Obavijesti

News

Komentari 9

Napad u Barceloni: Teroristi su htjeli raznijeti Sagradu Familiju

Napad u Barceloni: Teroristi su htjeli raznijeti Sagradu Familiju
1

Policija je ispitala četvoricu napadača. Jednog su pustili na slobodu jer protiv njega nije bilo dovoljno dokaza. No mora se javljati sudu i ne smije napuštati zemlju

VIDEO

Nakon napada u Barceloni i Cambrilsu u kojima je ubijeno 15 ljudi i 130 ih je ozlijeđeno u utorak su četvorica izvedena pred suca. Jedan od njih je pušten na slobodu, dvojici je određen pritvor, a četvrti i dalje nalazi u istražnom zatvoru.

Mohamed Houli Chemlal (20) je prvi ispitan pred sucem. Rođen je u Melilli i ima španjolsku putovnicu. Dosad nije bio poznat policiji. Uhićen je u Alcamaru nakon eksplozije. On je rekao policiji da su planirali veće napada i atentate. Rekao je da su htjeli raznijeti Gaudijevu Sagradu Familiju. Istražitelji su tijekom pretraga u Ripollju gdje su živjela sedmorica napadača na kompjuteru našli fotografije te crkve.

Mohamed Houli je predlagao da crkvu napadnu noću kada bi bilo manje ljudskih žrtava. Za njega su teroristički napadi bili kao igra. Eksploziju u  Alcanaru je preživio jer je u to vrijeme bio na terasi i praznio je svoj tanjur. Određen mu je pritvor. Terete ga za ubojstvo, nanošenje tjelesnih ozljeda, udruživanje u terorističku grupu i posjedovanje eksploziva.

Teroristi Mohamed Hichamy (24) i Younes Abouyaaqoub (22) planirali su napad s više ljudskih žrtava. Nakon što je došlo do neželjene eksplozije shvatili su da će ih otkriti pa su odmah krenuli u napad kombijem. Younes Abouyaakoub je bio za volanom Fiata Talento. Policija ga je ubila nedavno u mjestu Subirats.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sudac je saslušao i Drissa Oukabira (28).  On je rekao da je iznajmio dva kombija i da je mislio da je to za selidbu. Policija je kasnije našla njegove papire u  kombiju kojim je počinjen napad u Barceloni. Driss se sam javio policiji i tvrdi da mu je brat Moussa (17) koji je kasnije ubijen, ukrao papire. On je policiji poznat od ranije zbog krađa, seksualnog napada, droge i legalnog posjedovanja oružja. I njemu je određen pritvor. Mohammed Aalla (26) iz Maroka i njegov otac su privedeni. Mohammed Aalla je vlasnik Audija koji je korišten prilikom napada u  Cambrils.

Njegova braća Said (20) i  Yousef Aalla (21) su ubijeni odnosno stradali su u eksploziji. Mohammeda je sudac pustio jer nema dovoljno dokaza protiv njega. No svaki se mjesec mora javljati sudu i ne smije napustiti zemlju. Marokanac Saih El Karib (34) koji je vodio internet-café je također uhićen. On je kupio za Drissa kate za Maroko i Barcelonu. Dosad nije kažnjavan. On je još pod istragom i odluka o pritvoru će se donijeti unutar 72 sata. Abdelbaki Es Satty, imam koji je navodno radikalizirao mladiće je pod istragom marokanskih vlasti od 2003. godine. Satty je navodno nastradao u eksploziji u Alcamaru. Sumnja se da ga je ubila njegova vlastita bomba, piše Bild. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag