Obavijesti

News

Komentari 4

Naredba za ubojstvo došla je "s vrha" saudijske vlasti

Naredba za ubojstvo došla je "s vrha" saudijske vlasti
1

Ubojstvo saudijskog novinara, kritičara režima u Rijadu i suradnika Washington Posta, bacilo je sjenu na ugled sunitske monarhije a napose na prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana

VIDEO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da je naredba za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija došla "s vrha saudijske vlasti", ali je ujedno izuzeo kralja Salmana od svake odgovornosti, u napisu objavljenom u Washington Postu.

"Htio bih istaknuti da Turska i Saudijska Arabija održavaju prijateljske veze", dodao je Erdogan. "Nipošto ne vjerujem da je kralj Salman, čuvar svetih džamija, naredio pucanj u Khashoggija", rekao je.

Ubojstvo saudijskog novinara, kritičara režima u Rijadu i suradnika Washington Posta, bacilo je sjenu na ugled sunitske monarhije a napose na prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji zapravo obnaša vlast.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. listopada u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, kamo je došao radi administrativnih formalnosti za vjenčanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Khashoggija zadavili, a tijelo raskomadali. Tražimo dijelove'
'Khashoggija zadavili, a tijelo raskomadali. Tražimo dijelove'

"Znamo da su počinitelji (ubojstva) među osamnaest osumnjičenih koje drži Saudijska Arabija. Znamo i da su te osobe došle kako bi izvršile naredbu koju su dobile: ubiti Khashoggija i otići. Na kraju, znamo da je naredba za Khashoggijevo ubojstvo došla s vrha saudijske vlasti", napisao je turski predsjednik u Washington Postu.

Nešto ranije u petak zaručnica Jamala Khashoggija pozvala je američkog predsjednika Donalda Trumpa da podupre tursku istragu i napore Ankare radi pronalaženja njegova tijela, u poruci koju je poslala s komemoracije u Washingtonu.

Netanyahu osudio Khashoggijevo ubojstvo, ali brani stabilnost Saudijske Arabije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je u petak ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu "užasnim", istaknuvši ipak važnost stabilnosti Saudijske Arabije za Bliski istok i "za svijet".

"Ono što se dogodilo u konzulatu u Istanbulu je užasno i time se treba pozabaviti", rekao je Netanyahu na tiskovnoj konferenciji u Varni, u Bugarskoj.

"No (...) jako je važno za svijet i za regiju da Saudijska Arabija bude stabilna. Mislim da moramo pronaći način kako postići ta dva cilja", dodao je Netanyahu očitujući se prvi put o slučaju Khashoggi koji je potaknuo međunarodnu osudu.

Ubojstvo novinara: Saudijski glavni tužitelj stigao u Istanbul
Ubojstvo novinara: Saudijski glavni tužitelj stigao u Istanbul

Rijad je pod pritiskom i njegov je diplomatski položaj oslabljen pošto je iznio nekoliko inačica o nestanku saudijskog novinara koji je kritizirao režim i početkom listopada je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izrael i Saudijska Arabija nemaju diplomatske veze zbog izraelske okupacije palestinskih teritorija, ali su se one, misle mnogi promatrači, u zadnje vrijeme popravile jer te dvije zemlje imaju Iran za zajedničkog neprijatelja.

Izrael smatra Iran najvećom prijetnjom svojoj sigurnosti, ne vjeruje da je njegov nuklearni program miroljubiv i zabrinut je zbog njegova regionalnog širenja i vojnog upletanja u susjednoj Siriji.

Saudijska sunitska monarhija i šijitski Iran se već desetljećima spore oko regionalnog vodstva i protivnici su u svim krizama.

Washington pak ne štedi napore kako bi zbližio Saudijsku Arabiju i Izrael kojima je Iran zajednički neprijatelj.

Odmah nakon Netanyahuovih izjava Bahrein, susjed i blizak saveznik Saudijske Arabije koji nema diplomatske odnose s Izraelom, rekao je da je stajalište izraelskog premijera "jasno".

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1