Obavijesti

News

Komentari 13

'Naš paket reformi stvorit će uvjete za rast i zapošljavanje'

'Naš paket reformi stvorit će uvjete za rast i zapošljavanje'
1

"Vjerujemo u taj program. Bitno je pokazati da Hrvatska ispunjava sve preporuke Europske komisije po pitanju reformskog paketa - rekao je Marić

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je uoči poslovnog ručka u Američkoj gospodarskoj komori izjavio kako su Nacionalni program reformi i Programom konvergencije za razdoblje 2016.–2019. godine usmjereni sređivanju javnih financija i stvaranju uvjeta za jači gospodarski rast i zapošljavanje.

"Vjerujemo u taj program. Bitno je pokazati da Hrvatska ispunjava sve preporuke Europske komisije (EK) po pitanju reformskog paketa, ali i ukupnog makroekonomskog i fiskalnog okvira", rekao je Marić.

 Nacionalni program reformi s Programom konvergencije za razdoblje 2016.–2019. godine na dnevnom su redu današnje sjednice Vlade.

 Upitan hoće li program reformi donijeti planirane uštede i smatra li da će ga EK prihvatiti, odgovorio je da je planirani deficit za ovu godinu, s planom aktivnosti i provedbe reformskog paketa, među ostalim usmjeren na poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja, ali i sređivanje javnih financija. "Trebamo poslati vrlo jasnu poruku i to i činimo, da nije samo potrebno usporiti rast, nego stabilizirati i početi smanjivati udjel javnog duga u BDP-u", kazao je Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Na pitanje je li paket reformi predstavljen koalicijskim partnerima iz čijih se redova ovih dana moglo čuti da nisu s njim potpuno upoznati, izvijestio je da im je ukupnost paketa predstavljena jutros. "Sigurno, s obzirom na kompleksnost i sveobuhvatnost, u danima i tjednima koji dolaze vodit ćemo dodatne razgovore i općenito komunicirati", dodao je.

Upitan je li bilo nezadovoljnih reformskim paketom, odgovorio je da je jako teško očekivati da svi budu zadovoljni te da je sigurno kako nezadovoljnih ima.  Kaže da su načelno uvijek svi za reforme, koje je uvijek "bolje gledati kod drugih", te je poručio da je Vlada odgovorna i gleda cjelovitu sliku.

Područja na koja je stavljen naglasak, a to su makroekonomska stabilnost, fiskalna održivost i javna administracvija, idu za tim da se upravljanje javnim novcem poboljša, rekao je Marić te naglasio tržište rada kao izuzetno važnim područje, u kojem se ukidanjem administrativnih barijera mora olakšati poslovanje.

 "Ne samo da moramo stvoriti veću poreznu bazu, nego i uvjete za viši gospodarski rast i zapošljavanje. To bi nam trebao biti prioritet", smatra ministar financija.

On nije konkretno odgovorio na pitanje aktualizirano zbog recentnih istraga, slijedi li ukidanje poreznog Uskoka odnosno njegovo pripajanje Poreznoj upravi. Istaknuo je da o pojedinačnim istragama ne želi govoriti te da su sve nadležne službe Ministarstva financija uključene u sve predmete, a rezultati pokazuju da te službe i sustav funkcioniraju.

 "Što se tiče daljnjih poboljšanja, kroz sistematizaciju Ministarstva financija ćemo učiniti nešto što će još pospješiti njihov rad", rekao je Marić, ali nije želio konkretno reći hoće li biti spajanja poreznog Uskoka i Porezne uprave, kazavši tek: "O tome ćemo se očitovati." 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji