Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Napadač s Novog Zelanda je povezan s pokretom u Austriji

None Foto: JORGE SILVA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Austrijski vicekancelar, Heinz-Christian Strache, iz krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe), rekao je da FPO nema ništa s Identitetskim pokretom

Austrijski kancelar Sebastien Kurz rekao je u srijedu da postoji financijska veza između napadača koji je ubio 50 ljudi u džamijama u Christchurchu na Novom Zelandu i krajnje desnog Identitetskog pokreta u Austriji.

Hansjoerg Bacher, glasnogovornik tužiteljstva u Grazu, rekao je da je Martin Sellner, vođa Identitetskog pokreta, koji tvrdi da želi zaštititi europski identitet, dobio 1500 eura početkom 2018. od donatora koji se zvao jednako kao i čovjek optužen za napad u Christchurchu.

"Sada možemo potvrditi da je postojala financijska potpora i dakle veza između novozelandskog napadača i Identitetskog pokreta u Austriji", rekao je Kurz.

Sellner je objavio video na YouTubeu u kojem kaže da je dobio donaciju od napadača i da je policija pretražila njegovu kuću zbog moguće povezanosti s njime.

Imam Gamal Fouda leads a Friday prayer at Hagley Park outside Al-Noor mosque in Christchurch, New Zealand 'SVI SMO JEDNO' Novi Zeland tuguje i moli za žrtve napada u Christchurchu

"Ja nisam član terorističke organizacije. Nemam ništa s tim čovjekom, osim što sam pasivno dobio od njega donaciju", rekao je.

Bacher je rekao da je istraga u tijeku.

Kurz je rekao da Austrija razmatra raspuštanje Identitetskog pokreta.

"Naše stajalište s tim u vezi je vrlo jasno, nikakvom ekstremizmu, bilo radikalnih islamista ili krajnje desnih ekstremističkih fanatika, nema mjesta u našem društvu", poručio je.

Austrijski vicekancelar, Heinz-Christian Strache, iz krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe), rekao je da FPO nema ništa s Identitetskim pokretom. 

Komentari (1)
  • ako sam dobro shvatio, terorist je dao donaciju organizaciji, koja ne moze znati tko im tocno donira (moze znati ime, ali ne i sto covjek kojem ime pripada planira u slobodno vrijeme, a nekad mozda ni ime, ovisno o nacinu doniranja), a sve se to dogadalo prije nego sto je spomenuti covjek uopce bio terorist ili osudivan za bilo sto? ako je to jedini zlocin u ovoj prici, onda covjek ne mora biti pravnik da shvati da se radi o teskom silovanju pravne drzave i slobode govora... osim toga, pretpostavljam da su i islamisticki i ljevicarski i ekoloski i neki peti teroristi u nekom trenutku zivota nekome donirali novac, pa je svejedno ovo prvi put da cujem da se nekog namjerava goniti jer je eto primio novac od covjeka, koji je usput, u trenutku donacije, pravno bio cist kao suza...

    27. 3. 2019,   12:50