Obavijesti

News

Komentari 97

Našli smo jogurt iz Kolindinog kraja: Masniji je od većine...

Našli smo jogurt iz Kolindinog kraja: Masniji je od većine...
3

GRČKI TIP JE JOŠ MASNIJI: Za pravi grčki jogurt izdvajaju sirutku iz mlijeka, a onome s oznakom ‘grčki tip’ dodaju mlijeko u prahu ili vrhnje kako bi ga zagustili. Ima ih s gotovo 10 posto mliječne masti

VIDEO

Planinski jogurt Tonka među najmasnijima je na našem tržištu. Obični jogurti imaju do 3,2 posto mliječne masti, a ovaj iz rodnoga kraja naše predsjednice čak 9,6 posto.

Je li to jogurt o kojem je Kolinda Grabar Kitarović, kako se požalila u razgovoru za austrijski Kleine Zeitung, maštala kao dijete?

Jogurte pod brendom Tonka proizvodi Prehrambeno-industrijski kombinat Rijeka. Na njihovoj internetskoj stranici piše kako su “mlikarice ustajale u zoru i nosile svježe domaće mlijeko na svojim leđima te satima pješačile do Rijeke. Tako su prehranjivale obitelj, pa Tonka, ime jedne od tih snažnih žena, već više od pola stoljeća nose mlijeko i mliječni proizvodi PIK-a Rijeka”.

Čvrsti, tekući, desertni... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njihovi proizvodi su od mlijeka s farmi Gorskoga kotara, Like i Istre. Osim “nabildanog” planinskog jogurta, Tonka ima obične, čvrste i tekuće s uobičajenim udjelima mliječne masti. No Tonkin planinski jogurt nije najmasniji na hrvatskom tržištu. Meggle grčki tip jogurta ima 9,8 posto masti, a Dukatos 9,7 posto. Malo lakši od Tonkina je Vindijin Vilikis s 9,5 posto masti.

jogurt

- Tradicionalni grčki jogurt proizvodi se tako da se iz jogurta proizvedenog fermentacijom mlijeka izvlači sirutka, čime se dobije gust jogurt s više bjelančevina i udjela ugljikohidrata. Sasvim drukčija je proizvodnja grčkog tipa jogurta. To je punomasni jogurt kojem su dodani mlijeko u prahu ili vrhnje kako bi ga ugustili. U usporedbi s klasičnim jogurtom, grčki tip sadrži veći udio masti i zasićenih masnih kiselina - pojasnila nam je Mirja Jošić, nutricionistica tvrtke Vitaminoteka.

Uobičajeni udio mliječne masti u običnim jogurtima je od 2,8 do 3,2 posto. Ima i lakših, s 1,5 posto, obično su označeni s “b aktiv”, a light sadrže 0,9 posto, 0,5 ili čak samo 0,05 posto mliječne masti, koliko je ima u Meggleovu tekućem jogurtu.

Proizvodnja tekućeg jogurta, pojednostavljeno rečeno, kraće traje nego proizvodnja čvrstih zato što se proces prekida. Tekući je manje zasitan od čvrstog, ali imaju sličnu kaloričnu vrijednost.

Postoje i desertni, kremasti ili aromatizirani jogurti. Obično ih proizvode od punomasnog mlijeka uz dodatak vrhnja, koje ublažava kiselost i daje kremastu konzistenciju. Zato imaju više masnoće i kalorija od klasičnog.

U kefiru do 2% alkohola 

Jagoda, breskva, marelica, malina, višnja i šumsko voće najčešći su začin voćnim jogurtima. U novije vrijeme ima ih s kokosom, ananasom, chia sjemenkama i špinatom, acai bobicama s područja Amazone, ali i s keksom, odnosno muffinom. U voćnim jogurtima u pravilu je vrlo malo voća, pa je bolje kupiti obični i dodati mu svježe voće. Najjeftiniji su jogurti robnih marki, 1,89 kuna za 180 grama. Grčki stoji od 3,99, a Tonkin planinski je 4,29 kuna. Posebni jogurti skuplji su od 10 kuna.

Sličan jogurtu je i kefir, ali proizvode ih na različitim temperaturama. Jogurt fermentira na temperaturi između 37 i 45 stupnjeva, a kefir na sobnoj. Različite bakterije pokreću fermentaciju, a kefir može sadržavati i između 0,2 i dva posto alkohola. To se osjeti i u okusu kefira koji kao da lagano muzira.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu