Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čermak u Zagrebu; Gotovina poručio: Ne brinite, jak sam ja

None Foto: M. Topolovec/PXL 19

Ivan Čermak nije skrivao zadovoljstvo po izlasku iz aviona. Kazao je kako još uvijek u šoku te da će na sve načine pomagati Gotovini i Markaču koje je Haag osudio

General Ivan Čermak (62), kojeg nisu proglasili krivim, napustio je u 15.40 sati  pritvor u Scheveningenu te je nešto prije 18.30 sati stigao u Zagreb letom iz Rotterdama. Na Plesu ga je dočekala premijerka Jadranka Kosor koja se rukovala s njim i zagrlila ga. Ne skrivajući oduševljenje što je u Hrvatskoj Čermak je mahnuo okupljenim novinarima i fotoreporterima. Na aerodromu su bili i Pero Kovačević te glasnogovornik Vlade Mladen Pavić.

- U šoku sam. Presuda nam je bila veliko iznenađenje. Svjesni smo da je ovo velika nepravda, ali ovo je samo prvo poluvrijeme i treba vidjeti što im može pomoći. Generalima će biti produžena ruka vani. Oni su presudu podnijeli stoički. Osjećam se mučno. Ne mogu se osjećati dobro nakon ovakvih presuda. Nitko od nas jučer nije znao što će se danas dogoditi. Ovo je samo prva runda, sad treba vidjeti što se može napraviti - rekao je Čermak u zračnoj luci Pleso i dodao da je presuda gotovo prepisana iz završne riječi tužiteljstva.

Kovačević je zajedno s odvjetničkim timom Stevenom Kayom i Gilian Higins letio sa Čermakom u vladinom zrakoplovu.

- Ovo je teško. Čermak je mi je rekao u avionu kako je još ujutro na rukama imao lisice, a poslijepodne je već bio na slobodi. Nije mu jasno što se dešava, ali mu je jako žao dvojice generala koji su ostali u Haagu - rekao nam je Pero Kovačević.

Čermak je nakon kartkog razgovora s novinarima na plesu krenuo put svoje kuće u Krapinskim Toplicama.

Iz pritvora su generala Čermaka u petak poslijepodne izveli u kombiju s druge strane zgrade kako bi izbjegli hrvatske novinare koji su čekali pred ulazom. Kod Čermaka je u pritvoru bila i hrvatska veleposlanica u Nizozemskoj. Čermakov odvjetnik Steven Kay rekao je da su iz Vlade po njega poslali avion te da novinari nisu mogli razgovarati s generalom jer sada Vlada koordinira njegovim povratkom u Hrvatsku. Kay je rekao kako Vlada nije komunicirala s njim sada, a ni u vrijeme cijelog procesa. 

Čermaka pred kućom dočekali sinovi

- Sretan sam da je ova agonija gotova, barem prvi dio jer slijedi žalbeni postupak. Ovo traje već 12 godina, od toga četiri godine u zatvor, a tri u kućnom pritvoru. Osjećam mučninu zbog presude Gotovini i Markaču. Nitko od nas nije očekivao ništa. Razgovarao sam s generalima odmah nakon presude. Bili su u šoku. Sigurno da im je strašno teško jer nikome nije lijepo biti u zatvoru. Ja ću im biti potpora - rekao je Čermak novinarima pred kućom. 

Dodao je kako će učiniti sve da pomogne kolegama generalima. Kazao je kako će si sada uzeti dva tjedna odmora i onda nastaviti sa životom.

- Čim uđem u kuću prvo ću izljubiti suprugu i djecu pa ću nesšto popiti i pojesti. Valjda me čeka neki dobar zagorski specijalitet. Nazdravit ću s prijateljima - zaključio je general.

Koračajući prema kući u društvu sinova Čermak je novinarima pokazivao kako mu je sin narastao otkako je otišao u Haag. 

Gotovina: Ne brinite, jak sam ja

Nakon slijetanja u Zagreb, Čermakov odvjetnik Steven Key rekao je novinarima da se poslije presude rukovao s generalom Gotovinom i izrazio mu svoje suosjećanje te mu dao podršku.

- Odgovorio mi je: Ne brinite, jak sam ja - rekao je Kay.

General Gotovina nazvao je nakon presude svoju obitelj. Bio je ljut no rekao je da ne želi nikakve prosvjede ni okupljanja zbog njega, prenosi NovaTV.

- On je uvijek bio optimist i nikad mu nije na pamet padalo ovo što se dogodilo danas. Ante je izuzetno psihički i fizički jak, ali svi smo mi do nekog trena jaki. Katastrofa za državu, neka se upitaju političari što smo napravili, rekao je za NovuTV generalov kum Ante Kapitanović. 

Komentari (341)
  • onaj ko je pljačko hrvatski narod i gradio privatno carstvo zvano tifon je slobodan,a onaj ko je branio i gradio državu je dobio 24g

    15. 4. 2011,   16:55
  • Tek sam blizu punoljetnosti, nisam proživjela rat, ali danas suosjećam sa svima koji su prošli kroz borbu za domovinu! Čak i netko s jako niskom inteligencijom može shvatiti da je najveća krivica uvijek na agresoru. Nismo mi napali Srbe, branili smo se, i životinje brane svoje teritorije... Onaj tko je kročio nogom na Ovčaru, gdje je najmlađa žrtva imala tek par mjeseci, zna što je zločin, nečovječnost koju su počinili SRBI. Njihovi svi generali zajedno su dobili koliko naš jedan general. Kriva je vlada, prodala je naše generale za je.benu Europsku uniju!!!! Dobri su na riječima, ali na djelima nikako. Šok i nevjerica u srcima onih koji su svoj život doveli u opasnost da bi obranili Hrvatsku! Poginuli branitelji se sigurno okreću u grobu. Dali su život, nesebično... Suze i plač mojih roditelja sve mi govore, govore mi kako je bilo proživjeti taj rat, biti protjeran iz kuće, pokraden, u strahu za vlastitim životom!! Ni ne mogu zamisliti kako je onima koji su izgubili nekoga. Generali, glavu gore, znamo svi da je teško, i da je nepravde danas bilo u prevelikim količinama... Za nas ste uvijek heroji ! Omogućili ste mi da budem državljanka slobodne države Hrvatske i na tome vam neizmjerno hvala. Da se opet zarati, malotko bi uzeo pušku dobrovoljno....

    15. 4. 2011,   19:23
  • Ajmo ljudi,dočekajmo našeg heroja! dabogda jacu pljunuo u čelo i svi svijetski mediji to prikazali!

    15. 4. 2011,   16:27