Obavijesti

News

Komentari 257

'Nalog za uhićenje Duhačeka je išao s vrha, režim je iza toga...'

'Nalog za uhićenje Duhačeka je išao s vrha, režim je iza toga...'
1

Ne pozivam ja da se pale zastave i izruguje s himnom, ali ovo je slobodno građansko ruganje i zbog toga se građane ne smije privoditi... , izjavio je Milanović

VIDEO

Predsjednički kandidat Zoran Milanović komentirao je za N1 postupanje policije protiv novinara Gordana Duhačeka. Na pitanje je li njegovo uhićenje napad na slobodu medija i govora, odgovorio je:

'Nedopustivo je, ove situacije priliče represivnim režimima'
'Nedopustivo je, ove situacije priliče represivnim režimima'

Pokretanje videa...

10:05

- Ne znam detalje privođenja, je li se odazivao na pozive... sklon sam vjerovati policiji, određena razina povjerenja u policiju mora postojati... Čovjek je prijavljen, procesuiran i osuđen zbog tvitova, i to godinu dana nakon tvita u kojem se rugao policiji. To je meni neshvatljivo. Ovaj nalog je došao s vrha, ovo je režimska stvar, ovo je stvar politike. Tako nešto nas zakopava kao društvo. Da ne govorimo o tome da se jedan subkulturni poklič ACAB sad probio u javnost i postao mainstream. Sad će policiji trebati 20 god američkih donacija da u marice potrpaju sve one koji će se s tim sprdati. Time su izazvali građane da izraze vrstu prkosa, bunta...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Božinović tvrdi: Duhačeka nisu priveli zbog objava na Twitteru
Božinović tvrdi: Duhačeka nisu priveli zbog objava na Twitteru

Milanović je govorio i o satiričnoj obradi "Vile Velebita":

- Da ne govorimo o pjesmici koju je novinar u formi sprdačine, rugalice... prepjevao na Twitteru i zbog čega je prijavljen zbog udara na moralne vrijednosti i osjećaje građana. Ne pozivam ja da se pale zastave i izruguje s himnom, ali ovo je slobodno građansko ruganje i zbog toga se građane ne smije privoditi... Ovo kao da građane pozivaju u određenu razinu bunta i otpora. Ovo je režimska stvar, ovo je režim, iza ovoga ne stoje obični policajci, rekao je Milanović.

Zovko: Privođenje Duhačeka neprihvatljivo je

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko u utorak je policijsko privođenje novinara Indexa Gordana Duhačeka ocijenio neprihvatljivim činom koji nije primjeren demokratskom društvu i u državi koja je članica Europske unije.

"Za HND je neprihvatljiv način na koji se ljudi zbog tweetova privode. Mislimo da je način na koji se to dogodilo nije primjeren za jedno demokratsko društvo. I u tom smislu je HND reagirao i očekujemo da se takve stvari ne događaju i ponavljaju. Pogotovo, ako je istina ono što pišu kolege s Indexa, da je kolega Duhaček dan prije razgovarao s policijom. To jednostavno smatramo neprimjerenim u zemlji koja je članica Europske unije i za tri mjeseca preuzima predsjedanje Unijom", kazao je Zovko.

Zovko se najavio da će o stanju u hrvatskim medijima i pritiscima na novinare upoznati i predsjednika Europske federacije novinara (EFJ) Mogensa Bishera Bjerregaarda koji će krajem rujna doći u Zagreb u sklopu projekta EFJ-a "Upravljanje promjenama u medijima“.

Glavašević: Policiju pritišću radikalne skupine

Zagreb: Bojan Glavašević o razlozima napuštanja SDP-a

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević u utorak je izjavio da je policija izložena pritisku radikalnih ultrakonzervativnih skupina i da je zbog toga u slučaju privođenja novinara Indexa Gordana Duhačeka došlo do vrlo selektivne optužbe za vrijeđanje službenih osoba i moralnih osjećaja građana.

"Ovakvi pritisci na policiju rezultat su permisivnosti predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova. Policija, a to smo vidjeli u nebrojnim slučajevima, nije ni izbliza ovako ekspeditivna u slučajevima obiteljskog nasilja, prijetnji javnim osobama ili govora mržnje. Političari su dužni štititi institucije od napada, a ovi koje sam naveo to naprosto nisu činili“, smatra Glavašević.

Po njemu, jučerašnji događaji jasno pokazuju da svi izvještaji o narušavanju slobode medija i slobode izražavanja zadnjih nekoliko godina nisu izmišljotine nego naša realnost.

"Pitanje ovih sloboda nije ideološko pitanje, nije pitanje 'naših' i 'vaših'. To je pitanje demokracije, dakle, nešto oko čega je potreban konsenzus svih političkih opcija posvećenih zdravom, slobodnom društvu“, istaknuo je, dodavši da su jučerašnji događaji otkrili su ozbiljne pukotine u postupanju policije i suda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 257
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)