Obavijesti

News

Komentari 11

"Naš bolid hvale čak i najbolji stručnjaci u autoindustriji..."

"Naš bolid hvale čak i  najbolji stručnjaci u autoindustriji..."
5

TOP KLASA: Studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci redoviti su gosti na natjecanju Formula Student na kojem sudjeluje oko 50.000 ljudi. Osvajaju jako dobra mjesta

VIDEO

Riječ je o bolidu RRC4 pod konceptnim nazivom Phoenix, prvim s aerodinamičnim paketom u povijesti tima. 

Koristi se ugljičnim vlaknima radi smanjenja mase, koja je najbitnija kod ubrzanja i upravljivosti. Gdje nije bilo moguće, iz istih razloga, umjesto čelika koristio se aluminij. Na bolidu se radilo dvije sezone, a najviše vremena utrošilo se na razvijanje, eksperimentiranje i teoretsko testiranje materijala, sukladno praviliku SAE. Brzina koju po pravilniku bolid benzinac može postići je 160 km na sat, a kad bi se to ograničenje zanemarilo, bolid može i do 230 km na sat, objašnjava voditelj projekta Matija Prpović.

Smisao projekta Formula Student je angažirati studente da osmisle, konstruiraju, izrade, ekonomiziraju i prezentiraju bolid (formulu). Cilj je da se natječu na svjetskim Formula Student natjecanjima koja okupljaju više od 50.000 ljudi. Na njima je kao sudačka komisija sam vrh autoindustrije.  Na ovom najprestižnijem i najcjenjenijem studentskom projektu na svijetu riječki tim je ove godine u Gyoru (Mađarska), od 18. do 21. kolovoza, bio jedini hrvatski natjecateljski tim. 

Riteh Racing Team u ukupnom poretku zauzeo je 23. mjesto, dok je u najzahtjevnijoj kategoriji, utrci izdržljivosti, postigao 17. mjesto. Odličnim rezultatima RRT se predstavio u najboljem svjetlu na ovom prestižnom i cijenjenom automoto natjecanju podržanom od strane Instituta inženjera strojarstva, a ocijenjenom i stručnjacima iz Audija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Inače, ovaj vrijedni tim mladih riječkih studenata iza sebe može navesti nadahnjujuća ostvarenja u Formula Student svijetu, pa su tako 2010. godine osvojili treće mjesto kao idejni projekt, prvo mjesto u kategoriji najekonomičnije konstrukcije u Njemačkoj na dobro poznatoj stazi Hockenheim, za diferencijal bolida drugo mjesto na Sajmu inovacija u Londonu te 33. mjesto na natjecanju FS Silverstone (Engleska). 

Drugim bolidom 2011. godine odmjeravali su snage s brojnim svjetskim timovima na FS Hungary (Mađarska), gdje su zauzeli 28. mjesto u ukupnom poretku te još pokoji značajniji plasman. Na njihovu najnovijem uspjehu, predstavljenom na riječkom Tehničkom fakultetu prošli tjedan, čestitali su im rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, prorektor Zlatan Car i dekanica Tehničkog fakulteta u Rijeci Jasna Prpić Oršić te mnogi poduzetnici i obrtnici, koji su ujedno i sponzori spomenutog studentskog projekta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor