Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Naletjeli su na poklopac šahta: Sudarili se kamion i četiri auta

Neslužbeno doznajemo kako je poklopac na teretnom vozilu, koje je prvo naletjelo na šaht, oštetio rezervoar dok su ostalim vozilima oštećene gume i felge...

Jedan kamion i četiri osobna automobila lančano su se sudarila danas oko 13.30 nakon što su naletjela na poklopac šahta koji je ispao iz svog ležišta u tunelu Vrata, iznad Fužina, na autocesti Zagreb Rijeka.

- Prema trenutno raspoloživim informacijama, do nesreće je došlo zbog oštećenja revizijskog okna (šahta), najvjerojatnije uslijed višegodišnje eksploatacije uzrokovane opterećenjima, odnosno prelaskom vozila preko okna.  Detaljniju analizu o predmetnom oštećenju,  napravit ćemo u sljedećih nekoliko dana i o svemu izvijesti javnost - stoji u dopisu HAC-a.

Na mjesto nesreće odmah su izašli cestari, koji su sanirali sporni šaht, za koje vrijeme je promet bio zatvoren i preusmjeren na DC3 preko Fužina. Oko 14:05 promet u smjeru Rijeke uspostavljen je jednim prometnim trakom dok radovi oko sanacije još uvijek traju na drugom, koji je stoga još uvijek zatvoren.

Neslužbeno doznajemo kako je poklopac na teretnom vozilu, koje je prvo naletjelo na šaht, oštetio rezervoar dok su ostalim vozilima oštećene gume i felge, no cjelokupna materijalna šteta svih vozila bit će utvrđena naknadno.

Srećom, nitko nije ozlijeđen, a kako su se vozači međusobno dogovorili i ispunili europsko izvješće, nije bilo potrebe da policija izlazi na teren.

Inače, do sada nisu zabilježeni problemi sa šahtovima na autocesti Zagreb – Rijeka, no ova nesreća mogla bi pokrenuti istragu o stanju šahtova na ovoj dionici.

Naime, tako su, nakon niza incidenata sa poklopcima šahtova 2015. godine,  po nalogu inspekcije, Hrvatske autoceste pregledale I sanirale 205 od 272 revizijska okna u tunelima, tj. ukupno 76 posto.Tada je nakon prometne nesreće u tunelu Plasina Prometna inspekcija HAC-u naredila da se svi poklopci šahtova na autocestama, koji su ugrađeni tako da preko njih prelazi kotač vozila, premjeste na sredinu kolnika. Inspekcija je, naime, još 2013. godine utvrdila da sporni poklopci nisu ugrađeni sukladno glavnom projektu te da ugrožavaju sigurnost sudionika u prometu.

Komentari (23)
  • Šta se imaju vozači dogovoriti,!? Krivac je ovaj put cesta, odnosno vlasnik ceste, koji uredno naplaćuje cestarinu, a slabo brine o cesti. Cesta je isto učesnik u prometu i mora biti tehnički ispravna.

    21. 12. 2017,   20:43
  • Samo me zanima koji faks je završio taj projektant koji stavlja šahtove da ih kotači gaze a ne na sredinu trake, možda tečaj kao Bernardić i Maras?

    21. 12. 2017,   20:55
  • Za takve stvari ja bi projektantu odmah uzel diplomu i spalil ju...

    21. 12. 2017,   21:56