Obavijesti

News

Komentari 2

Naplata dugova: 'Utjerivači' i blokirani potpisali sporazum

Naplata dugova: 'Utjerivači' i blokirani potpisali sporazum
1

Predstavnici blokiranih i 'utjerivača dugova' potpisali su sporazum koji predstavlja važan iskorak u dosadašnjoj praksi naplate dugova

VIDEO

Udruga Blokirani i HUAN (Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja) u utorak su potpisali sporazum o suradnji kojim usuglašavaju stajališta o otplati dugova i upravljanju tražbinama kako bi pokazali zajednički interes za pronalazak rješenja i poručili da ne podržavaju prijedlog novog ovršnog zakona.

- Sporazum definira početak dijaloga kako bismo vidjeli što muči drugu stranu, u ovom slučaju Blokirane, da to predočimo našim članovima i pokušamo naći dobro rješenje, kao i da zajedno kažemo da je novi ovršni zakon u ovoj formi loš i da ga ne prihvaćamo, rekao je predsjednik HUAN-a Matija Arapović na konferenciji za medije.

Sporazum od šest točaka

Sporazum uključuje šest točaka u kojima su udruge suglasne da ne podržavaju prijedlog novog ovršnog zakona, obvezuju se na otvoreni dijalog i uvažavanje i poštivanje svih uključenih dionika, te se zalažu za pristup naplati potraživanja koji omogućuje modalitet otplate uz reprogram duga, koji može uključivati otpis zateznih kamata, troškova i, u iznimnim situacijama, glavnice.

Također, udruge su suglasne da se u realnim situacijama prakticira izvansudski proces naplate, bez pokretanja ovršnog postupka sve dok se ne ugrožava zakonska osnova potraživanja, da se zainteresiranima ispostavi pisana potvrda o namirenju potraživanja, te da će udruge održavati periodične sastanke o međusobnoj suradnji.

- Mi individualno pristupamo svakom dužniku. Ne možemo generalno reći da ćemo nešto otpisati, ali svakom dužniku, bez obzira na problem, pristupamo tako da vidimo što on sam može podmiriti, a kakve su naše opcije. Na taj način postižemo dogovore i sporazume o potraživanjima, objasnio je Arapović.

Ističe da je gotovo 90 posto kompanija, koje se bave naplatom potraživanja, učlanjeno u HUAN. One posluju u skladu s postojećim hrvatskim zakonima i pozdravljaju mogućnost dodatne regulacije njihova poslovanja.

Smatra da će novi ovršni zakon pogoršati trenutnu situaciju jer će uvođenje sudova drastično odužiti ovršni postupak i zakrčiti sudove. To, na kraju, dovodi do povećanja zateznih kamata.

Blokirani pregovaraju sa svima koji sudjeluju u kreiranju ili održavanju dužničke krize

- Pozivamo građane, i one koji imaju eventualne probleme s dugovima, da nam se direktno bez bojazni obrate da pokušamo izvansudskim putem riješiti potraživanja, poručio je.

Predsjednica Blokiranih Miriam Kervatin poručila je da se građani mogu obratiti i njenoj udruzi, koja će dalje pregovarati s HUAN-om i "eventualne incidente svesti na minimum".

Proaktivno su krenuli u pregovore s faktorima u zemlji koji sudjeluju u kreiranju ili održavanju dužničke krize, kaže Kervatin, kako bi se ostvarila mogućnost otpisa svega što je neopravdano, a po njihovu mišljenju i nezakonito, i tako blokiranim građanima omogućio izlazak iz dužničke krize.

- Razgovaramo sa svim partnerima. Počeli smo s agencijama za naplatu potraživanja, nastavljamo s javnim bilježnicima, Odvjetničkom komorom, Udrugom banaka. Ako se svi složimo i kažemo Vladi da ovakav ovršni zakon ne smije proći, vjerujem da ćemo uspjeti - rekla je Kervatin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je