Obavijesti

News

Komentari 15

Nakon velebitskih hrastova i velika brana dolazi iz Hrvatske

Nakon velebitskih hrastova i velika brana dolazi iz Hrvatske
1

Venecija već stotinama godina leži na velebitskim hrastovim deblima, a kada je, točnije poslije 1966. godine došlo do jedne od najdramatičnijih poplava

VIDEO

Iako su znanstvenici nedavno otkrili da Veneciju od zle sudbine potonuća može spasiti ulje nalik na dresing za salatu, takozvani “pametni salatni dresing”, u pomoć tom gradu na kanalima ipak dolaze ozbiljnija rješenja nas, Hrvata. I to već drugi put. Naime, još su Mlečani u razdoblju svoje najveće ekspanzije doplovljavali do naših obala, sjekli velebitske šume te ih odvozili do svojih muljevitih laguna.

Venecija tako već stotinama godina leži na velebitskim hrastovim deblima, a kada je u novije vrijeme, točnije poslije 1966. godine došlo do jedne od najdramatičnijih poplava- more se izlilo na sve trgove te je Trg svetog Marka bio posve poplavljen - u pomoć opet dolaze Hrvati, odnosno splitski oceanograf dr. Miroslav Gačić. Od 2000. do 2006. godine bio je na čelu ekipe koja je mjerila morske struje u kanalima između venecijanske lagune i otvorenog mora.

Upravo su ta mjerenja bila važna da se što učinkovitije prognozira dolazak visoke vode i na vrijeme spuste brane koje bi smanjile mogućnost poplava u Veneciji. Zapravo je dr. Gačić prokrčio put za dolazak treće pomoći iz Hrvatske, odnosno tisuću radnika iz splitskog škvera Brodosplit koji bi u iduće dvije godine trebali podići branu.

I dok su Mlečani tada, naravno, bez natječaja eksploatirali naše šume, splitski škver morao se natjecati.

U velikoj konkurenciji drugih tvrtki pobijedio je na natječaju te bi uskoro tih tisuću radnika trebalo raditi na gradnji 21 čeličnih vrata koja će biti instalirana na morskom prolazu Malamocco, središnjem od triju prolaza što kroz venecijansku lagunu vodi prema Veneciji. Cijelokupni projekt nosi naziv “Mose”, odnosno “Mojsije”, pa su neki taj naziv prenijeli i na vlasnika splitskog škvera, Tomislava Debeljaka.

>>>Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa