Obavijesti

News

Komentari 141

Napušteno Belje: Iza Gazde su ostale jedino azbestne ploče

Napušteno Belje: Iza Gazde su ostale jedino azbestne ploče
7

Tridesetak zgrada za uzgoj stoke sagrađenih od betona i cigala već godinama propadaju, ruše se te zarastaju u korov i visoko šipražje. Nema ni ograde

VIDEO

U većini polusrušenih hala nalaze se razbijeni ostaci azbestnih salonit ploča kojima su bili pokriveni krovovi farme, a koje su u Hrvatskoj zabranjene za upotrebu jer sadržavaju kancerogene tvari razreda 1, što znači da uzrokuju karcinom.

Tako izgleda napuštena farma svinja na samom izlazu iz mjesta Darda u Baranji, petnaestak kilometara od Osijeka i Belog Manastira. Propala farma svinja nekad se zvala Svinjogojstvo Darda i bila je dio Belja. U vrijeme kad je Todorić kupio Belje i najavio da će preporoditi Baranju, ta je farma bila dotrajala, ali je on uložio milijune kako bi je obnovio.

Tridesetak zgrada za uzgoj stoke sagrađenih od betona i cigala već godinama propadaju, ruše se te zarastaju u korov i visoko šipražje. Nema ni ograde, ni znaka zabrane prilaska niti ikakvog znaka koji bi upućivao na to o kakvom je terenu riječ, kome pripada i predstavlja li ulazak u to područje nekakvu opasnost.

Darda: Srušena farma Belja

- Prije 5-6 godina raspisan je natječaj za rušenje i saniranje tog prostora, po kojemu je izvođač radova trebao sve srušiti, odvesti i sanirati zemljište. Vrijednost radova je bila oko sedam milijuna kuna, ali natječaj je propao jer je u to vrijeme počeo propadati i Agrokor. Sad Belje ni ne može ništa učiniti jer nemaju novca. Bore se za svako radno mjesto, a kamoli da još daju milijune da se taj prostor sanira - rekao je Anto Vukoje, načelnik općine Darda. Iz Belja, koji je u sastavu Agrokorova koncerna, tvrde da je sve napravljeno prema pravilniku.

- Nakon prestanka rada farme, građevinski materijal, uključujući i azbestne salonitne ploče koje su se nalazile na krovu farme, pohranjen je u posebnu zatvorenu i obilježenu zgradu prema Pravilniku o građevnom otpadu i otpadu koji sadrži azbest. Na ulazu u nekadašnju farmu postavljena je oznaka o zabranjenom prilazu, no uz sve mjere zaštite i brojne prijave policiji, nažalost, i dalje postoje pojedinci koji nedopušteno ulaze u prostor te otuđuju i uništavaju kako prostore, tako i opremu nekadašnje farme - tvrde u Belju.

Darda: Srušena farma Belja

Nekadašnje goleme farme svinja i krava, koje su postojale pod okriljem Belja, danas su ili prazne ili uništene. Od 30.000 hektara zemlje, koliko je ima u Baranji, 18.000 je Agrokorovo. Danas većina te Agrokorove zemlje stoji neobrađena. Hale za stoku su prazne, a najgore izgleda upravo ova u Dardi, nekad najveća farma svinja u Baranji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor