Obavijesti

News

Komentari 185

Nakon vozača, novi Bandićev pajdo uzima Trg bana Jelačića

Nakon vozača, novi Bandićev pajdo uzima Trg bana Jelačića

U subotu će kućicama upravljati tvrtka Etno sajam koja je na udaru Uskoka. Povezana je s Ratimirom Jurekovićem, gradskim zaposlenikom i svjedokom Bandiću.

VIDEO

Nakon što dugogodišnji vozač Milana Bandića na Trgu bana Jelačića okrene stotine tisuća kuna, iste kućice, po istom modelu će u ovu subotu preuzeti firma rođaka Bandićevog zaposlenika i Uskokovog optuženika.

Bandić dao 50 štandova tvrtki svog dugogodišnjeg vozača
Bandić dao 50 štandova tvrtki svog dugogodišnjeg vozača

Bandić je prvo dodijelio 51 kućicu firmi svog dugogodišnjeg vozača, Zdravka Krajine. Krajina ih je dobio za samo 10.500 kuna, a na njima će u samo tjedan uprihodovati gotovo 240 tisuća kuna jer najam jedne kućice po danu izlagačima naplaćuje 700 kuna. Zašto je Krajina dobio Trg? Za održavanje manifestacije "Martin je u Zagrebu", koja traje od 9. do 15. studenog.

Nakon što Krajinina firma "Eko sajam" završi s Trgom, već sljedećeg dana, 16. studenog, preuzima je firma "Etno sajam". Kućice ostaju apsolutno iste. Zašto? Zbog manifestacije "Jesen je na stolu" koja će se održavati narednih tjedan dana. I oni će imati 51 kućicu i četiri ugostiteljska stola, isto kao Eko sajam. Platit će i naknadu od 10.500 kuna, također isto kao Eko sajam. I njima je Bandić dodijelio Trg, jednako kao i Krajini. Na povezanost te dvije tvrtke je prvi ukazao redatelj Dario Juričan koji završava i film o Milanu Bandiću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Model poslovanja obije tvrtke je jednostavan: Od gradonačelnika Bandića dobiju prostor na Trgu za iznimno nisku cijenu. Unajme kućice i stave ih na trg, a onda onima kojima u tim kućicama izlažu i prodaju, višestruko naplate najam kućica.

Očito je da posluju gotovo identično, a ove godine im je izvrsno krenulo. Eko Sajam je, primjerice, ove godine dobio 318 štandova i 54 kućice, a Etno Sajam je dobio 317 štandova i 53 kućice te još dva staklena paviljona. Stakleni paviljoni su oni veliki šatori koje Zagrepčani imaju prilike često vidjeti, primjerice za Advent i na sličnim manifestacijama.

Hvala, Miki: Vozač dobio kućice i sad će zaraditi 239.000 kuna
Hvala, Miki: Vozač dobio kućice i sad će zaraditi 239.000 kuna

Bandićev suradnik i Uskokova mušterija

A tko je vlasnik Etno sajma koji u subotu preuzima najam Trga? Marko Ljiljak, rođak Ratimira Jurekovića. Tko je bio vlasnik Etno sajma prije Ljiljka? Josip Mijaljević, punac Ratimira Jurekovića. Jurekovićeva majka je rođena Ljiljak, a obrtnici koji preko njih iznajmljuju kućice kažu da upravo ovaj Bandićev vjerni suradnik vuče konce iz sjene.

Jureković je poznat iz afere Agram. Njega je Zdravko Krajina vozio na kolinje kod Bandićeve sestre u Grudama. Osim toga, Jureković je Uskokov optuženik u aferi s namještanjem poslova upravo s najmom šatora na Trgu bana Jelačića. Jurekoviću se sudi da je zlouporabama položaja osigurao prijateljskim tvrtkama 4,1 milijun kuna. U cijelom poslu je sudjelovala i tvrtka Etno sajam.

On je i nekadašnji viši stručni savjetnik pročelnika Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, a sada je, kako kaže, "zaposlenik Grada Zagreba". Nazvali smo ga i zamolili da nam pojasni kako funkcionira firma Etno sajam. Potvrdio nam je da je Mijaljević njegov punac

- Ljiljak nije moj rođak nego daljnji rođak. Ja imam rođaka koliko hoćete - odmah nas je obavijestio.

U redu, ali vaš rođak je naslijedio vašeg punca na čelu firme. Je li to zapravo vaša firma?

- Ljiljak je radio tamo godinama, čovjek ima svoj život. Kako to može biti moja firma? To su insinuacije. Nemam firmu. Radim samo u Gradu Zagrebu - kazao nam je Jureković.

Dobro, a što je onda s Uskokovom optužnicom?

- Proces je u tijeku i već sam se izjasnio da nisam kriv za to - kratko nam je odgovorio.

Javili smo se zatim njegovom puncu, bivšem gazdi Etno sajma.

- Poštovanje, jeste li vi punac gospodina Ratimira Jurekovića? - upitali smo ga.

- Možda... - tajnovit je bio punac

- Jeste li ili niste? - inzistirali smo.

- Nisam, doviđenja - rekao nam je punac i poklopio slušalicu.

Razgovarali smo s jednim ogorčenim, dugogodišnjim izlagačem, koji nam je potvrdio cijelu priču.

– Ljiljak je samo Jurekovićev potrčko. Kad odeš na sajam i kažeš da imaš OPG, oni će te spojiti s Ljiljkom. On će uzeti vaš novac i ubaciti vas na sajam. A zapravo sve ide preko Jurekovića. Tako to funkcionira - rekao nam je izlagač koji je htio ostati anoniman.

Kućice su vlasništvo tvrtke Kurija

Tvrtka Eko sajam prema poslovnim servisima nema zaposlenih, a tvrtka Etno sajam ima dva zaposlena. No, te dvije tvrtke koje ubiru novac na Trgu bana Jelačića nisu vlasnici kućica. Njihov vlasnik je tvrtka Kurija iz Karlovca koja ih iznajmljuje i njima i bilo kome drugome. Vlasnik Slavko Kurija nam je potvrdio da iste kućice ostaju na Trgu iako se samo mijenjaju tvrtke Bandićevih suradnika koje na njima zarađuju.

– Kućice ostaju još tjedan dana. Onda ih razmontiramo, pa ih vraćamo za Advent. Cijena p kojoj smo mi iznajmili je 75.000 kuna za tjedan dana manifestacije "Martin je u Zagrebu", a još jedan tjedan ćemo naplatiti dodatnih 20.000 kuna jer nema troška dovoza i montaže – kaže nam Kurija

On kaže da nema što skrivati jer po toj cijeni iznajmljuje svakome. Dakle, tvrtka koju vodi Bandićev vozač je uz 10.500 kuna Gradu za najam prostora, morala platiti i najam kućica 75.000 kuna. Kada se odbije i taj trošak ostaje mu 165.000 kuna za tjedan dana. A onda iste kućice preuzima tvrtka Etno sajam. Oni ih iznajmljuju novim izlagačima. Po kojoj cijeni nismo uspjeli doznati, ali za pretpostaviti je da je sličan cijeni od 700 kuna. Trošak im je još manji jer tjedan dana trebaju platiti 20.000 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 185
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.