Obavijesti

News

Komentari 17

'Napade na medicinsko osoblje treba spriječiti i sankcionirati'

'Napade na medicinsko osoblje treba spriječiti i sankcionirati'
1

Nameće se pitanje treba li taj zastrašujući trend još više eskalirati da bi se odmah i bez odlaganja poduzele žurne mjere i aktivnosti kojima bi se zaustavili napadi nasilnika. ističu iz UPUZ-a

VIDEO

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ) u nedjelju je u povodu još jednog napada na medicinsko osoblje zatražila promptno poduzimanje svih potrebnih i dostupnih mjera zaštite i kontrole, te striktnu primjenu odredbi Kaznenog zakona radi sprječavanja i sankcioniranja sve češćih nasilnih incidenata u zdravstvenim ustanovama.

- Prije samo nekoliko dana, zgroženi i zabrinuti nizom sve češćih verbalnih i fizičkih napada na zdravstvene djelatnike, kao Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske uputili smo javno očitovanje u kojemu smo, uz ostalo, izrazili bojazan da bi se učestalost i intenzitet incidenata mogli još povećati, i to se nažalost dogodilo i u Općoj bolnici Bjelovar, izravnom prijetnjom smrću liječniku - navodi UPUZ.

'Bili su pijani i nasilni, htjeli su ući u rađaonu, nismo im dali...'
'Bili su pijani i nasilni, htjeli su ući u rađaonu, nismo im dali...'

Oštro osuđujući takvo ponašanje, udruga ističe kako se nameće pitanje treba li taj zastrašujući 'trend' još više eskalirati da bi se odmah i bez odlaganja poduzele žurne mjere i aktivnosti kojima bi se zaustavili napadi nasilnika.

- Javnosti i medijima je, vjerujemo, dobro poznato da Republici Hrvatskoj nedostaje liječnika i medicinskih sestara/tehničara, što znatno otežava dostupnost i pružanje zdravstvene zaštite na svim razinama, stoga i ovom prilikom treba podsjetiti da se upravo zahvaljujući nesebičnom, pojačanom i predanom radu zdravstvenih djelatnika u našim zdravstvenim ustanovama, i unatoč poteškoćama sustav održava funkcionalnim za sve građane kojima je potrebna zdravstvena skrb - navodi UPUZ.

Smatra da se i u javnosti ne poklanja dovoljna pažnja odgovornim, pozitivnim i divljenja vrijednim svakodnevnim naporima zdravstvenih djelatnika na njihovim radnim mjestima, kao što se poklanja eventualnim dvojbenim postupcima ili pogreškama.

- Takav jednostrani pristup nije realan, ali zasigurno ima utjecaja na percepciju zdravstvenih djelatnika u hrvatskoj javnosti i kod pacijenata, na što također treba obratiti pažnju - ocjenjuje UPUZ.

Sindikat i Komora osudili su napad na djelatnike u Bjelovaru
Sindikat i Komora osudili su napad na djelatnike u Bjelovaru

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, u priopćenju koje je potpisao njezin direktor Dražen Jurković, poručila je da pruža punu podršku Ministarstvu zdravstva i inicijativama za podizanje razine sigurnosti zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika te traži promptno poduzimanje svih potrebnih i dostupnih mjera zaštite i kontrole, te striktnu primjenu odredbi Kaznenog zakona u svrhu sprječavanja i sankcioniranja nažalost sve češćih nasilnih incidenata u našim zdravstvenim ustanovama.

Najoštriju osudu još jednog u nizu napada na zdravstvene djelatnike, a koji se u subotu dogodio u bjelovarskom rodilištu, izrazili su i Hrvatska liječnika komora, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatska komora medicinskih sestara te su, među ostalim, zatražili striktnu primjenu novih odredbi Kaznenog zakona po kojoj se napad na liječnike i zdravstvene radnike procesuira kao kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa