Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Napali mu kuću: Sat vremena sam se borio sa stršljenovima

None Foto:

Stršljene smo primijetili još ujutro, ali sam mislio kako je bolje da se ne penjem na krov odmah, nego da pričekam večer kako bi se malo smirili. U borbu s njima krenuo sam oko 18.30 sati...

Veliko gnijezdo stršljena obitelj iz Neorića, kraj Splita, pronašla je u potkrovlju svoje kuće. Član obitelji rekao nam je kako ih je bilo i tijekom ljeta, ali oni su ih tek prošli tjedan primijetili.

- Pronašla ih je baka. Prvo sam ih pošpricao sprejem protiv insekata, što je stršljene ošamutilo. Nakon toga sam razbio gnijezdo štapom te ga na kraju zapalio.

Stršljene smo primijetili još ujutro, ali sam mislio kako je bolje da se ne penjem na krov odmah, nego da pričekam večer kako bi se malo smirili. U borbu s njima krenuo sam oko 18.30 sati, a uklonio ih iz kuće nakon otprilike sat i pol - ispričao nam je član obitelji Ante. U obiteljskom domu inače živi osam članova, među kojima je i dvoje djece.

Foto: čitatelj 24sata/Facebook

KRAJ MOSTARA Muškarac je preživio 90 uboda stršljena: Izboli su ga po glavi

Umro od uboda stršljena

Stršljeni su i ovoga ljeta u Hrvatskoj odnosili ljudske živote. Muškarac (56) je preminuo od uboda stršljena 13. kolvooza u Lijevim Štefankima kod Pokupskog. 

Nesretni muškarac je radio u svojem voćnjaku kraj vikendice, a onda ga je stršljen ubo u glavu. Kako saznajemo, muškarac je došao do drugog susjeda i zatražio pomoć.

Čim je pao, susjed mu je krenuo pružiti prvu pomoć. Masirao mu je srce, a njegova supruga mu je upuhivala zrak ne bi li ga oživjeli. Međutim, nesretnome muškarcu više nije bilo spasa.

PČELAR IZ TRILJA: 'U toj kući u Bisku bilo je 1000 stršljena! To još nisam doživio'

Napao ju roj stršljenova u kući

Ubodi desetaka stršljena  neće imati posljedice po zdravlje Ane Dragice Stričević (81), koju je roj opasnih kukaca u subotu ujutro napao u njenoj kući u Otišiću 20. kolovoza. 

Nesretnu ženu je roj stršljena napao u subotu oko 10.30 u njenoj osamljenoj kući u Otišiću kod Vrlike.  U nesvijesti ju je našla susjeda Danica, a vatrogasci i hitna medicinska pomoć koje je pozvala morali su navući pčelarsku opremu da bi je spasili.

An Asian hornet, Latin name "Vespa Velutina", is seen in Vertou OPASAN PREDATOR Azijski stršljen je na granici: 'Prva na udaru će biti Istra'

Ne ugrožavaju stršljeni samo ljude jer posebnu opasnost predstavljaju za pčele. Uništavaju cijele pčelinje zajednice čime uzrokuju ogromne štete. 

Građanima se savjetuje da ne uklanjaju sami velika gnijezda stršljena, već da u pomoć pozovu vatrogasce.

Komentari (90)
  • Neki dan sam u garazi nesto farbao i ulete mi dva strsljena i na kraju ispalo 2:0 za mene..ne podnose auto lak u spreju!

    26. 9. 2018,   20:51
  • Stršljenovi, pčelovi i osovi su opasni.

    26. 9. 2018,   22:21
  • "Napali mu kuću: Sat vremena sam se borio sa stršljenovima". Naslov, po običaju nema nikakve veze s tekstom.

    27. 9. 2018,   00:46