Obavijesti

News

Komentari 204

'Mi nismo protiv manjina, one će zbog referenduma prodisati'

'Mi nismo protiv manjina, one će zbog referenduma prodisati'
10

Ispred Crkve svetog Marka izjavili su da su za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili 405.352  tisuća potpisa...

VIDEO

Inicijativa Narod odlučuje u Sabor je predala 38 kutija s potpisima i zahtjev za raspisivanje referenduma za izmjenu izbornog zakonodavstva. U 19 kutija za prvo referendumsko pitanje koje se odnosi na način biranja zastupnika, prikupljeno je 405.352 potpisa, dok su u preostalih 19 kutija bile liste s 407.469 potpisa prikupljenih za drugo referendumsko pitanje vezano za glasovanje manjina u Saboru. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Članica organizacijskog odbora Natalija Kanački očekuje da potpisi budu prebrojani u roku od dva tjedna, koliko je rok u kojem su to odradili i volonteri građanske inicijative. Također, očekuju da se zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja do ljetne stanke uputi Ustavnom sudu te da se referendum raspiše u rujnu, najkasnije u listopadu. Postavilo se pitanje kako to da je broj potpisa narastao, jer su ranije članovi inicijative govorili o manjem broju prikupljenih potpisa.
 
- Vrlo lako, da dobijete potpisne knjige iz Belišća, Mljeta ili Dubrovnika, putuju po nekoliko dana. Izvještaji naših koordinatora s terena su bili nepotpuni. Mi smo brojali svaku knjigu, svaki potpis, ukupan pregled i statistiku smo napravili sami - kazala je Kanački.
 
Na pitanje kako građani mogu biti sigurni da se potpisi nisu prikupljali i nakon roka, odgovorila je:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako u dva tjedna nismo skupili, tko bi živ kasnije skupio više potpisa. Mi smo bili na terenu, knjige su putovale, potom su bile na jednom mjestu u Zagrebu, gdje su se dva tjedna prebrojavali potpisi. Knjige nisu mogle biti nigdje drugdje zato što ih ne bi mogli prebrojati. Vidjet ćemo koliko će vremena fizički trebati da prebrojavanje odradi državni aparat - uzvratila je Kanački.

Troskot: Ne sramotite se, nego raspišite referendum za rujan
Troskot: Ne sramotite se, nego raspišite referendum za rujan

'Pitanja su u skladu s Ustavom, konzultirali smo se...'

Navela je i da su referendumska pitanja, obrazloženje i zahtjev radili s ustavnopravnim stručnjacima.

- Ona su u skladu s Ustavom RH. Mi drugačije ne bi ni izašli prikupljati potpise građana - poručila je Kanački.

Postavilo se i pitanje ustavne ravnopravnosti, kada je riječ o referendumom pitanju koje se odnosi na manjine. Dominik Knezović podsjetio je da je prema presudi Ustavnog suda iz 2011. godine, rečeno da zakonodavac odlučuje hoće li se mandati nacionalnih manjina izjednačiti s mandatima ostalih zastupnika u Saboru. 

- To nije zabetonirano pravilo i to je ono o čemu Sabor, u ovom slučaju građani kroz građansku inicijativu, mogu odlučivati - kazao je. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Na kritike koje su stigle da inicijativa Narod odlučuje svojom referendumskom inicijativom od zastupnika manjina radi "zastupnike s invaliditetom", Knezović je poručio kako njihova ideja nije dijeliti zastupnike na one višeg i nižeg reda.

- Smatramo da je potrebno razlikovati zastupnike koji imaju veći legitimitet od građana, budući da su birani na općoj listi, imaju puno veći broj glasova građana neovisno o njihovoj nacionalnosti. Druga stvar koja govori o legitimitetu zastupnika nacionalnih manjina je izlaznost na izbore. Veliki broj, skoro 80% građana, pripadnici manjine, zapravo ne glasuju unutar liste svoje nacionalne manjine nego unutar općih lista. To najbolje govori što građani tih nacionalnih manjina misle o svojim zastupnicima - ustvrdio je Knezović.

Naveo je kako su zastupnici manjina trenutno ti koji odlučuju hoće li se rušiti Vlada ili ne te da inicijativa Narod odlučuje je stava da bi se zastupnici nacionalnih manjina trebali baviti vjerom, kulturom, identitetom, integracijom u društvo, a ne hoće li neka Vlada opstati ili ne. 

'Pupovac zastupa manje od 14 posto Srba'

Sanja Bilač ustvrdila je da su država ta koja treba omogućiti manjinama sva prava. Ustvrdila je i da Milorad Pupovac (SDSS) zastupa manje od 14 posto Srba. 

- Postavlja se pitanje kakav je on legalni predstavnik nacionalne manjine, a pogotovo kakav je predstavnik države koji sada i uvjetuje, ako se raspiše referendum, da on izlazi iz Vlade. Milorad Pupovac je najveći neprijatelj nacionalnih manjina i manjine će prodisati ovakvim sistemom - ustvrdila je. 

Članovi inicijative Narod odlučuje obećali su da će objaviti i popis donatora, koji im dozvole da izađu u javnost s njihovim imenima, zbog uredbe GDPR. Natalija Kanački podsjetila je da prema toj uredni moraju dobiti pristanak svakog donatora. 

- Sve će biti u skladu sa zakonom, a vi možete zamisliti da čime bi izložili donatore primjerice privatne tvrtke, koje posluju s državnim tvrtkama - ustvrdila je Kanački, ali nije željela odgovoriti na pitanje čime bi oni to bili izloženi. 

Jandroković ih nije primio

Na kraju je ustvrdila i kako je ovo prvi puta da jedna referendumska inicijativa nije primljena od predsjednika Sabora.

- Nas danas nije primio predsjednik Gordan Jandroković nego tajnik Sabora i mislimo da taj podatak govori o tome kakvi su pritisci - ustvrdila je.

Nigdje nije propisano da ih predsjednik Sabora mora primiti, ali do sada su to učinili svi čelnici parlamenta. Tako je Josip Leko primio Željku Markić kada su prikupljeni potpisi za referendum o braku, ali i sindikate koji su tražili referendum o monetizaciji autocesta te članove Stožera za obranu Vukovara, koji su tražili referendum o ćirilici. Luka Bebić primio je sindikate, koji su prikupili potpise za izmjene Zakona o radu.

Na pitanje zašto si je građanska inicijativa dala zadatak da se bavi legitimitetom Milorada Pupovca, nisu odgovorili, a na opasku da su ljudi govorili da ih se sa štandova zvalo da daju potpis s pitanjem "Jeste li protiv Srba protiv Pupovca?", Kanački je odgovorila: 

- Nije istina, postojali su različiti spinovi. Tko misli da je bilo nepravilnosti to je mogao prijaviti. Mi prijava nismo imali i sve je bilo transparentno. Građani su mogli prijaviti, ali prijava jednostavno nije bilo - zaključila je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 204
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.