Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Napuštene bebe: Ostavili bi ih u kutijama ili zamotali u ručnik

None Foto: Fotolia, PU zagrebačka

Neke od ostavljenih beba pronašle su topli dom. No njihovi životi počeli su na najgori mogući način. Odbačena djeca plakala su na pragovima tuđih kuća ili bolnica...

Zagrebačka policija traži informacije o bebi koja je u četvrtak navečer ostavljena u kolicima ispred župnog ureda u Brestju. Djevojčica stara oko 5 mjeseci sama i napuštena čeka nekoga tko će se brinuti o njoj. To nije prvi slučaj da su mali i bespomoćni odbačeni. 

Slučaj koji je prije deset godina potresao Hrvatsku bio je slučaj napuštene djevojčice nazvane Dora Paula koja je ostavljena na pragu obiteljske kuće u sinjskoj okolici. Naime,u lipnju 2007. godine netko je ispred ulaznih vrata obitelji Vrcan u Ugljanima kraj Sinja ostavio novorođenče s pupčanom vrpcom zamotano samo u ručnik.

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL Pronašli su je pred vratima

Na ceduljici je napisao da je beba rođena 18.lipnja.  Dječji plač probudio je Iliju i Grozdanu Vrcan  oko 1.30 sati ujutro. Najprije su pomislili da je u pitanju mačka, no plač nije prestajao. Kad su izašli iz kuće ugledali su uplakano novorođenče, uzeli ga, zamotali u plahtu i unijeli u kuću. Nazvali su policiju i Hitnu pomoć. 

Pronašla je topli dom

Malo siroče smeđe kose i plavih očiju, teško svega 2,40 kilograma, odvezeno je u splitsku bolnicu gdje su joj djelatnici dali ime Dora Paula. Skrb o Dori Pauli tada je privremeno preuzeo sinjski Centar za socijalnu skrb koji je iz dana u dan primao brojne ponude za posvajanje. U ožujku 2010. u tome su konačno i uspili.
- Nakon provjera odlučili smo se za jednu obitelj i dali djevojčicu na potpuno posvajanje - kazao je tada predstojnik sinjskog centra Augustin Domazet. Djevojčica je tako dom pun ljubavi i drugu priliku pronašla negdje u Cetinskoj krajini.

Ostavljena u kartonskoj kutiji

Četiri godine ranije ispred bolnice Sveti Duh u Zagrebu netko je u kartonskoj kutiji ostavio tek rođenu curicu. Pronašla ju je žena koja stanuje nasuprot bolnice. Majku bebe nikada nisu otkrili, a dijete je smješteno u Dom za nezbrinutu djecu, a poslije je i usvojeno.

Pas | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U košari pred osječkom ambulantom

Tek rođenu bebu netko je u košari ostavio u srpnju 2013. ispred Doma zdravlja u osječkom naselju Jug 2. Nedonošče je bilo teško 1800 a dugo tek 44 centimetra. Pronašao ju je Ivica Mihaljčuk čiji je stan na prvom katu zgrade koja se nalazi točno nasuprot ambulante
- Noć je bila topla i spavamo uz otvorene prozore. Oko šest sati ujutro rekao sam ženi: 'Netko plače'. Provirio sam kroz prozor i plač je bio glasniji. Gledao sam u smjeru ulaza u ambulantu i nisam mogao vjerovati. Vidio sam nešto poput košare pored ulaznih vrata. Izašao sam iz stana i baš tada sam ugledao susjeda Dragu Vukovića koji se vraćao kući nakon što je suprugu odvezao na posao. Viknuo sam u njegovu smjeru da pogleda što je ispred vrata ambulante. Otišao je, pogledao i ustuknuo. ' Pa netko je ostavio bebu'. Pojurio sam, odmah smo nazvali policiju i Hitnu. Beba je ležala i plakala u nosiljci - ispričao nam je tada Mihaljčuk.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL Ivica Mihaljučuk pronašao je bebu

Rođena osam tjedana ranije

Djevojčicu kojoj je bila pupkovina nestručno odrezana a koja je rođena osam tjedana ranije odmah su smjestili u inkubator. U osječkoj bolnici su je tada prozvali Zvjezdana jer je, kazali su tada, ona zvijezda njihove bolnice.

- Kakve su to okice bile, kakvi su to obraščići bili! Slika te nesretne bebe nikad mi neće izblijedjeti iz sjećanja - kazao je Mihaljčuk.

Brigu o njoj je nakon izlaska iz bolnice preuzeo Centar za socijalnu skrb, a djevojčica je uskoro dobila svoj dom. Udomila ju je obitelj iz okolice Osijeka koja ima dijete pa malena djevojčica dobila i društvo.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Potez iz očaja

Ravnatelj psihijatrijske bolnice Vrapče Vlado Jukić, kazao nam je tada da je majku na ostavljanje bebe najvjerojatnije natjerao očaj. Vjeruje kako je riječ o psihički zdravoj ženi te da se iza svega najvjerojatnije krije  neka teška i mučna priča poput neželjene trudnoće ili socijalne ugroženosti. Naravno, postavlja se pitanje zašto majčinski nagon nije bio jači od svih drugih okolnosti i zašto se majka, budući da nije željela dijete, nije odlučila na to da ga rodi u bolnici i potom da na posvojenje. Unatoč tome što se odrekla djeteta na ovakav način, kazao nam je psihijatar, ipak je pazila da ga ostavi ispred ustanove u kojoj će ga sigurno netko naći. 

Komentari (134)
  • Danas su me sasuli hrpom kritike za komentar što sam podržao ovaj čin majke bolje na žalost i to nego da ju je ubila ili zlostavljala... Glede gnjusnih komentara samo ću reći iako sam već u godinama nikada neću zaborabiti riječi moje majke...zbog neimaštine je napravila abortus koji do smrti nikada sebi nije oprostila...Ljudi moji ne sudimo nikome jer nitko ne zna što nas u životu čeka. Nadam se samo da će ovo dijete naći topli dom i puno ljubavi ....

    26. 7. 2017,   22:15
  • 18 god. 8 mjeseci skrivanja trudnoce samo da izguram do kraja da me ne poslalju na ab i evo moja kraljica 21 god luda ko slapa studira i samo moja. Ona je moj najveci zivotni uspjeh.

    26. 7. 2017,   23:09
  • Plače mi se danas cijeli dan otkako sam vidjela sliku male slatkice,velike okice. Kao da zna da je napustena i nada se da će je netko htjeti pa se trudi biti lijepa na fotkama

    26. 7. 2017,   21:35
Message