Obavijesti

News

Komentari 34

'Nama je Sveto pismo dobiti zrakoplove koje smo tražili'

'Nama je Sveto pismo dobiti zrakoplove koje smo tražili'
1

U zahtjevu za ponudu koju je Hrvatska dala, da bi Izrael mogao dati ponudu, jer je to američki proizvod, SAD je tada dao dopuštenje. U tom dopuštenju piše konfiguracija aviona, sve piše, istaknuo je

VIDEO

Ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je upoznao saborski Odbor za obranu s novonastalom situacijom oko kupnje izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak, nakon čega je novinarima izjavio da se ne smatra odgovornim za probleme s kupnjom aviona, a Hrvatska inzistira da joj se isporuče zrakoplovi koje je tražila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

- Ministar i njegov tim vrlo detaljno su nas obavijestili o svim radnjama koje su poduzete od donošenja odluke do današnjeg dana. Vrlo otvoreno i bez uvijanja se odgovaralo na sva postavljena pitanja i mi smo zadovoljni s dobivenim informacijom koje smo dobili od ministra obrane i načelnika Glavnog stožera. Osobno vjerujem da će se ovaj postupak za odobrenje za prodaju okončati kako je i najavljeno, odlukom američkog Kongresa kako bi se završio taj posao - rekao je predsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP).

Dragovan: Odbor za obranu je radio korektno

Na upit zašto je šutio mjesec dana nakon što ga je Krstičević kao predsjednika saborskog Odbora za obranu na sastanku u Ministarstvu obrane tijekom godišnje prezentacije stanja u vojsci izvijestio o novonastalnoj situaciji, Dragovan je odgovorio kako je tek tada doznao da se stvari odvijaju brže nego što se očekivalo.

Rasplet situacije oko F-16? U petak sastanak SAD-a i Izraela
Rasplet situacije oko F-16? U petak sastanak SAD-a i Izraela

Upitan zašto tijekom sastanka članova odbora i predstavnika MORH-a nije postavljao pitanja, Dragovan je kazao da je o situaciji obaviješten tijekom tog sastanka.

- Kao predsjednik Odbora mislim da smo u djelokrugu Odbora radili korektno. Procijenili smo da je bolje razgovarati ikad nego nikad - izjavio je Dragovan.

Krstičević je ponovio da je proces nabave borbenih zrakoplova vođen vrlo sustavno, temeljito i u funkciji hrvatskih nacionalnih interesa.

- Sada imamo izazove, ali vjerujem da će Izrael i SAD riješiti ta otvorena pitanja između njih - rekao je ministar obrane.

Hrvatska inzistira na zrakoplovima koje je tražila 

Upitan kakve ćemo zrakoplove dobiti - u prvobitnom stanju ili s izraelskom opremom, Krstičević je rekao kako Hrvatska od početka inzistira da dobije zrakoplove koje je tražila.

'Hrvatska neće platiti ni kune više za nabavu vojnih aviona!'
'Hrvatska neće platiti ni kune više za nabavu vojnih aviona!'

- Država Izrael se obvezala da ćemo dobiti te zrakoplove, 15 dana prije otvaranja ponuda SAD je dao odobrenje Izraelu da može nuditi te zrakoplove i sutra ih potencijalno prodati Hrvatskoj. Što se tiče Hrvatske, kod nas je 'Sveto pismo' da Hrvatska dobije zrakoplove koje je tražila. Mi smo definirali kakav nam tip treba, na osnovu toga Izrael je dao ponudu - rekao je Krstičević.

Na pitanje je li ga izraelska strana u bilo kojem trenu upozorila na američke uvjete, da se zrakoplovi ne smiju prodavati s dodatnom opremom, Krstičević nije izravno odgovorio.

- U zahtjevu za ponudu koju je Hrvatska dala, da bi Izrael mogao dati ponudu, jer je to američki proizvod, SAD je tada dao dopuštenje. U tom dopuštenju piše konfiguracija aviona, sve piše - kazao je.

Na upit što se u međuvremenu promijenilo, Krstičević je odvratio kako 'to treba pitati Izrael i SAD, te kako 'traju razgovori između te dvije države'.

Krstičević: Ne vidim zbog čega sam odgovoran

Upitan uživa li potporu premijera i vidi li negdje svoju odgovornost, Krstičević je odgovorio: 'Ne vidim zbog čega sam odgovoran. Što jačam Hrvatsku vojsku? Što je moderniziram? Što smo vratili vojsku u Varaždin? Razgovaram s premijerom stalno'.

Zašto je Amerika 'zaključala' nabavku izraelskih aviona F16
Zašto je Amerika 'zaključala' nabavku izraelskih aviona F16

Na upit koliko će dugo Hrvatska čekati da se Izrael i SAD dogovore odgovorio je - 'koliko god treba - zato što radimo s partnerima'.

Krstičević je još jednom naglasio da Hrvatska inzistira na poštivanju ponude, te da osigurani novci za kupnju zrakoplova ne propadaju, ali država neće snositi financijsku štetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa