Obavijesti

News

Komentari 59

Kakav genijalac: Strojnicu je rastavio i slao je poštom u SAD

Kakav genijalac: Strojnicu je rastavio i slao je poštom u SAD
1

STROJNICA EXPRESS: Marko R. (40) iz Zagreba prodao je pušku na internetu kupcu iz SAD-a. Zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja osuđen je na osam mjeseci zatvora

VIDEO

Žao mi je što sam to učinio, znam da sam pogriješio, pravdao se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu Marko R. (40) iz Zagreba, koji je strojnicu Thompson slao poštom u SAD.

Zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja osuđen je na osam mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana. To znači da neće u zatvor ako u sljedećih godinu dana ne ponovi kazneno djelo. Teretili su ga da je tijekom 2012. od nepoznate osobe putem oglasa na području Zagreba kupio strojnicu Thompson, model M1A1 kalibra 0,45.

U optužnici se navodi da je cijev strojnice bila onesposobljena suprotno pravilniku, a kako bi je popravio, Marko je u kući pokojnog djeda pronašao “zamjensku funkcionalnu cijev za takav tip strojnice”. “Zakrpanu” strojnicu čuvao je u stanu u Zagrebu u kojem je boravio sve do rujna 2014., kad je odlučio riješiti se puške.

Na internetskom oglasniku eBay oglasio je da je prodaje. Ubrzo se javio kupac, i to iz SAD-a. Prodaju su dogovorili e-mailom. Iako se u optužnici ne navodi koliko je Marko tražio za strojnicu, oružje te marke i tipa, ako je ispravno i očuvano, na internetu može postići cijenu i višu od 10.000 američkih dolara (oko 64.000 kuna).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pušku poslao poštom

U dogovoru s kupcem strojnicu je rastavio i upakirao u kartonsku kutiju na koju je napisao svoju adresu i adresu primatelja u saveznoj državi Tennessee. Paket je predao na otpremu u poštanskom uredu na Trgu Stjepana Konzula u Zagrebu. Na paketu je lažno naveo da se u njemu nalazi igračka/replika iz 2. svjetskog rata.

Tijekom redovitog pregleda pošiljki rendgenom u Zračnoj luci Zagreb, utvrdili su da je u paketu vatreno oružje te ga vratili u poštu u Branimirovoj, gdje su ga otvorili.

Zbog neovlaštenog posjedovanja i pribavljanja u posjed zabranjenog vatrenog oružja i dijelova Marku je prijetila kazna zatvora do tri godine. Dosad nije osuđivan, a trenutačno je zaposlen u Irskoj, s mjesečnim primanjima od oko 3000 eura. Oženjen je i ima troje malodobne djece.

Odrekao se prava na žalbu

Marka je sud prvo osudio i izdao mu kazneni nalog bez provođenja glavne rasprave, no nakon njegova prigovora odredili su datum početka suđenja.

Na posljednjoj raspravi, u svibnju ove godine, Marko je priznao da je počinio djelo kako ga je optužnica teretila te rekao da se kaje zbog toga što je učinio. Odrekao se i prava na žalbu.

Dužan je platiti i troškove postupka u iznosu od 1500 kuna, a nakon pravomoćnosti presude strojnica američkog proizvođača i svi njezini dijelovi će se uništiti.

Kako doznajemo, niti okrivljeni ni odvjetništvo nisu tražili vještačenje oružja kojim bi se utvrdila funkcionalnost, odnosno može li se iz strojnice pucati.

Mladi par na internetu nalazio kupce i oružje po Europi slao poštom

Marko R. nije prvi koji je pokušao zaraditi prodajom oružja na internetu šaljući ga poštom kupcima. Mladića (31) i djevojku (29) iz Krapinskih Toplica policija je uhitila u ožujku 2014. nakon što su strojnicu marke Thompson poslali u Austriju. Na paketu su lažno naveli da su u njemu amortizeri i opruge, a pušku su otkrili na rendgenskom pregledu.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji