Obavijesti

News

Komentari 55

'Naše mrtve mrcvarili su pred nama, nismo ih ni prepoznali...'

'Naše mrtve mrcvarili su pred nama, nismo ih ni prepoznali...'
22

Oni preživjeli već godinama odaju počast ubijenim policajcima hodajući u koloni kroz Borovo selo koje na taj dan bude posve pusto. Ove godine počast su odali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i drugi političari

VIDEO

Poslani smo ujutro u Borovo, 2.svibnja, sa zadatkom da oslobodimo svoja dva prijatelja koje su dan ranije zarobili četnici u selu dok su obavljali redovnu ophodnju. Poslani smo autobusom, svi smo bili mladi policajci. Nismo išli u borbu i nismo ni imali baš iskustva sa ratovanjem. Nismo se nadali da ćemo upasti u klopku, a to je to bilo, rekao je Zdravko Mamić, nekada pripadnik jedinice za posebne namjene PU vukovarsko-srijemske koji je prije 28 godina preživio napad na hrvatske redarstvenike u Borovu selu. 

Tad je ubijeno 12, a ranjeno 23 policajca. 

Obilježena 28. obljetnica stradanja 12 redarstvenika u Borovu Selu

- Odmah po ulasku u selo naišli smo na postavljenu barikadu, a čim smo prešli prugu na nas je otvorena jaka vatra sa svih strana, s krovova kuća. Bili smo u autobusu i po nama je prštalo razbijeno staklo i meci. Bacio sam se na tlo, oko mene su padali ranjeni prijatelji. Nekako sam uspio izaći iz autobusa, sakriti se ispod njega pa skrivajući se iza auta utrčati u neku kuću. Bila je to doslovce neprestana pucnjava po nama. Čak su i iz vozila Hitne pomoći na nas bacali bombe, a JNA koja se provezla kroz selo nije učinila ništa. Nismo to očekivali, nismo bili spremni na to - rekao je Mamić. 

Obilježena 28. obljetnica stradanja 12 redarstvenika u Borovu Selu

Oni preživjeli već godinama im odaju počast hodajući u koloni kroz Borovo Selo koje na taj dan bude posve pusto. Ove godine počast su došli odati i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te ministri MUP-a i branitelja kao i drugi brojni političari.

Obilježena 28. obljetnica stradanja 12 redarstvenika u Borovu Selu

- Nas nekolicina preživjelih izvukli smo se samo zato što smo zarobili neke od njih, među njima je bio i Šoškočaninov sin. Šoškočanin je bio organizator toga napada i osobno je ubio neke od naših dečki. Organizirana je razmjena naših za njihove pa smo mi u pet popodne izvedeni iz sela u transporteru JNA. Tek tada smo vidjeli koliko je četnika i naoružanih pucalo po nama. Nije to bilo njih 15, kako danas tvrde. Bilo je njih 2-3 tisuće, iz Srbije i Bugarske. Naše mrtve dečke vidjeli smo uz cestu, gdje su ih dovukli nakon što su ih ubili, mrcvarili su ih pred nama. Nismo ih uspjeli ni prepoznati. Dođem na ovaj mimohod samo zbog njih inače sam ogorčen što za taj zločin nitko nije odgovarao - kazao je Mamić.

Lekciju o nesankcioniranu ovoga zločina ponovo je za mikrofonom svima okupljenima održao i Stevo Culej dodajući kako je sramotno to što nekima u Hrvatskoj odgovara da ovaj zločin nikada ne bude kažnjen iako se dobro zna tko ga je počinio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.