Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Napad na Novom Zelandu bio je dio operacije protiv Turske...'

None Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Erdogan koji želi potaknuti svoju nacionalističku i religioznu bazu nepuna dva tjedna prije lokalnih izbora koji će biti neizvjesni, načinio je od tog napada središnju temu svojih skupova posljednjih dana

Napad desničarskog ekstremista na dvije džamije na Novom Zelandu dio je šire "operacije" protiv Turske, ocijenio je u ponedjeljak njezin predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"To nije izoliran čin, to je organizirano", rekao je Erdogan u govoru u Canakkaleu, na zapadu Turske. "Ispituju nas s pomoću poruka koje nam šalju s Novog Zelanda, 16.500 km odavde".

NAKON NAPADA Hrvati na Novom Zelandu: "Svi smo doživjeli šok, bojimo se"

Turska je oštro osudila pokolj u dvjema džamijama u petak u Christchurchu, na Novom Zelandu u kojima je poginulo 50 ljudi, rekavši da on svjedoči o "porastu islamofobije".

Erdogan koji želi potaknuti svoju nacionalističku i religioznu bazu nepuna dva tjedna prije lokalnih izbora koji će biti neizvjesni, načinio je od tog napada središnju temu svojih skupova posljednjih dana.

Usto je napao zapadne zemlje zamjerajući im da ne govore o "kršćanskom terorizmu" a "govore o islamskom terorizmu" kada je neki napad počinjen u ime islama.

DRAGAN LOZANČIĆ: Istraga o boravku terorista u Hrvatskoj: 'Tragovi postoje...'

U vezi s napadom koji se u ponedjeljak dogodio u Utrechtu, u Nizozemskoj, turske obavještajne službe prikupljaju informacije o toj pucnjavi čije je počinitelj navodno rođen u Turskoj, rekao je također Erdogan.

"Naše obavještajne službe promatraju sve to. Naš obavještajni čelnik mi je rekao da će doći k meni kad prikupi informacije. Sada čekam", rekao je turski predsjednik za tursku televiziju Ulke TV.

"Neki kažu da je (pucnjava) obiteljska svađa, a drugi da je teroristički čin", dodao je.

Najmanje su tri osobe ubijene u ponedjeljak u Utrechtu kada je napadač otvorio vatru na više mjesta, pa tako i u tramvaju, objavile su nizozemske vlasti.

Glavni osumnjičenik Gokmen Tanis rođen u Yozgatu, u središnjoj Turskoj, uhićen je tijekom večeri.

'Možda je želio biti na zlu glasu, ali nećemu mu dati ništa. Čak ni ime'

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern u utorak je istaknula hrabrost vjernika u džamijama nakon oružanog napada na njihove članove obitelji i prijatelje te rekla da je nacija uz ožalošćenu muslimansku zajednicu u "najcrnjim danima".

Dok se pripremaju prvi pogrebi za 50 ljudi ubijenih prošli petak u Christchurchu u masovnoj pucnjavi u džamijama, Ardern je izdvojila jednu od prvih žrtava napada.

- Hati Mohemmed Daoud Nabi (71) je otvorio vrata džamije Al Noor i rekao - 'Dobrodošao, brate' - i to su bile njegove zadnje riječi, rekla je Ardern.

- Naravno nije imao predodžbu o mržnji koja je čekala iza vrata, ali njegova dobrodošlica nam toliko mnogo govori - da je bio pripadnik vjere koja želi dobrodošlicu svim svojim članovima, što pokazuje otvorenost, i brigu, rekla je.

Ardern je rekla da nikad nije mislila da će morati izražavati žalost nacije i završila govor arapskim pozdravom Selam alejkum (Mir s tobom).

- Obitelji ubijenih trebaju dobiti pravdu - rekla je Ardern te dodala da nikada neće izgovoriti ime napadača.

- Možda je želio biti na zlu glasu, ali mi na Novom Zelandu nećemu mu dati ništa. Čak ni ime.

Žrtve, ubijene u dvjema džamijama za vrijeme molitvi petkom, najvećim dijelom su muslimanski migranti, izbjeglice i stanovnici Pakistana, Bangladeša, Indije, Turske, Kuvajta i Somalije.

Komentari (16)
  • A jesi se osvrnuo na Turčina u Utrechtu od prekjučer??

    19. 3. 2019,   08:22
  • Najviše Turaka živi u Njemačkoj po popisu registriranih Turaka u ovoj zemlji ima 2,7 Mil. turskih državljana, dok je broj onih koji su porjeklom iz te zemlje, znatno veći ! Kada je rječ o Francuskoj, u njoj, prema popisu, živi 459.611 Turaka.. ...,reća evropska zemlja po broju Turaka je Nizozemska u kojoj živi njih 395.302 dok u Austriji živi 159.958 Turaka i oni su druga po veličini etnička grupa, od koje ima više samo Austrijanaca. Veliki broj Turaka, njih 120.000 živi u Švicarskoj i naseljeni su uglavnom u glavnim središtima poput Zuricha , Basela . Sada sve te brojke molim vas prebacite na kartu Europe sa novo naseljenim / useljenim emigrantima pa ćete dobiti jednu vrlo zanimljivu sliku i kartu na kojoj vam i dalje puno toga nejasno što smo u povijesti branili a u miru izgubili !

    19. 3. 2019,   08:20
  • on svjedoči o "porastu islamofobije"...., kaže? Ma zamisli!!! Čudi se tome? Muslimani nadiru u Europu, a on se čudi porastu islamofobije???

    19. 3. 2019,   07:59