Obavijesti

News

Komentari 126

Nakon seksa s Hitlerom, Eva se ispirala toplom vodom i octom

Nakon seksa s Hitlerom, Eva se ispirala toplom vodom i octom
1

Na današnji dan prije 105 godina rodila se najpoznatija ljubavnica svih vremena - Eva Braun. Toliko je bila zaluđena 23 godine starijim Hitlerom da se dva puta pokušala ubiti kako bi napokon pristao biti samo njen..

VIDEO

Prvi susret Eve i Adolfa zbio se u rujnu 1929. u minhenskom fotografskom studiju Hitlerova bliskog prijatelja Heinricha Hoffmanna. Eva koja je tada imala 17 i pol godina upravo je počela raditi kao asistentica. Njihov prvi susret ispričala je svojoj mlađoj sestri Gretl. 

- Stajala sam na ljestvama i spremala kutiju na najvišu policu. U taj tren u prostoriju je ušao moj šef s jednim muškarcem neodređenih godina. Imao je smiješne brkove, a na sebi svijetli baloner. U ruci je držao šešir. Obojica su sjeli preko puta mene, i kad sam načas u njih pogledala, primijetila sam da mi taj muškarac gleda u noge. Dan prije skratila sam suknju i bilo mi je pomalo neugodno - ispričala je.

Eva Braun rodila se na današnji dan 1912. u Münchenu kao Eva Anna Paula Braun od majke Franziske, nazivane Fanny i oca Fritza Brauna. Majka Fanny potjecala je iz vrlo pobožne katoličke obitelji, a inače je bila jedna vedra, zabavna, opuštena i smirena žena, a pošteni i vrijedni otac Fritz pripadao je Luteranskoj crkvi. Oboje su bili ugledni i marljivi građani - na njemačkome se to označava pridjevom Feissig, što ukazuje i na radinost, poštenje, uglednost i čestitost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kad se Eva Braun rodila u Münchenu je padala ledena zimska kiša. I dok je primalja pomagala njezinoj majci Fanny da lakše podnese muke dugotrajnog poroda njezin suprug Fritz nestrpljivo je čekao u susjednoj sobi. Već je imao trogodišnju kći i nadao se sinu. Njegova punica koja je bila s njim bila je uvjerena da će njezina kći roditi sina iako je ona rodila pet kćeri. Da se kojim slučajem rodio sin nazvali bi ga Rudolf po habsburškom princu koji se ubio s ljubavnicom u svom zimskom dvorcu. No, rodila se 5,5 kilograma teška kći - piše u svojoj knjizi Izgubljeni život Eve Braun autorica Angela Lambert.

Privlačna djevojka vesele naravi

Ipak, otac je dozvolio da se njihove tri kćeri Ilse, Eva i Gretl odgajaju u duhu katoličanstva, iako je sam ostao luteran. Majka se bavila domaćinstvom i obitelji, zarađujući šivanjem odjeće, a otac je radio kao učitelj, predajući na višoj tehničkoj školi u Münchenu. Eva je tako odrasla u prosječnoj njemačkoj obitelji a kao sve tadašnje djevojke zanimala se za glazbu, film i lijepu odjeću. Bila je vesele naravi, iznimno društvena djevojka privlačna izgleda. Kad se počela zanimati za dečke, roditelji su je poslali na školovanje u Samostan engleskih sestara. Izašla je iz njega godinu dana ranije od planiranog,  a u završnom izvještaju iz samostana našlo se dosta kritika.

" Vaša kći je inteligentna i ambiciozna..ipak, nastavni je program nije zanimao, te je smatrala da je naš kućni red neopravdano strog". Među riječima prijekora blista i živi duh tinejdžerice kojoj smetaju stroga pravila i koja želi što prije uroniti u pravi Život. Samostan je ipak nešto postigao budući da je jednom godišnje organizirao ginekološki pregled za sve polaznice čime je potvrđeno da je u dobi od 17 i pol godina Eva svakako bila djevica - navodi u svojoj knjizi Lambert.

Eva je odmah nakon izlaska iz samostana počela raditi u foto studiju. Samo dva mjeseca nakon izlaska upoznala je Hitlera.

'Nema boljeg nego istrenirati nešto mlado'

Hitler, 23 godine stariji od Eve, u to vrijeme je bio potpuno posvećen političkoj karijeri. Njegova stranka već je uvelike osvajala njemačke mase, a on je pomno pazio da ne upadne u kakav ljubavni skandal. Ipak, Evu je s vremenom počeo doživljavati drukčije od ostalih djevojaka koje je povremeno izvodio. Privlačila ga je svojom "nezahtjevnošću", duhovitošću i vedrom naravi. Također sve je više sve više je uviđao da ona posjeduje osobinu koja je vrlo cijenio kod ljudi, a to je povjerenje. Znao je da joj može vjerovati. 

- Hitler je volio mlade, naivne i poslušne žene, a Eva se besprijekorno uklapala u njegovu potrebu za odnosom u kojem će on diktirati pravila. Često je govorio: "Nema boljeg nego istrenirati nešto što je mlado". Eva - jednostavna i neupućena, nimalo prepredena, živahna i željna ugađati bila je idealan "vosak" koji je Hitler mogao oblikovati po volji. Njezino tipično bavarsko držanje i munchenski naglasak morali su mu se od početka sviđati. Nije bila glupa, ali ni genijalna, bila je zgodna, ali ne i prelijepa, živahna, ali ne histerična. Nije ga ugrozila. Htjela je samo udovoljavati - smatra autorica Lambert.

Njihova veza dugo vremena nije bila seksualne naravi. Išli su zajedno u kazalište, na ručak u njegov omiljeni restoran, blizu Hoffmannova studija "Osteria Bavaria", on joj je svako malo darivao sitnice i komplementirao. Čvrsto je odlučila da će Hitlera osvojiti samo za sebe. "Rekao je da će ostati neženja, ali i on ima svoju Ahilovu petu", govorila je. 

Magnetski je privlačio..

Gitta Sereny čije knjige razotkrivaju sve zlo i užase nacističkog režima rekla je:
- Moć je znate vrlo privlačna. Izaziva i snažnu seksualnu privlačnost i uzbuđenje. Osim toga Hitler je bio vrlo šarmantan. Bio je i iznimno inteligentan čovjek koji je ujedno bio i čudovište. Volio je biti među ženama, uživao je u čavrljanju, rukoljubu i takvim stvarima i svima u neposrednoj okolini bio je nevjerojatno šarmantan. Bio je dotjeran, krajnje čist i uredan i uvijek je mirisao svježe - piše u svojoj knjizi Angela Lambert.

Dva pokušaja samoubojstva

Evu je Hitler tek nakon smrti svoje nećakinje Geli (kćeri od svoje polusestre) s kojom je imao incestuoznu vezu, a ona je izvršila samoubojstvo 1931. -  počeo shvaćati ozbiljnije. Eva počinje dolaziti u Hitlerov minhenski stan i sve više zauzima mjesto koje je dotad pripadalo Geli.  No i dalje joj je posvećivao premalo pažnje pa se ona žalila sestri i prijateljicama da je "ne shvaća ozbiljno". Na dogovorene susrete često nije dolazio, a ne bi joj čak ni poslao obavijest kako neće doći. 
Eva se u studenom 1932. odlučuje na očajnički korak - pokušaj samoubojstva. Nastojala je naravno da to samo ostane na pokušaju. Uzela je očev pištolj iz Prvog svjetskog rata i naciljala vratnu arteriju. Promašila je žilu i u posljednji trenutka spasila ju je sestra Ilse. Zahvaljujući hitnoj intervenciji nije iskrvarila.

Wikimedia Commons/Bundesarchiv

- Hitleru je neuspjeli pokušaj samoubojstva izgledao dovoljno stvarno pa je prekinuo predizbornu kampanju i žurno došao do nje s velikim buketom cvijeća. Na njegovo duboko olakšanje Eva je preživjela. Otad ju je redovitije posjećivao i bio nježniji te joj slao skupocjene komade nakita - piše Lambert u svojoj knjizi.

No tek ju je 1935. nakon pokušaja drugog samoubojstva pilulama za spavanje, navodi Lambert, prihvatio kao službenu ljubavnicu i zaključio da se za nju mora valjano pobrinuti. 

- Zavodnička taktika po načelu toplo-hladno kod Eve su izazivali pravu fiksaciju - emocionalna bol nikad ne odbija mlade djevojke. Ali zašto je pod pretpostavkom da su spolne odnose počeli održavati tek 1932. kad joj je bilo 20 godina njime ostala opčinjena i sljedećih 13 godina? Stvar je zacijelo bila u njegovoj morbidnoj opsjednutosti smrću. Drakula, najveći romantični antijunak oduvijek je snažno erotski privlačio mlade djevojke. Suvremeni vampir služi se ponešto drugačijim metodama. Ispiranjem mozga djevojku tjera da se ustrijeli u vrat ili proguta ampulu s otrovom - piše Lambert u svojoj knjizi.

Razmazio je skupim stvarima

Hitler joj je te 1935. kupio skromnu kuću u otmjenom predgrađu Münchena. Tu se uselila s mlađom sestrom Gretl. Nekretnina je godinu poslije i službeno pripisana na nju
- ...Osigurao joj je vlastiti prostor daleko od roditelja i spona koje su je vezale za njih. To je značilo da će imati veći nadzor nad njom, unatoč tome što ga uglavnom nije bilo. Radi društva i utjehe dopustio joj je da se u kuću useli s mlađom sestrom -  više desetljeća nakon toga ispričala je njezina sestrična Gertraud.

S kućom je dobila i kućnu pomoćnicu - imao je dovoljno novca da je razmazi. Imala je obilje prostora i za garderobu a dugački toaletni stolić bio je načičkan njoj najdražom kozmetikom Elizabeth Arden te kristalnim bočicama sa skupim francuskim parfemima. Hitler možda takve stvari nije odobravao kod prosječnih Njemica ali je ugađao njenoj sklonosti prema skupocjenoj kozmetici

Ispiranje octom nakon seksa

Na najvišoj polici ormara je držala irigator, piše u svojoj knjizi Lambert, što ukazuje na činjenicu da se služila jednostavnom iako ne posve pouzdanom kontracepcijskom metodom - ispiranjem nakon spolnog odnosa toplom vodom i octom. 

Hitlerov osobni tajnik Martin Bormann je imao veliku ulogu u Evinom životu. Ona je prema njemu osjećala izrazitu antipatiju( kao i većina iz Hitlerovog uskog kruga prijatelja) i to uglavnom zbog prepredenosti i sklonosti manipuliranju i silnoj želji na prisvaja monopol nad Hitlerom. Hitler je bezgranično vjerovao svom "najodanijem partijskom drugu". Stoga se Eva nikad nije usudila upustiti s njim u otvoreni sukob.

Eva Braun / Foto

Bormann je bio taj koji je po Hitlerovom nalogu isplaćivao novac Evi i premda je ta novčana potpora bila velikodušna ona je u svakom trenutku bila svjesna činjenice da je ne dobiva izravno od ljubavnika već posredno od omraženog suparnika. A Bormann je davao sve od sebe da je zastraši, u njoj potičući osjećaj ovisnosti, budući da je sve njezine račune podmirivao on. Ona se zacijelo osjećala neizmjerno poniženo jer je, kad joj je god trebao novac na novu odjeću ili manikuru, novac morala tražiti od Bormanna.

Smatrali su je praznoglavom glupačicom..

Hitler je Evu odabrao ponajviše zbog toga jer je bila savršena žena koja će ga dočekati kod kuće. Führeru je trebala nezahtjevna mlada žena koja će ga voljeti i koja će ga srdačno dočekati na povratku. Malo pomalo on je prema njoj počeo osjećati iskrenu naklonost. On nije tražio "alfa ženku" nego nekoga tko će mu omogućiti jednostavan život ustaljenih navika, nekoga tko će mu pomoći da se opusti. Ona mu je ponudila utočište od napora i pritisaka koje je proživljavao u javnoj ulozi. Eva je brzo uvidjela da čak i diktatorima treba udobnost doma te je odlučila posvetiti se upravo tome - osigurati mu topao i ugodan dom. Usto, Eva ga je istinski predano voljela - ističe u svojoj knjizi Angela Lambert.
Kad ga je njegova domaćica Anna Winter koja nije voljela Evu upitala kako kao toliko ozbiljan čovjek podnosi njezino blebetanje odgovorio je: Eva mi pomaže da ne mislim na stvari o kojima ne želim razmišljat. Pomaže mi da predahnem.

Prema njoj su svi njegovi suradnici bili neljubazni i držali se snobovski nadmoćno. Tek su rijetki pokušavali prikriti činjenicu da je smatraju praznoglavom, muškarci možda zbog toga što ih je odbila, a žene zbog ljubomore. Većina žena iz elitnih nacističkih krugova je prema njoj osjećala izrazitu antipatiju, prezirale su je i ogovarale. Čak i dobronamjerna i povučena Margret Speer, iako je nakon nekog vremena promijenila mišljenje. Njezin suprug glavni arhitekt Trećeg Reicha Albert Speer i bliski Hitlerov prijatelj jedan je od rijetkih koji je simpatizirao Evu.

Odana i brižna

- Bila je prava žena za muškarca. Meni i nizu muškaraca iz Hitlerova kruga bila je zanimljiva. A to je neobično, jer nije bila sklona očijukanju.. Bila je vedra i lakomislena, ali osjećaji kod nje bili su stvarni. Bila je jednostavna djevojka, a jednostavni ljudi su neki put bolji od onih drugih...Dakako, bila je vrlo ženstvena, nevjerojatno nezahtjevna kad je u pitanju bila ona sama i beskrajno brižna u vezi s Hitlerom. Bila je staložena djevojka, a njezina ljubav prema Hitleru uopće nije bila sporna - objasnio je Speer.


Eva je, naime, bila vrlo odana osoba i to ne samo Hitleru. Prijateljice koje je stekla u mladosti ostale su joj prijateljice do kraja života. Nikad nije iskorištavala svoj položaj i držala se arogantno prema posluzi, nikad se na njih nije ljutila i s njima je razgovarala kao s ravnopravnim osobama. 

Nacistički ministar propagande Josef Goebbels svojedobno je napisao: “Ona je inteligentna djevojka, koja mnogo znači Führeru”.

Njezini roditelji bili su zgroženi vezom

Priču o Evi i Adolfu prvi je objavio francuski tabloid Paris Soir u rujnu 1936. Nakon kratkog spominjanja Hitlerovih veza sa Geli Raubel, britanske plemkinje Unity Mitford i redateljice Leni Riefenstahl autor je zaključio: Trenutačna je miljenica izvan svake sumnje Eva Braun, kći münchenskog profesora. Hitler je zbog nje odbacio sve ostale žene.

Njezini roditelji nisu bili sretni zbog veze s Führerom.
Svijet njezinog oca Fritza se raspao kad je 1934. doznao za kćerinu "prljavu vezu". Od početka je bio protivnik nacizma. Nije mu bilo ni najmanje važno što je bila ljubavnica omiljenog njemačkog kancelara. On je, barem iz vlastite perspektive, neuspješno odigrao očinsku ulogu i Eva je "posrnula", navodi Lambert.

147998437

- Pokušao je uvjeriti Evu da prekine to "kretensko" prijateljstvo. Rekao mi je koliko je bio bijesan zbog podlih komentara prijatelja i kolega, te kako taj "drski" čovjek uništava njih obiteljski život. On je Hitleru napisao i pismo od njega tražeći da "ruke drži podalje od Eve" - ispričao je njezin ujak Alois. 
Činilo se da ga je najviše od svega ljuti što se Hitler nije udostojio čak ni odgovoriti. Umjesto toga Evinog oca pozvali su u Gradsku vijećnicu u Münchenu i savjetovali da pristupi stranci. On se poslušno javio, ali su ga odbili zbog navodne političke nepouzdanosti. Sljedeće godine, 1936. su ga tek primili. Herr Braun tako je pospremio skrupule i bavarsko domoljublje u torbu i stao činiti što su mu naložili, ističe Lambert.

Jedina je prekidala njegove dosadne monologe

U Berghofu, omiljenom Hitlerovom odmaralištu Eva je već 1936. vodila domaćinstvo. Upravljala je i Hitlerovim osobnim životom i njegovim privatnim gostima. Hitler je svim članovima osoblja naložio da je zovu "Chefin" tj. "mala šefica" ili "gospodarica". Uvodila je i ljude iz svog društvenog kruga i uspijevala najviše zahvaljujući svojoj prirodnoj srdačnosti i trudu održati vedru i veselu atmosferu

U večernjim druženjima jedino je Eva znala veselo ukoriti Hitlera kad bi uvečer predugo pričao. Kad je već izgledalo da će svi zaspati od Hitlerovih priča Eva bi rekla: No, hajde, Adolfe. dosta je priče.. pogledamo neki film" ili " vrijeme je da pođemo na spavanje". Njih dvoje diskretno bi se povukli..

U početku veze on se prema njoj odnosio kao prema svim ostalim ženama besprijekorno uljudno i ljubazno. Strogo su se pridržavali pravila diskrecije i nikad ništa nisu pokazivali u javnosti. Pred poslugom joj se obraćao sa " Fraulein Braun" a kad su bili u krugu najbližih suradnika i prijatelja znao ju je nazvati nadimkom "Tschapperl" riječju koja znači "bedaček" ili " nespretna seljančica". U Austriji, pa i u selu u kojem se rodila njegova majka to je izraz naklonosti, dakle kao da je Evu nazvao "buckica". Privatno su je nacističke supruge gledale s visoka i nazivale samo inicijalima "EB" ili pogrdno "die Kuh" - glupa krava, iako ni slučajno u Hitlerovoj blizini.

Godinama je držao kao tajnu

Unatoč trudu Eva je ostala Hitlerovom tajnom. U Bergofu se njezino ime nikad se nije pojavilo na popisu kućnih telefonskih brojeva i gdje njezin stan u sklopu Bergofa se radi očuvanja intimnosti vodio kao "velika gostinjska soba". Gostima bi se reklo da je privatni ured za tajnicu. To je odgovarala Hitlerovim potrebama i davalo željeni učinak - Eva je vanjskom svijetu bila posve nepoznata. To je za nju bilo veliko poniženje i podsjećalo je da ima tek seksualnu i domaćinsku ulogu a da je inače persona non grata. Eva je bila Hitlerovo vlasništvo, njegova robinja i u svemu ovisna o njemu. 

- Evu je uloga nevidljive ljubavnice deprimirala. Kasnijih godina često je bila zlovoljna i bolesna. Izvana se doimala savršeno sretnom, ali to zapravo nije bila - rekla je Henny von Schirach, Hitlerova česta gošća.

- Eva se zbog Hitlera morala odreći svega. To se jasno vidjelo kad je plesala. Tada je postajala drugom osobom. Izvrsno je plesala, skladno i izazovno, a najviše je voljela tango. Što je ples bio senzualniji to mu se više prepuštala. Ona bio zaista utjelovila duh pjesme. Hitler bi se takvom plesanju samo izrugivao - kazao je Herbert Döring.

Njezina ljubav bila je neupitna

Eva je na odjeću trošila mnogo novca, no takva taština joj je bila gotovo jedini izvor utjehe a osim toga trebala joj je radi stjecanja samopouzdanja u društvu koje ju je gledalo s visoka. Imala je krojačicu u Berlinu koja je izrađivala odjeću posebno za nju a znala je kupovati i izravno od dizajnera. Hitler je uredno plaćao - računi za odjeću bili su mu najmanji problem. Odijevala se iznimno elegantno ali nikad vulgarno, pokazujući lijepe ruke i noge no nikad ni naznake grudi. To Hitler nikad ne bi odobravao. Profinjeno donje rublje nikad nije bilo oskudno ili otvoreno provokativno no profinjena svila i čipka pozivale su na dodir. Kako bi udovoljila svom dragom često je nosila tradicionalnu bavarsku nošnju.

 

Preodjevala se po nekoliko puta na dan. Kad bi završila s nekim odjevnim predmetom(a to je značilo da ga je nosila dva do tri puta) dala bi ga sestri ili nekoj prijateljici ili ako bi one to odbile nekoj pripadnici posluge.

Iako je voljela lagodan život Eva je zapravo najviše željela Hitlerovo društvo, njegovu pozornost, odobravanje, ljubav. On se na nju bio naviknuo, bila mu je draga, no je li je volio? Nasamo su komuniciralo neformalno, oslovljavali su se sa "ti" a ona je njega zvala Adolf ili Adi. Eva je već 1937. bila nenadomjestiva.
- Hitler ju je trebao i to istinski - rekao je Albert Speer.

Odlična sportašica

Jedino je u sportu uvijek bila istinski uspješna. Kao tinejdžerka pobijedila je u jednom skijaškom natjecanju, a da se malo koncentrirala na poboljšanje vještina iz zimskih sportova mogla je biti standardna olimpijka.

Htjela je djecu?

Nema čvrstih dokaza o tome da je priželjkivala djecu (iako nema sumnje da je željela njegovu djecu) ili da je duboko žalila što ih nema. Hitler je inzistirao na toj žrtvi i ona ju je prihvatila iako je njezin nježan odnos prema svemu što je bilo mlado i bespomoćno pokazuje da bi vjerojatno s radošću prihvatila dijete, stoji u knjizi Angele Lambert.

Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Tochter

Iako je milijune Njemica poticao na plodnost Hitler nije bio pripravan preuzeti očinsku ulogu i ne bi bio trpio dijete. Smatrao je da je za njegovu privlačnost ženama ključna upravo ta slika o nedodirljivom samotnjaku koji žrtvuje osobnu sreću. Bez obzira na njegov izgled ili dob zračio je karizmatičnom privlačnošću današnje pop zvijezde i kod obožavateljica izazivao identične reakcije..

Nije znala na ubojstva Židova?

Da je to htjela i da se potrudila doznati ili da ju je to uopće zanimalo Eva je mogla doznati mnoge uznemirujuće stvari o Hitlerovoj zločinačkoj politici. No ona je bila posve nezainteresirana za politička, a onda i za ratna zbivanja. O holokaustu Eva navodno nije znala ništa više od prosječnih Nijemaca, a to je da su se prije rata Židovi zlostavljali i protjerivali iz domova.

 

Anna Plaim, Evina odana sobarica bila je uvjerena da je o sudbini Židova Eva znala malo ili gotovo ništa. Eva, naime, nije bila član, a još manje gorljivi sljedbenik stranke koju je vidio Hitler.

Seks napici za potenciju

Povjesničarka Heike B. Goertemaker u svojoj knjizi objavljenoj 2010. ‘Eva Braun: Život s Hitlerom’ prikazuje Evu kao iznimno odanu, vrlo samostalnu, žena koja drži do vlastitog mišljenja, kapricioznu te kao jedinu ženu koja je Hitleru osim njegove majke dotakla dušu. Bila je hirovita, ali je beskompromisno zagovarala odanost diktatoru 
Ipak, piše u svojoj knjizi, Hitler je naredio istraživanje cijelog Evina obiteljskog stabla kako bi se uvjerio da nije židovske krvi.

U knjizi se govori o Hitlerovu krhkom zdravlju i tvrdi se da je uzimao razne primitivne “seks-napitke” kako bi se pripremio za intimne trenutke s Evom. Eva je tako jednom, kada je vidjela fotografiju britanskog premijera kako sjedi na sofi u stanu u Münchenu, svojim prijateljicama rekla: “Kada bi samo znao što se sve događalo na toj sofi!”

Napokon vjenčanje

- Samo su mi moj pas i gđica Braun odani i jedino mi oni pripadaju - žalio se Hitler pred kraj rata napušten i neshvaćen i od najbližih suradnika.

Trenutak Hitlerove javno iskazane privrženosti Evi dogodio se 22. travnja 1945., tjedan dana prije Hitlerova samoubojstva, kad je pred dvije tajnice i kuharicom poljubio Evu u usta. "Sve je izgubljeno, beznadno izgubljeno", priznao je pred ženama tronuto. Eva mu je prišla, uzela ga za ruke i s osmijehom mu rekla: "Znaš da ostajem s tobom. Neću dopustiti da me nekamo pošalješ." 

Hitlerova tajnica Traudl Junge se prisjetila: "Hitlerove su oči zablistale, a onda je učinio nešto što još nitko nije vidio, čak ni najbliži prijatelji i suradnici. Poljubio je Evu u usta." 

Vjerna Eva odlučila je umrijeti sa svojim voljenim iako ju je on nagovarao da napusti Berlin. Odlučio se s njom i vjenčati.

Obred se održao u tijesnoj sobi sa zemljovidima u bunkeru u radnim jutarnjim satima 29.travnja. Vjenčao ih je berlinski matičar Walter Wagner, koji je hitno pozvan u bunker gdje je, zapanjen činjenicom što će vjenčati Hitlera. On je tada izgledao kao pogrbljenog krhkog muškarca drhtavih ruku a uz njega je stajala lijepa mlada žena u elegantnoj tamnoplavoj haljini ukrašenoj šljokicama i s Ferragamovim cipelama od antilopa. Od nakita je imala zlatnu narukvicu, omiljeni dijamantni sat i ogrlicu od topaza.
Svjedoci na toj grotesknoj ceremoniji bili su Joseph Goebbels i Martin Bormann. 

Nakon kratke potvrde o stupanju u brak, uslijedilo je potpisivanje. Nervozna i zbunjena Eva, kojoj se na samome kraju života ostvario san, pritom se zabunila. Počela je pisati Eva B, no shvativši zabunu, brzo je prekrižila slovo B i potpisala se kao Eva Hitler rođena Braun. Eva je tako dočekala da je, makar na 36 sati, oslovljavaju s "Frau Hitler."

'Pozdravi mi moju Bavarsku...'

Prije nego su zajedno otišli u smrt Eva i Hitler su se odlučili oprostiti sa onima koji su u bunkeru ostali. 
- U neugodnoj tišini, Hitler i Eva pružali su svima ruke, a taj događaj, kao i posljednje Evine riječi, navodi Traudl Junge u svojim sjećanjima: "Bila sam omamljena i jedva sam mogla vidjeti što se oko mene zbiva. Kad mi je prišla Eva Braun nestala je čarolija. Eva se nasmiješila i zagrlila me, a onda mi rekla: Pokušaj se izvući, molim te. Možda se još uspiješ probiti. A onda, molim te, pozdravi mi Bavarsku. Smiješila se, ali govorila je s prigušenim jecajem - ispričala je Junge.

Hitler i Eva vratili su se u sobu, a nedugo potom, oko 15 sati i 30 minuta, iz nje se začuo pucanj. Njihova beživotna tijela pronašli su vozač Erich Kempke i vođa Hitlerjugenda Artur Axmann. Eva je popila kapsulu cijanida.
Hitler je ležao na krvavom ležaju, a pištolj mu je bio kraj nogu. Evino tijelo bilo je bez tragova krvi, usne plave. Na sebi je imala plavu haljinu od šifona. Glava joj je bila klonula, a bose noge savijene pod tijelom. Izgledalo je kao da spava. Mala mjedena kutijica u kojoj je do maločas bila staklena ampula s otrovom otkotrljala se na pod. Izgledala je poput odbačenog ruža za usne.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti