Obavijesti

News

Komentari 95

'Naš Vinko nije za svećenika, neka se oženi ako on to želi...'

'Naš Vinko nije za svećenika, neka se oženi ako on to želi...'
1

Iznenadio nas je, no mi ga razumijemo i podržavamo, rekao je Ivan Sudar, brat bivšeg župnika u Zaprešiću Vinka Sudara, koji je objavio da više neće biti svećenik jer je zaljubljen

VIDEO

Jedni ga hvale, drugi žale što odlazi, a treći kritiziraju. Tako sad već bivšeg župnika crkve Kraljica Apostola iz Zaprešića, patera Vinka Sudara, opisuju njegovi župljani.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

S posljednje njegove mise ljudi su izlazili doslovno u plaču. Objavio je kako više neće biti svećenik jer se zaljubio. Opovrgnuo je tračeve da mu je draga trudna te je rekao kako mu je djevojka nevina. Neslužbeno smo doznali kako je na svoju molbu i molbu svog reda palotinaca službe razriješen od 1. siječnja.

Naslijedit će ga dosadašnji kapelan Goran Živković.

Dolazili su na misu zbog njega

- Neka mu je sretno. Drago nam je da je javno rekao da odlazi i da više neće biti svećenik umjesto da je to skrivao - kaže jedna Zaprešićanka.

Druga je dodala kako joj je žao jer, iako ne živi u gradu, zbog patera Vinka dolazila je na misu baš u njegovu župu. Samo lijepe riječi ispričali su nam mnogi Zaprešićani. Kao župnikove kvalitete istaknuli su rad s mladima. Okupljao ih je u zboru, ali i u drugim crkvenim aktivnostima. Ipak, nisu svi zadovoljni ponašanjem župnika i njegovim odlukama. Dio župljana je odustao od dolaženja u crkvu Kraljica Apostola baš zbog velečasnog Sudara.

Želi obitelj: Tko je župnik koji je šokirao vjernike u Zaprešiću
Želi obitelj: Tko je župnik koji je šokirao vjernike u Zaprešiću

- Došao je tu kao kapelan, a na kraju je stari župnik zbog njega morao otići. Zbog njegovih smo se poteza stalno žalili i kardinalu Josipu Bozaniću.

Dobio je puno pisama od nas, no očito je sad odlučio reagirati - rekli su nam nezadovoljni župljani.

Vinko nam jučer nije puno komentirao svoj odlazak. Zatekli smo ga u župnom dvoru. Bio je dobro raspoložen, ali u civilu. Tajnici je nosio papire vezane uz ministrante.

- Nemam potrebe pričati o tome. To je moja privatna stvar. Nije da se to dogodilo predsjedniku države - kroz osmijeh je rekao. Shvaća poruke župljana koji su mu rekli kako će im nedostajati, no sad, kaže, mora dalje.

Dva sina u svećenicima

- Vinko je super dečko, mlad, zgodan, skroz normalan, uvijek je bio dobar, omiljen u društvu, također i među curama. Zapravo, uopće nije bio materijal za svećenika, ali je u brojnim slavonskim katoličkim obiteljima prije bilo tako, da od sinova barem jedan mora u svećenike, da prehrani obitelj. Meni je drago što je Vinko odlučio krenuti drugim putem i želim mu sreću - rekao je mještanin Ivankova, sela nedaleko od Vinkovaca, u kojemu je rođen pater Vinko.

I ostali mještani Ivankova pozdravljaju iskrenu odluku mladog Vinka čija je obitelj poznata po tome da njeguju sklonost ka svećenstvu i Crkvi. Naime, pokojni supružnici Augustin i Anica Sudar imali su 12-ero djece, od toga su dva sina otišla u svećenike, a jedna kći u časne sestre.

Župnik Sudar je iznenadio vjernike: Odlazim i ženim se
Župnik Sudar je iznenadio vjernike: Odlazim i ženim se

Stric mu je pomoćni biskup

Stric Pero Sudar, koji je u životu svojih nećaka i nećakinja odigrao veliku i značajnu ulogu, već je godinama pomoćni biskup vrhbosanski u BiH.

- Brat Ilija najstariji je od nas i on je prvi, nakon studija u Njemačkoj, otišao u svećenike. I to u red palotijanaca koji je poznat po tome da nema nikakve materijalne vrijednosti nego samo svoj duh i vjeru. Nakon njega u časne sestre je otišla starija sestra, a potom se zaredio i Vinko. Naša pokojna mama ponosila se sinovima svećenicima. Svi mi drugi bavimo se uobičajenim poslovima, imamo obitelji i djecu. Svi smo povezani pa se redovito okupljamo na obiteljskim proslavama, krštenjima, vjenčanjima i godišnjicama. Uvijek dođu i Ilija, koji je svećenik u Vinkovcima, te Vinko, koji je od 2011. u Zaprešiću.

Obitelji je sve rekao za Božić

Dok smo mi bili mali, stalno nam je dolazio i stric Pero, koji nas je sve krstio i mnogima od nas je bio uzor - priča najmlađi od Sudarove djece, Ivan (30), koji sa suprugom Dijanom živi u Ivankovu i ima četvero djece.

S bratom Vinkom se zadnji put čuo, kaže, za Novu godinu, a prije toga su se vidjeli pred Božić, kad je Vinko došao na krštenje sestrina djeteta.

- Zapravo nam je tad priopćio svoju odluku da više neće biti svećenik. Nije navodio konkretne razloge. Rekao je da više ne osjeća taj poziv kao svoj, da nema osjećaj da u njemu može dati više nego što jeste te da bi radije služio vjeri i Crkvi na neki drugi način.

Htio bi imati djecu

Također je rekao da želi imati i svoju obitelj danas-sutra, što nas nije iznenadilo jer on je uvijek bio presretan kad se igrao s našom djecom. Iznenadio nas je, ali ga razumijemo i svi ga podržavamo. Mi ćemo mu pomoći kako god odluči - kaže Ivan, koji se na pitanje ima li Vinko neku djevojku u koju se zaljubio, tajnovito smijulji.

- Pitanje celibata je disciplinsko pitanje i iako je papa Franjo svjestan koliko štete celibat nanosi kleru, ne vidim da će se tu u skorije vrijeme išta promijeniti - rekla je teologinja Anna Maria Gruenfelder. Iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije nisu nam do zaključenja ovog izdanja novina odgovorili na upit vezan uz patera Vinka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik