Obavijesti

News

Komentari 77

Napokon kreće zaprašivanje u Osijeku: Zašto to rade tek sad?

Napokon kreće zaprašivanje u Osijeku: Zašto to rade tek sad?
1

NITKO NEMA ODGOVOR Prof. dr. sc. Enrih Merdić pita se zašto se odrasli komarci zaprašuju iz zraka umjesto da su se na vrijeme ručno zaprašivale njihove ličinke

VIDEO

Došao je i taj dan. Osječani uskoro više ne bi trebali biti žrtve najezde komaraca, koja grad na Dravi muči posljednjih tjedana. U srijedu započinje avio-tretiranje komaraca na cijelom području Osječko-baranjske županije.

Tretmani će trajati sve dok se problem ne riješi. Novac za zaprašivanje poslala je Vlada, a izvođač zaprašivanja bit će Air Tractor iz Osijeka, koji se u veljači ove godine nije prijavio na objavljeni natječaj za avio tretiranje komaraca koji je raspisao Grad Osijek.

Pokretanje videa...

01:29
'Užasavamo se komaraca, baka nam je lani umrla nakon uboda'
'Užasavamo se komaraca, baka nam je lani umrla nakon uboda'

- Zavod za javno zdravstvo pripremio je kartu koncentracije komaraca i krenut će se od najugroženijih dijelova. Letjet će se zelenim pojasom i onoliko koliko to bude moguće u rubne dijelove naseljenih mjesta, što znači da će avioni oko 300-tinjak metara ući u grad ili naselje - rekao je Ivan Anušić, župan osječko-baranjski.

Napomenuo je da avioni, kako ne bi ugrozili zdravlje ljudi, neće letjeti nad samim naseljenim mjestima.

Situacija je nepodnošljiva 

- Koordinaciju održavamo zato da načelnicima i gradonačelnicima kažemo da su zakonski obvezni uključiti se u sve aktivnosti koje radimo i da koordinirano i zajedno, u datumu i satu kada će avioni tretirati njihovo područje, oni paralelno moraju krenuti sa tretiranjem sa tla - kaže župan Anušić, kojeg su u pomoć pri rješavanju problema s komarcima pozvali kad je situacija postala nepodnošljiva za normalan život.

Kosilicom protiv komaraca: 'Ne možemo više, ovako se borimo'
Kosilicom protiv komaraca: 'Ne možemo više, ovako se borimo'

Prof. dr. sc. Enrih Merdić s Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, biolog koji je doktorirao na komarcima, ističe da se problemu pristupilo prekasno.

- Pitanje je zašto se komarce zaprašuje tek sada, iz zraka, umjesto da su se zaprašivale ličinke - kaže prof. Merdić.

Odgovor na pitanje smo potražili i u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, koji vodi brigu o zaprašivanju, ali do njihova ravnatelja Zlatka Pandžića nismo uspjeli doći.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo nisu mogli komentirati detalje jer se, prema pravilima, zdravstvenom ekologijom bave županijski zavodi.

Župan Anušić je od premijera i Vlade zatražio novčanu pomoć i dozvolu za avio-tretiranje, a uključivanjem u problem otkrio je da postoje i načelnici gradonačelnici u njegovoj županiji koji su posao tretiranja komaraca obavljali ili površno ili nikako ili, pak, prekasno.

Načelnici ne rade svoj posao 

- Nažalost, ne mogu natjerati načelnike i gradonačelnike da se bave tim problemom. Oni imaju zakonsku obvezu to činiti, a ako ne rade, čine to na štetu svojih građana. Naravno da problem komaraca postaje velik i skup kad oni polete i postanu pošast i naravno da onda niti jedna općina nema dovoljno novca za tretmane - kaže župan.

Problem se, ističe, mora rješavati sustavno i planski.

Voditeljica i osječko-baranjski župan u studiju lovili komarce
Voditeljica i osječko-baranjski župan u studiju lovili komarce

- Ovo je zdravstveni problem prve kategorije. Nasreću, još nemamo bolesti koje prenose komarci, ali pitanje je kada će i to doći. Ovo je također i gospodarski problem jer trpi i stoka, o turističkom da ne govori - zaključio je župan Anušić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca