Obavijesti

News

Komentari 12

Nakon tri tjedna lutanja Mica i Mojca vratile su se Franji...

Nakon tri tjedna lutanja Mica i Mojca vratile su se Franji...
1

Veliki bijeg: Prije gotovo mjesec dana krave su pobjegle s pašnjaka probivši električnu ogradu. U ponedjeljak su ih našli zaposlenici Veterinarske stanice Zlatar Bistrica

VIDEO

Dosta su smršavjele, još su uznemirene, ali polako dolaze k sebi. Napravile su dosta štete uništavajući susjedima usjeve, ali nasreću, nisu nikoga ozlijedile, rekao nam je u srijedu Franjo Celjak (57) iz Svetog Križa Začretje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

Njegove dvije krave Mica i Mojca tri su tjedna lutale u avanturi života, dok ih napokon u ponedjeljak nisu našli zaposlenici Veterinarske stanice Zlatar Bistrica. Našli su ih 10 kilometara od njegove kuće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upotrijebili su puške za uspavljivanje te ih zatvorili u obližnju štalu kako bi došle k sebi. Franjo je u srijedu otišao po njih i vratio ih kući.
 Marko Kos, načelnik općine Sveti Križ, i Darko Ban, načelnik općine Bedekovčina, uspjeli su organizirati da zaposlenici Veterinarske stanice Zlatar Bistrica dovedu krave. Franjo se prije toga obratio brojnim institucijama, ali svi su tvrdili da to nije u njihovoj nadležnosti. Tri godine stare krave pobjegle su 9. travnja s pašnjaka koji se nalazi 100 metara od vlasnikove kuće. Teške su više od 600 kilograma pa se Franjo najviše bojao da ne izazovu prometnu nesreću ili pregaze čovjeka. Franjo je uvjeren da ih je nešto preplašilo te su probile električnu ogradu. Čitavo vrijeme ih je, dok su bile u bijegu, posjećivao i nosio im hranu jer su mu mještani dojavljivali gdje se krave nalaze. Bile su na nepristupačnom terenu, skrivajući se danju, te im se ni Franjo nije mogao približiti na više od nekoliko metara. Zbog toga bi im samo ostavio hranu i otišao.

- Bilo mi je važno da cijelo vrijeme znam kuda se krave kreću. To nam je na kraju olakšalo hvatanje - opisuje Franjo.

Krave više ne želi puštati na pašnjak, a to je pasmina koja se inače ne drži zatvorena u štali. Stoga ih je odlučio prodati.

Dok su bile u bijegu, Franjo je okupio sve svoje prijatelje te su pokušali okružiti krave i stjerati ih u neko dvorište, ali su krave svaki put uspjele pobjeći. Uvjeren je kako su toliko dugo uspjele biti u bijegu jer su iznimno pametne i snalažljive.

- Ponekad sam ih noću promatrao s određene udaljenosti. Spavale su okrenute jedna nasuprot drugoj upravo zato da bi mogle kontrolirati što se oko njih u svakom trenutku događa. Danju najčešće nisu ni izlazile iz grmlja kako ih netko ne bi pronašao - kaže Franjo. Poljoprivredom se bavi cijeli život. Micu i Mojcu kupio je ove zime za proizvodnju mesa. Sretan je što su se vratile kući.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje