Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nakon što prime poziv upomoć, za nekoliko minuta su u zraku

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Cijelo vrijeme dežurstva posada se priprema. Pregledavaju meteoroške uvjete, zračni prostor itd. Od primanja poziva za hitni medicinski zračni prijevoz, u roku od 15 minuta helikopter mora poletjeti

Hitan prijevoz s Raba, Malog Lošinja, Cresa... Čim čuje ovakav poziv u pomoć, posada iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a pali motore helikoptera Mi-8 i za nekoliko minuta su u zraku.

Posada helikoptera, zajedno s medicinskim timom, od 2016. godine dežura na otoku Krku, u Zračnoj luci Rijeka. Dežurstvo im traje 24 sata cijelu godinu, a posade se mijenjaju svakih tjedan dana. U dežurstvu su dvije posade, svaka po 12 sati. Područje koje posada helikoptera s medicinskim timom pokriva proteže se od Kvarnera do Paga.

moliva NIJE POKAZIVAO ZNAKOVE ŽIVOTA U kući na Rabu oživjeli bebu! Dječačić se rodio u 23. tjednu

Tu ulaze i otoci Lošinj i Rab. Što se tiče samih intervencija, početkom godine zahtjeva za spašavanje je manje, no kako ljeto dolazi i na obalu pristiže sve više ljudi, tako se i povećava broj intervencija. Cijelo vrijeme dežurstva posada se priprema. Pregledavaju meteorološke uvjete, zračni prostor itd. Od primanja poziva za hitni medicinski zračni prijevoz, u roku od 15 minuta helikopter mora poletjeti.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tu nastaje stresna situacija, koju posada i medicinski tim uspješno svladavaju. Dežurni tim ni noć ne sprečava u letenju. Jedino što ih može spriječiti u izvršavanju zadaće su nepovoljni meteorološki uvjeti.

TRI OBITELJI GSS je s Biokova spasio više ljudi, među njima i petero djece

Što se tiče osjećaja nakon leta kojim su prevezli pacijenta u bolnicu, posade kažu kako je to u opisu njihova posla, ali su sretni kad znaju da su uspješno prevezli pacijenta i spasili mu život.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Osim posade, u timu su još liječnici i medicinski tehničari. Njihov rad u helikopteru tijekom intervencije vrlo je specifičan. Od primanja poziva za hitnim zračnim medicinskim prijevozom, liječnici i medicinski tehničari se dogovaraju u kojem smjeru bi mogla ići intervencija te predviđaju moguće situacije.

- Rad u helikopteru je vrlo dinamičan. Kad pacijenta unesu u helikopter, zbrinjavamo ga kao i kod zemaljske Hitne pomoći. Budući da je riječ o najhitnijim intervencijama, kao medicinski timovi dobro smo uvježbani za svakakve situacije - rekla nam je jedna od liječnica iz medicinskog tima.

Komentari (19)
  • evo bolje ulaganje nego u f16

    4. 4. 2018,   15:36
  • E to su heroji a ne oni sto za velike pare igraju nogomet za repku

    4. 4. 2018,   17:02
  • A u Slavoniji kad nazoveš hitnu, treba im 40min da dođu 10ak km od bolnice.

    4. 4. 2018,   15:53