Obavijesti

News

Komentari 134

Napuštene bebe: Ostavili bi ih u kutijama ili zamotali u ručnik

Napuštene bebe: Ostavili bi ih u kutijama ili zamotali u ručnik
1

Neke od ostavljenih beba pronašle su topli dom. No njihovi životi počeli su na najgori mogući način. Odbačena djeca plakala su na pragovima tuđih kuća ili bolnica...

VIDEO

Zagrebačka policija traži informacije o bebi koja je u četvrtak navečer ostavljena u kolicima ispred župnog ureda u Brestju. Djevojčica stara oko 5 mjeseci sama i napuštena čeka nekoga tko će se brinuti o njoj. To nije prvi slučaj da su mali i bespomoćni odbačeni. 

Slučaj koji je prije deset godina potresao Hrvatsku bio je slučaj napuštene djevojčice nazvane Dora Paula koja je ostavljena na pragu obiteljske kuće u sinjskoj okolici. Naime,u lipnju 2007. godine netko je ispred ulaznih vrata obitelji Vrcan u Ugljanima kraj Sinja ostavio novorođenče s pupčanom vrpcom zamotano samo u ručnik.

Na ceduljici je napisao da je beba rođena 18.lipnja.  Dječji plač probudio je Iliju i Grozdanu Vrcan  oko 1.30 sati ujutro. Najprije su pomislili da je u pitanju mačka, no plač nije prestajao. Kad su izašli iz kuće ugledali su uplakano novorođenče, uzeli ga, zamotali u plahtu i unijeli u kuću. Nazvali su policiju i Hitnu pomoć. 

Pronašla je topli dom

Malo siroče smeđe kose i plavih očiju, teško svega 2,40 kilograma, odvezeno je u splitsku bolnicu gdje su joj djelatnici dali ime Dora Paula. Skrb o Dori Pauli tada je privremeno preuzeo sinjski Centar za socijalnu skrb koji je iz dana u dan primao brojne ponude za posvajanje. U ožujku 2010. u tome su konačno i uspili.
- Nakon provjera odlučili smo se za jednu obitelj i dali djevojčicu na potpuno posvajanje - kazao je tada predstojnik sinjskog centra Augustin Domazet. Djevojčica je tako dom pun ljubavi i drugu priliku pronašla negdje u Cetinskoj krajini.

Ostavljena u kartonskoj kutiji

Četiri godine ranije ispred bolnice Sveti Duh u Zagrebu netko je u kartonskoj kutiji ostavio tek rođenu curicu. Pronašla ju je žena koja stanuje nasuprot bolnice. Majku bebe nikada nisu otkrili, a dijete je smješteno u Dom za nezbrinutu djecu, a poslije je i usvojeno.

Pas

U košari pred osječkom ambulantom

Tek rođenu bebu netko je u košari ostavio u srpnju 2013. ispred Doma zdravlja u osječkom naselju Jug 2. Nedonošče je bilo teško 1800 a dugo tek 44 centimetra. Pronašao ju je Ivica Mihaljčuk čiji je stan na prvom katu zgrade koja se nalazi točno nasuprot ambulante
- Noć je bila topla i spavamo uz otvorene prozore. Oko šest sati ujutro rekao sam ženi: 'Netko plače'. Provirio sam kroz prozor i plač je bio glasniji. Gledao sam u smjeru ulaza u ambulantu i nisam mogao vjerovati. Vidio sam nešto poput košare pored ulaznih vrata. Izašao sam iz stana i baš tada sam ugledao susjeda Dragu Vukovića koji se vraćao kući nakon što je suprugu odvezao na posao. Viknuo sam u njegovu smjeru da pogleda što je ispred vrata ambulante. Otišao je, pogledao i ustuknuo. ' Pa netko je ostavio bebu'. Pojurio sam, odmah smo nazvali policiju i Hitnu. Beba je ležala i plakala u nosiljci - ispričao nam je tada Mihaljčuk.

Rođena osam tjedana ranije

Djevojčicu kojoj je bila pupkovina nestručno odrezana a koja je rođena osam tjedana ranije odmah su smjestili u inkubator. U osječkoj bolnici su je tada prozvali Zvjezdana jer je, kazali su tada, ona zvijezda njihove bolnice.

- Kakve su to okice bile, kakvi su to obraščići bili! Slika te nesretne bebe nikad mi neće izblijedjeti iz sjećanja - kazao je Mihaljčuk.

Brigu o njoj je nakon izlaska iz bolnice preuzeo Centar za socijalnu skrb, a djevojčica je uskoro dobila svoj dom. Udomila ju je obitelj iz okolice Osijeka koja ima dijete pa malena djevojčica dobila i društvo.

Potez iz očaja

Ravnatelj psihijatrijske bolnice Vrapče Vlado Jukić, kazao nam je tada da je majku na ostavljanje bebe najvjerojatnije natjerao očaj. Vjeruje kako je riječ o psihički zdravoj ženi te da se iza svega najvjerojatnije krije  neka teška i mučna priča poput neželjene trudnoće ili socijalne ugroženosti. Naravno, postavlja se pitanje zašto majčinski nagon nije bio jači od svih drugih okolnosti i zašto se majka, budući da nije željela dijete, nije odlučila na to da ga rodi u bolnici i potom da na posvojenje. Unatoč tome što se odrekla djeteta na ovakav način, kazao nam je psihijatar, ipak je pazila da ga ostavi ispred ustanove u kojoj će ga sigurno netko naći. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca