Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Naša vlast nema odlučan stav prema verbalnoj agresiji Srbiji'

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Đapić je poručio kako oštećivanje grafita "Osijek-nepokoreni grad" ćirličnim natpisima nije samo vandalski čin, već i posljedica verbalne agresije Srbije prema Hrvatskoj

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić poručio je  srijedu kako oštećivanje grafita "Osijek-nepokoreni grad" ćirličnim natpisima nije samo vandalski čin na simbol obrane grada, već i posljedica verbalne agresije Srbije prema Hrvatskoj na koju hrvatske vlasti, kaže, nemaju jasan i odlučan stav.

 Đapić je na konferenciji za novinare u Osijeku kazao kako je snažna verbalna agresija Srbije prema Hrvatskoj počela osnutkom mješovite katoličko-pravoslavne komisije za preispitivanje uloge i položaja blaženog kardinala Alojzija Stepinca, pri čemu "najviši srbijanski državni dužnosnici vode neviđenu kampanju prema hrvatskim svetinjama, koja je prešla svaku mjeru".

 "Nas ne iznenađuju njihove reakcije, već nedostatak jasnog i čvrstoga stava hrvatske politike, koja je vrlo tolerantno promatrala ulazak Srpske napredne stranke u Europsku pučku stranku i olako je odustala od blokade pristupnih pregovora Srbije s EU u poglavljima pravosuđa i obrazovanja", istaknuo je Đapić.

 Ne smije se, dodao je, dopustiti nesmetano vrijeđanje i omalovažavanje hrvatskih vrijednosti, već se tome mora stati na kraj, a službena hrvatska politika mora znati odlučno i čvrsto tome se suprotstaviti. Đapić od Hrvatske biskupske konferencije očekuje jasnije stavove kada je u pitanju kanonizacija kardinala Stepinca, a od hrvatske Vlade da povuče veleposlanika iz Beogada, jer medijske izjave koje se upućuju prema vodećim srbijanskim dužnosnicima Aleksandru Vučiću i Ivici Dačiću smatra nedostatnima za konkretnu hrvatsku akciju. 

"Hrvatska ima druge snažne instrumente kojima može zauzdati takvo ponašanje Srbije prema Hrvatskoj", poručio je.

 U verbalnoj agresiji na Hrvatsku, drži Đapić, već godinama sudjeluje i srpski tjednik "Novosti" kojeg financira hrvatsko Ministarstvo kulture, a iz kojega "sustavno napadaju hrvatske vrijednosti".

Stoga je u Hrvatskoj, ističe, potrebno "pomesti i napraviti reda, posebno u kontekstu da se ne financiraju one inicijative, udruge i časopisi koji već godinama blate hrvatske vrijednosti".

Komentari (28)
  • Jesi li ti i tebi slični normalan ?! Stalno pričate o nekoj fantomskoj agresiji i mogućim fantomskim ratovima ?! Šta je tebi ?! I Srpski i Hrvatski nacionalizam i nametnuto neprijateljstvo među narodima su samo platforma za ratne profitere na obje strane . Kako vas sram nije !!! Vi bi i dalje ispred sebe mlade ljude stavili kao topovsko meso !!!!!

    15. 2. 2017,   12:22
  • Antu za precjednika. I voditelja kondicionog treninga novih rocnika.

    15. 2. 2017,   13:07
  • A ti si imao odlučan stav 1991 kada si zbrisao iz Osijeka u Zagreb na prvu crtu obrane Banskih dvora., a ne Vukovara i Osijeka, po kojima su već padale granate .

    15. 2. 2017,   14:37