Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Naredio istragu o napadima za vrijeme predsjedničkih izbora

Američki predsjednik Barack Obama naredio je obavještajnim agencijama da istraže kibernetičke napade i strane intervencije na ovogodišnjim predsjedničkim izborima

Obama je naredio obavještajnim agencijama da istraže kibernetičke napade i strane intervencije na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, te da o tome dostave izvještaj prije no što mu 20. siječnja završi mandat, objavila je u petak Bijela kuća. 

Američka vlada je u listopadu službeno optužila Rusiju za niz kibernetičkih napada na organizacije Demokratske stranke uoči izbora 8. studenog, a Obama je istaknuo kako je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina na posljedice tih napada. 

Obamina savjetnica za domovinsku sigurnost Lisa Monaco rekla je novinarima kako će rezultati ove istrage biti uručeni zastupnicima i drugim dužnosnicima. 

"Predsjednik je uputio obavještajnu zajednicu da provede potpunu provjeru onoga što se događalo tijekom ovogodišnjeg izbornog procesa ...te da iz toga izvuku lekcije i o tome izvijeste niz dionika, uključujući Kongres", istaknula je Monaco. 

Glasnogovornik Bijele kuće Eric Schultz naglasio je kako će istraga "ići duboko" i tražiti obrazac takvog djelovanja u posljednjih nekoliko godina. Dodao je kako Obama želi da ona bude dovršena tijekom njegovog mandata. 

"To je velik prioritet za predsjednika SAD-a", istaknuo je glasnogovornik.

Novoizabrani predsjednik Donald Trump je tijekom svoje predizborne kampanje hvalio Putina i pozivao Rusiju da pronađu izgubljenu elektroničku poštu njegove protivnice Hillary Clinton iz vremena dok je bila državna tajnica pod Obamom. 

Izvor iz vlade tvrdi kako je ova istraga djelomično pokrenuta zbog zahtjeva demokrata da se odgovori ruskom djelovanju, kao i da bi se saznalo koliko obavještajnog materijala o toj temi može biti deklasificirano i javno objavljeno.

Monaco je istaknula kako kibernetički napadi nisu novost, no kako su ove godine probili "novu granicu". 

Komentari (22)
  • "Kibernetički napadi", mora da je Trump pobjedio zbog tih napada... Rugala se sova sjenici, pa jer nisu Ameri svojedobno špijunirali i Merkelicu ?!

    9. 12. 2016,   23:56
  • Nek je i ovom kakaovcu doslo vrijeme odlaska...nitko suze pustit nece. Njegova politika ubija je samo u sriji 100t ljudi...tko je odgovoran? Tornjaj se obama.

    10. 12. 2016,   00:26
  • Čemu uopće istraga kada mediji "znaju" bez ijednog jedinog dokaza da su Rusi odgovorni? Istraga će ići duboko??? Teoretski i da su Rusi odgovorni zasigurno nebi bili tako glupi pa pokrenuli napad iz Kremlja, što znači da se počinitelji, ako uopće i postoje, nikada neće moći pronaći ali bitno je pustiti laž kako cijelom svijetu prijeti ugroza od Rusa.

    10. 12. 2016,   01:01