “Vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri...”

Čudesno oporavio HDZ 

I ne mora biti u krivu, treba sačekati poslednji sučev zvižduk. Gordan Jandroković odmah je opleo po Kovaču, a to znači da se Plenković konsolidirao. Mora se priznati da su baš njemu isporučeni svi računi svih grešaka minulih 30 godina.

'NE MOŽE BITI ČELNIK' Jandroković o Kovaču: To se ne radi, to je loš politički potez...

Agrokor, Uljanik, Treći maj, Petrokemija, loši kadrovi u HDZ-u, dogovorna ekonomija, dogovorno sudstvo, konzervativni juriš, fiskalni deficit, javni dug, sve ga je to dočekalo u trenutku kad se iz Bruxellesa nepripremljen vratio u Hrvatsku i najprije čudesno ozdravio HDZ.

“Najbolji državnici uvijek dolaze na scenu nepripremljeni”, rekao bi Milanović. Plenković je sve te utakmice preživio, potaracavši usput i nešto djelotvornih institucija i masu svojih protivnika. Njegove dionice trenutno ne kotiraju osobito, ali još uvijek na scenu nije izašao igrač s jačim kartama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari (56)
  • Komentari su na ovoj temi popustili...vidi se iz aviona da je narod zadovoljen samom činjenicom da ima priključak za internet, nešto za ručak i da su mu djeca sretno stigla do Irske ! Sada je jutro, pa vam želim " laku noć " i još bolju budućnost !!

    21. 7. 2019,   05:20
  • Opačička , bljuje mi se.

    20. 7. 2019,   22:07
  • A nije bilo Sauche i Bandića na kavi?

    20. 7. 2019,   22:05