Obavijesti

News

Komentari 2

Našički bajer: Velika akcija čišćenja, no ovo je tek početak!

Našički bajer: Velika akcija čišćenja, no ovo je tek početak!
5

Akciju u Osijeku podržali su brojni volonteri koji su prepoznali važnost ove i svih prošlih akcija te zajedno s timom ronilaca započeli proces čišćenja Bajera.

VIDEO

Na Bajeru smo naučili plivati, kupati se, igrati i pecati. Nažalost, Bajer je postao najveći divlji deponij smeća u širem centru Osijeka, te nam je to na neki način postala „rak-rana“. Zahvaljujući ovakvim naporima polako uspijevamo promijeniti stanje“ 

Postoji izreka koja kaže kako voda nije javno dobro, nego, ona je javno blago. Realnost je nažalost nešto drugačija. Iako Hrvatska slovi za jednu od zemalja sa velikim hidropotencijalom, naše navike gospodarenja ovih blagom nisu dobre. Onečišćenje kanalizacijskim, industrijskim i poljoprivrednim otpadom su kategorije koje su tek u posljednjem desetljeću postale bitne teme, a činjenica jest kako je zadaća svakoga odgovorno se odnositi prema vodi, resursu bez kojeg život kakvog poznajemo nije moguć. 

Jeste li znali?

Hrvatska je jedna od zemalja koja se zahvaljujući količini vode ubraja u vodom bogata područja te raspolaže s oko 45 milijardi m3 obnovljive slatke vode, ili 9500 m3 po stanovniku. Upravo zbog toga zadaća je zemalja koje imaju dovoljno vode isti taj prirodni potencijal zaštititi i sačuvati za nadolazeće generacije.


Našički bajer

S tom mišlju uputili smo se u Osijek, koji je ugostio petu po redu Veliku eko akciju. Lokacija imena Našički bajer, plitko umjetno jezero nastalo eksploatacijom gline u vrijeme kada je Osijek imao razvijenu industriju opeka te koje je kasnije prenamijenjeno za rekreaciju građana najvećeg slavonskog grada.  Nažalost, ekološka neodgovornost uzela je svoj danak. Zahvaljujući dugogodišnjem onečišćenju stanje u ovom jezeru bilo je alarmantno. Tek 1995. godine počela je njegova revitalizacija, kada je uključen u sustav zaštite i obnove organiziran od Grada Osijeka.

Slavonski ronioci 

Akciju u Osijeku podržali su brojni volonteri koji su prepoznali važnost ove i svih prošlih akcija te zajedno s timom ronilaca započeli proces čišćenja Bajera. Osim volontera akcija bi bila neizvediva bez velike pomoći grada Osijeka, Vipneta, ronilačkog kluba Društva za podvodne aktivnosti Osijek, UHDDR-u Sveti Rok koji su pružili potrebnu logistiku i volonterski angažman, te sponzore Coca-Colu, Carlsberg Croatia i Konzum koji su osigurali osvježavajuća pića i hranu za volontere. Zahvaljujući njihovom trudu i podršci volonteri su mogli nesmetano prionuti na najvažniji zadatak. Čišćenje Bajera moglo je krenuti. 

Ključna karika u čišćenju Bajera bio je i tim od ronilaca koji je, uz svesrdnu pomoć volontera, očistio Bajer od čak desetak kubičnih metara otpada, koji se sastojao od automobilskih i kamionskih guma, metalnog i plastičnog otpada, stakla te čak i peći za rakiju.

Poruka je uvijek ista: Čuvajmo prirodu, nemojte bacati smeće. Bajer smo tek „načeli“, te ovdje imamo posla sigurno sljedećih nekoliko godina“, poručio je i objasnio Zdenko Glavaš, predsjednik ronilačkog kluba Društva za podvodne aktivnosti Osijek. 

Ustrajno do promjena

Zahvaljujući ovakvim naporima polako uspijevamo promijeniti stanje. Radom smo u zadnjih par godina uspjeli napravili igralište te uvesti vodu i kanalizaciju. Želimo da u budućnosti naš Bajer bude prekrasan sportsko-rekreacijski i ribolovni centar. Akcija 24sata nam je uvelike pomogla jer to sigurno ne bi mogli napraviti sami“, zaključio je Zlatko Bebek,  predsjednik UHDDR-a Sveti Rok.

Pridružite nam se!

Velika eko akcija traje i dalje! Kako bi pomogli u čuvanju okoliša trebamo i vašu volontersku pomoć. Izrazito nam je drago što su stanovnici Osijeka prepoznali važnost ovakve akcije te vas pozivamo da nam se pridružite na sljedećoj akciji koja će se održati u subotu, 27. srpnja u Donjem Miholjcu!

Pratite nas na https://www.24sata.hr/vip-eko te saznajte više!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"