Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nasilno odvođenje dječaka u Splitu: Tko je tu zakazao?

None Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U slučaju Cesarea Hrvatska je bila dužna poslati ga u Italiju čim ga je locirala na teritoriju Hrvatske. Ministar pravosuđa istražuje je li bilo propusta i zašto nije bilo suca

Dan nakon mučnih splitskih scena ovrhe nad dječakom Cesareom (9), koji je uz plač i otimanje, s ocem Alessanrom Avenatijem otišao put Italije, i dalje se raspravlja o ovom slučaju.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nezadovoljan je provođenjem ovrhe i već je zatražio izvješća kako bi vidio je li bilo grešaka u postupanju.

MINISTAR O DRAMI U SPLITU 'Cesare je u taj auto uvučen na silu. Ljuti me što nije bilo suca'

- Jako me ljuti da na ovrsi nije bio sudac i čekam obrazloženje. Jer znalo se koliko je to osjetljiv predmet, da je to dijete od osam godina i da će puno ljudi biti tamo. Mislim da je to trebalo drugačije organizirati - rekao je Bošnjaković dodavši da će ispitati sve činjenice i potom odlučiti koje će korake poduzeti. Najavio je i određene izmjene u Pravilniku o postupanju u ovršnom postupku kad je riječ o djetetu.

- Odredit ćemo da u takvom postupku važniju ulogu imaju vještaci i da suci moraju biti na mjestu ovrhe. I, svakako treba izbjeći svaku vrstu prisile - kaže Bošnjaković.

ISPOVIJEST VANJE KULUZ: 'Cesarea su izveli bosog, otac ga je razvlačio po haustoru...'

Ne ulazeći u konkretan slučaj, sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda kaže da sudskim odlukama o vraćanju prema odluci pravomoćnog suda, dijete napokon može imati oba roditelja, što je za njega i najbolje.

Cesare NA SILU GA UZELI OD MAJKE Cesareovi vapaji će vas slomiti: 'Pustite me, hoću ostati ovdje!'

- Kad se u razvodu braka odredi zajedničko roditeljstvo, jedan roditelj ne smije odvesti dijete od drugog roditelja. Sve članice EU, pa tako i mi, dužne su ispoštovati sudsku odluku druge države iz EU. Kad jedan od roditelja samovoljno, nakon pravomoćnosti odluke o razvodu i odluke kako će dijete živjeti odvede dijete, radi se o otmici djeteta i tad smo dužni postupati po Haškoj konvenvenciji i hitno dijete vratiti. Ujedno radi se o kaznenom djelu za koje taj roditelj odgovara. U velikom broju slučajeva roditelj koji uzme dijete, počinje dijete otuđivati od roditelja s kojim ne živi i tako kod djeteta stvara lošu sliku o roditelju s kojim ne živi. Kod ovršnog postupka Hrvatska više ne preispituje što bi bilo najbolje za dijete nego smo dužni vratiti ga čim se zatekne na našem teritoriju, a što je i prema odluci Europskog suda u Luksemburgu - kaže sutkinja. Na pitanje ostavljaju li ovrhe traga na dječju psihu i koliko duboke, odgovara:

Cesare NA SILU GA UGURALI U AUTO Dramatične scene usred Splita: Ovršili Cesarea (9), dali ga ocu

- Ako se djetetu događa nešto loše od roditelja, psiholozi smatraju, da je kratkotrajna trauma bolja od dugotrajnog lošeg ponašanja jednog roditelja. Dijete se nakon par dana brzo oporavi, igra i vrati u normalan ritam, a zatim je potrebno vratiti drugog roditelja, jer nije u intersu djeteta da ima smo jednog roditelja, ako su oba roditelja s dobrim roditeljskim kompetencijama - kaže sutkinja. I pravobraniteljica za djecu smatra da manipulativni roditelji trebaju biti sankcionirani.

Komentari (677)
  • Zakaza je ćaća. Triba je doć s kombijem. Lakše bi malog ubacia.

    20. 6. 2018,   22:09
  • Otela je ocu dijete i poblegla u bosnu...ta je poznata po splitu kao sponza,zato je i nasla talijana da je placa alimentaciju.e pa ima Boga

    20. 6. 2018,   22:12
  • Komentar s reddita, 1.DIO: Da rekapituliramo. 1. Zena je udana za Bosanca 1 s kojim ima djecu. 2. Ostavlja muza i djecu, odlazi u Italiju gdje s Talijanom zivi 8 (OSAM!!!) godina i dobija dijete. 3. Ostavlja Talijana radi novog ljubavnika Bosanca 2. Talijan se bori na sudu za dijete. Dobijaju zajednicko skrbnistvo s time da je djecak kod oca, a majka ga ima pravo vidjati svakodnevno. 4. Ljubavnik Bosanac 2 gubi pravo na talijansku vizu i mora nazad u Bosnu. Talijan zna situaciju i nudi joj placeni stan u blizini kako bi ostala u Italiji i nastavili zajednicko skrbnistvo. 5. Ona trpa dijete u PRTLJAZNIK i odlazi s Bosancem 2 u Bosnu gdje se godinama skriva i mijenja adrese. U medjuvremenu zbog otmice djetete koje je talijanski drzavljanin gubi zajednicko skrbnistvo i osudjena je na 3 godine zatvora. 6. Prekida vezu s Bosancem 2 zbog Bosanca 3 i sele u Hr gdje je napokon pronadju po tjeralici Interpola.

    20. 6. 2018,   22:45