Obavijesti

News

Komentari 3

‘Nakon škole vodit ćemo moderna seoska imanja’

‘Nakon škole vodit ćemo moderna seoska imanja’
4

Konkretna znanja: Požeška poljoprivredna škola slavi čak 130 godina postojanja te primjenjuje najnovije metode i znanja u obrazovanju svojih učenika...

VIDEO

Poljoprivredno-prehrambenu školu u Požegi upisuje sve više učenika koji nakon školovanja žele voditi obiteljska poljoprovredna gospodarstva.

Na to su ponosni djelatnici i vodstvo škole koja ove godine obilježava 130 godina postojanja.

- Sve više djece iz susjednih županija upisuje se u školu. Među njima je najviše učenika iz Brodsko-posavske županije. Radi se o djeci čije obitelji imaju OPG-ove te koji budućnost vide u poljoprivredi i nastavku vođenja seoskih imanja. Nadamo se da ćemo ih uspjeti privući našim programima – uvjereni su profesori.

Za proslavu obljetnice učenici i profesori priredili su izložbu domaćih životinja, pokaz oranja, vanjski kuharski praktikum i natjecanje u starim sportovima. Kako nam je objasnila ravnateljica Marija Grgić, školu trenutačno pohađaju 444 učenika s kojima radi 40-ak profesora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Učenicima koji upišu ovu školu u ponudi je osam smjerova, od kojih su četiri četverogodišnja i četiri trogodišnja smjera.

- Od četverogodišnjih to su agroturistički tehničari, veterinarski tehničari, poljoprivredni tehničari i prehrambeni tehničari. Među trogodišnjim zanimanjima imamo pekare, mesare, mehaničare poljoprivredne mehanizacije i pomoćne cvjećare za učenike s poteškoćama u razvoju – rekla nam je ravnateljica Grgić.

Dodala je kako će škola od sljedeće školske godine proširiti ponudu smjerova jer žele privući još više učenika, ali i jer se za pojedinim zanimanjima pokazala potreba.

- Napravit ćemo kombinaciju zanimanja mehaničara poljoprivredne mehanizacije sa zanimanjem voćara, vinogradara i vinara. Prije nekoliko godina smo to već imali, ali je interes stalno padao, no u posljednje vrijeme opet imamo sve više upita za time – kaže ravnateljica.

Osim toga, uvest će se i proširena ponuda za fitofarmaceute jer, po novim zakonskim propisima, više se ne može rukovati sredstvima za zaštitu bilja bez potrebnih dozvola, odnosno potvrda o završenim edukacijama. Nastava u školi održava se u tri zgrade jer su ograničeni prostorom. Upravo zbog toga najavljuje se rekonstrukcija stare zgrade u kojoj je škola smještena još od davne 1886. Učenici gotovo cijelu praktičnu nastavu odrađuju na školskom poljoprivrednom gospodarstvu gdje posjeduju voćnjak, vinograd, plastenik i pekarski praktikum. Nekoliko metara od škole smješten je plastenik podignut 2013., a koji su sagradili sredstvima iz EU.

- Plastenik se prostire na 400 metara četvornih i kapacitet mu je 15.000 presadnica. Većinom je to jednoljetno cvijeće, poput begonije, salvije, kadife ili betunije – potvrdila je voditeljica plastenika Silvija Šipoš. Kaže kako većinu poslova obavljaju učenici s poteškoćama u razvoju, zbog kojih je on i podignut.

- Cilj je bio omogućiti njihovim zanimanjima pomoćnih cvjećara da se bolje povežu s učenicima redovitih zanimanja, koji dio praktične nastave odrađuju ovdje – nastavlja Šipoš.

Tako u plasteniku učenici uče o njezi cvijeća, sjetvi i presađivanju, a prodaju ga na sajmovima i sade na površinama oko škole. Škola surađuje i s Poljoprivrednim institutom iz Osijeka. Suradnja je počela prije nekoliko godina kad su stručnjaci Instituta učenicima poljoprivrednih usmjerenja održali stručno predavanje o sjetvi različitih sorti pšenice i ječma te o njihovu značaju u poljoprivredi te ishrani ljudi i stoke. Stručnjaci instituta učenicima su održali i demonstracijski pokus iz sjetve pšenice i ječma. Cilj ovoga pokusa je omogućiti učenicima stjecanje i primjenu novih znanja i vještina u praksi.

Suživot učenika i profesora

Škola je osnovana 1885. godine kao Kraljevska zemaljska ratarnica.

- Godinu kasnije preselila se u zgradu u kojoj smo i danas. Kad je otvorena, bila je predviđena za samo 16 učenika. Tada su profesori i učenici zajedno u njoj živjeli – kaže nam ravnateljica Grgić.     

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS