Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Narod odlučuje': Očekujemo referendum do ovog listopada!

None Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Sada se potpisi šalju Vladi za koje očekujemo da će s obzirom na resurse potpise provjeriti u roku od dva tjedna te Saboru potvrditi da smo uspjeli prikupiti više od 10% potpisa, kazao je Luka Mlinarić

Inicijativa Narod odlučuje pozdravlja zaključak Odbora za Ustav kojim se traži od Vlade da provjere broj i vjerodostojnost potpisa, a kojih je prema informacijama iz inicijative za oba pitanja prikupljeno više od 400.000 potpisa. 

- Ovo je prvi put da je Odbor pozvao Vladu ne samo da provjeri potpise već da provjeri i jesu li oni prikupljani u skladu sa zakonom, iako mi prema našem sudu smatramo da se to čini da bi se pokušala diskreditirati inicijativa te dodatno odužiti postupak raspisivanja referenduma - kazao je Luka Mlinarić, jedan od koordinatora inicijative.

POGLEDAJTE VIDEO

Ipak, pozdravili su odluku Odbora jer su stava da će takav detaljan rad institucija njih i uvjeriti kako su kao u samo dva tjedna uz napore i opstrukcije prikupili dovoljan broj potpisa. Mlinarić se nada da tu provjeru institucije neće koristiti za odugovlačenje cijelog postupka. Naveo je kako je ovo prvi korak prema raspisivanju referenduma. 

- Sada se potpisi šalju Vladi za koje očekujemo da će s obzirom na resurse potpise provjeriti u roku od dva tjedna te Saboru potvrditi da smo uspjeli prikupiti više od 10 posto potpisa za oba referendumska pitanja - kazao je. 

NAROD ODLUČUJE: 'Mi nismo protiv manjina, one će zbog referenduma prodisati'

Mlinarić je podsjetio kako je najavljeno da će se tražiti ocjena ustavnosti referendumskih pitanja, a očekuje da se procedura odradi do ljetne stanke 15. srpnja. 

- Očekujemo da Sabor nakon što se potvrdi ustavnost pitanja već u rujnu nakon povratka sa stanke te da će građani već u rujnu odnosno listopadu moći izaći na traženi referendum - poručio je Mlinarić te pozvao institucije da ne razvlače postupak, ali i da posao odrade stručno, objektivno i nepristrano odnosno da se ne uključuju u kampanje kojim se želi kompromitirati inicijativa.  

PEĐA GRBIN: 'Hrvatska je i država manjina, ovaj referendum diskriminira'

'Neki zastupnici manjina izabrani su s puno manje preferencijalnih glasova'  

Član inicijative Narod odlučuje Dominik Knezović osvrnuo se na tvrdnje Milorada Pupovca da je kampanja obilovala lažima i obmanama. Ustvrdio je kako su oni iznosili brojke o preferencijalnim glasovima kako bi se vidjelo tko u Saboru ima koliki legitimitet. 

Zagreb: Odbor o zahtjevima za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog sustava ODBOR O REFERENDUMU Pupovac: Ako hoćemo pucati sebi u koljena, samo nastavimo

- Dat ću primjer da su neki zastupnici nacionalnih manjina izabrani u Sabor s tisuću glasova dok je prosječno na redovnim listama saborskom zastupniku potrebno 13.000 glasova. Vidimo da se tu radi o velikom nesrazmjeru, a zastupnici imaju ista prava - kazao je Knezović.

Prokomentirao je i kuloarske informacije prema kojima potpisi neće biti prebrojani do rujna. 

- Mi smo na volonterskoj razini prikupili i prebrojali potpise u roku od 15 dana. Vjerujem da i državne institucije sa svojim aparatom to mogu napraviti u istom roku. Svako odugovlačenje mi vidimo kao jedan od načina da se ovaj demokratski proces uspori i ospori - zaključio je Knezović.
 

Komentari (132)
  • Ajmo referendum za legalizaciju Marihuane , svima ce nam biti bolje , a i zemlja ce "procvjetati" !!!!

    20. 6. 2018,   14:46
  • Jednostavno predamo vlast zemlji koja ima jak zakon i sve ne radnike koji sisaju državu Hrvatsku poteramo da rade za minimalac ! Što bi itekako bilo normalno !

    20. 6. 2018,   15:16
  • Joj, joj, nema nama spasa. Svakim danom mi smo sve dalje u prošlosti a sve bliže dobu inkvizicije.

    20. 6. 2018,   14:54