Obavijesti

News

Komentari 12

Napravio sam 3000 kućica kažuna i crkvica od kamena

Napravio sam 3000 kućica kažuna i crkvica od kamena
1

Svaka ima svoju priču: Ivan Vesnaver (65) iz Poreča je ponosan na svoje uratke za koje kaže da su unikatni i da nemaju cijenu. Njegova kamena zdanja vjerne su kopije postojećih originala koje pronalazi diljem Istre

VIDEO

Ivan Vesnaver (65) iz Poreča s kamenom u rukama više od trideset godina doslovce piše kamene priče zidajući minijaturne replike starih istarskih kuća, kula, crkvica, kažuna i koječega.

Njegova kamena zdanja vjerne su kopije postojećih originala koje pronalazi diljem Istre.

- Odmalena sam se igrao u starim istarskim kućama koje su danas osuđene na zaborav pa ih vjernim kopijama nastojim oživjeti i očuvati. Prvo što sam napravio od kamena bila je minijaturna replika stare istarske kuće s baladurom i šternom pored štalice. Trebalo mi je sedam mjeseci da bih je izradio. Ta kućica će ostati kod mene zauvijek, sve što sam radio mogao sam prodati i pokloniti, ali ovu kuću nikad – priča nasmijani Ivan pokazujući unikatne primjerke koji nemaju cijenu.

Procjenjuje da je dosad napravio oko 3000 kamenih replika starih istarskih kuća, kažuna, kula, krušnih peći, ognjišta i satova. Svaki model, kaže Ivan, ima neku priču. Veselilo ga je pokazati ljudima što se sve može napraviti od kamena, pa je prije 12 godina postao prvak na smotri istarskih suvenira.

- Prvi kažun napravio sam prije 16 godina, a u pozadini ima maslinu. Trebalo mi je mjesec dana da ga izradim. Koristio sam kamen, drvo i mahovinu. Kamenčiće spajam žbukom. Pijesak meljem dva puta na fino te miješam s vapnom i cementom kao za pravu kuću – otkriva Ivan način izrade kažuna, jednoprostornih manjih kamenih zdanja karakterističnih za Istru i Dalmaciju. Ivanovim ateljeom dominira najveći kameni sat na ploči reljefnih kontura Istre s alatima. Godinu dana čuvao je kamenu ploču dok mu nije sinula ideja da napravi kameni sat. Kutija s kamenim pločama već je spremna za novi izazov zidanja replike stare kuće s tri baladura. Da Ivanova mašta nema granica, uvjerili smo se i ugledavši unutrašnje i vanjske zidove garaže koje je obložio stotinama izgubljenih automobilskih ratkapa.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"