Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Naši studenti trebaju puno više prakse kako bi bili konkurentni

None Foto: eSTUDENT

KONTAKT S POSLODAVCIMA: Na konferenciji ‘Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska’ studenti će imati priliku upoznati najveće hrvatske tvrtke

Manjak iskustva studenata veliki je problem u visokom obrazovanju. Studenti nakon fakulteta nisu konkurentni i teško pronalaze posao.

Na kraju se postavlja pitanje koliko njihova diploma uopće vrijedi? I upravo to će biti jedna od tema na konferenciji o obrazovanju “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska” 12. listopada u Hrvatskoj obrtničkoj komori u Zagrebu, koja prvi put okuplja brojne stručnjake vezane za obrazovanje - od ministarstva, veleposlanstava, uglednih znanstvenika i profesora.

O problemu manjka praktičnog iskustva porazgovarali smo s predsjednicom studentske udruge eStudent Martinom Radanović, koja kaže kako praksa znači lakše zapošljavanje, ali na našim fakultetima se sve i dalje temelji na teoriji.

- Većina naših studenata, barem na Ekonomskom fakultetu, nema praktičnog iskustva. Oni pohađaju predavanja i tamo većinom uče teorijski dio. To je velik problem kod nas. Jer samo učenje teorije danas ne prolazi. Praksa je potrebna studentima jer moraju sakupljati iskustvo kako bi bili što konkurentniji pri zapošljavanju - kaže Radanović te dodaje kako je problem i to što se studentski rad ne priznaje kao praksa.

- Danas više nije pohvalno kad student radi uz studiranje jer navodno ne posvećuje svoje vrijeme obrazovanju i usavršavanju, ali to je potpuno pogrešno. Studenti stječu iskustvo na studentskim poslovima, pogotovo ako rade nešto u svojoj struci. Studenti se danas sami usavršavaju, umjesto da to rade na fakultetu - dodaje Radanović. Postoje neki profesori, kaže predsjednica udruge, koji nude određena iskustva studentima putem zadataka, studija slučajeva i slično. Međutim, sve je to premalo jer se većina studija temelji isključivo na teorijskom znanju. Zato je i nastala udruga eStudent, kako bi pomogla studentima u stjecanju što više praktičnog znanja.

- Mi kao udruga nudimo studentima praktično iskustvo. Radimo projekte, organiziramo treninge, soft skill treninge, IT treninge i mnoge druge. Učimo studente čak i kako napisati mail, kako raditi u Wordu ili Excel tablicama. No pravo praktično iskustvo dolazi iz rada na projektima. Njih imamo više od 40 godišnje. Na tim projektima studenti vide što zapravo znači raditi - kaže Radanović, koja dodaje kako su to stjecanje iskustva kroz projekte prepoznali i poslodavci.

Uz konferenciju, od 11 do 15 sati u prostorima Obrtničke komore u Zagrebu bit će organiziran i speed dating s poslodavcima - mjesto na kojem studenti mogu razgovarati s poslodavcima i priložiti svoj životopis.

Partneri konferencije su FOI, WBAF, Obrtnička komora Zagreb, eStudent, Raiffeisen banka, Vipnet, HEP, Ina i Hrvatska pošta.

Komentari (2)
  • Ovdje se zapravo "hvali" inertnost i nesposobnost sustava za temeljitije obrazovanje i praktično znanje... Naravno nama trebaju besplodne teorijske prepirke stranaka a reforma obrazovanja može čekati dok se ne utvrdi čiji su kauboji-partizani-indijaneri bolji pametniji ..važniji da ih se odmah uvrsti u almanahe i molitvenike.......!?*....topine političke

    13. 10. 2017,   17:48
  • đaba vam diplome kad odete u svijet rijetko gdje vas priznaju zato na studije van sve ostalo je utopija kao i ova vlada i država.

    13. 10. 2017,   19:27