Obavijesti

News

Komentari 22

"Namjera Pravilnika bila je isključivo kvaliteta hrane"

"Namjera Pravilnika bila je isključivo kvaliteta hrane"
1

Tolušić je rekao da se pravilnik kojeg je donijelo njegovo ministarstvo odnosi na 168 zemalja u svijetu koje nisu u EU.  Rekao je da mu je žao ako se to ispolitiziralo jer definitivno tako nije trebalo biti

VIDEO

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u nedjelju da je namjera pravilnika, kojim su povećane pristojbe i pojačan fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz zemalja izvan EU, bila isključivo briga o kvaliteti hrane koja dolazi u Hrvatsku a ne nanošenje štete susjednim zemljama, te je najavio da će razgovarati s njihovim ministrima.

Tolušić je rekao da se pravilnik kojeg je donijelo njegovo ministarstvo odnosi na 168 zemalja u svijetu koje nisu u EU.  Rekao je da mu je žao ako se to ispolitiziralo jer definitivno tako nije trebalo biti, kao i da po njemu ne postoje razlozi za protumjere Srbije.

"Očekujem da ćemo sjesti sa ministrima iz susjednih zemalja kroz tjedan ili dva i da ćemo vidjeti u čemu je točno problem. Do sada smo dobili prigovor samo iz Srbije i vidjet ćemo što se može napraviti po tom pitanju", izjavio je ministar Tolušić odgovarajući danas u Sinju na pitanja novinara o protumjerama iz Srbije.

Napomenuo je da cijena robe u jednom kamionu koji dolazi u Hrvatsku 250 do 300 tisuća kuna, a pregled iznosi dvije tisuće kuna te da se radi o "iznosima koje na jednoj generalnoj razini nisu veliki". Napomenuo je i da je prošlog tjedna iz Srbije pregledano pet kamiona, iz Bosne i Hercegovine tri i iz Albanije četiri kamiona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Govorimo o relativno malom broju, ali, kažem, žao mi je ako je to dovelo do problema s druge strane. Tu smo, ako treba sjesti i razgovarati. Ministarstvo poljoprivrede je tu", poručio je ministar Tolušić.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

Srbija je spremila stroge mjere kojima će uzvratiti Hrvatskoj ukoliko ne promijeni pravilnik kojim su pogođeni i srpski izvoznici. Carinske ispostave na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj dobile su upute o primjeni mjera, ali će se sačekati ishod razgovora resornih ministara zemalja regije u ponedljeljak 8. kolovoza, potvrđeno je Hini iz više neslužbenih izvora bliskih srbijanskoj vladi i ministarstvu poljoprivrede. Beogradski mediji, međutim, pišu kako je Srbija od jučer, "osim voća i povrća, strogim kontrolama podvrgnula i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u narednih 30 dana, koliko traje ta procedura".

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović smatra da je najbolje rješenje za trgovinski spor koji je nastao između Hrvatske i država zapadnog Balkana zbog povećanja iznosa pristojbi za nadzor nad kvalitetom uvezenog voća i povrća izmjena te odluke i primjena tarifa kakve vrijede u drugim državama-članicama Europske unije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina